Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERORIZAM

Mozak Al-Qa’ide Khalid Sheik Muhammad 1995. živio je u Sarajevu

23.01.2009.
u 19:55

Khalid Sheik Muhammad, mozak operacije napada na SAD 11. rujna 2001. godine, pod krinkom djelatnika humanitarne organizacije Benovelence International Foundation (BIF) 25. rujna 1995. godine privremeno je boravio u sarajevskom naselju Bjelave na kućnom broju 11.

Tajne službe
Pozivajući se na dokumente koje je 19. studenoga 1995. napravila bivša Služba državne sigurnosti pod naslovom “Državljani, organizacije i institucije iz afro-azijskih zemalja koji borave i djeluju na našem području – Presjek spoznaja i prijedlog mjera”, sarajevski tjednik Dani piše da je glavni arhitekt Al-Qai’dinih napada na SAD Khalid Sheik Muhammad državljanin Pakistana rođen 14. travnja 1965. u Kuvajtu te da je po zanimanju inženjer.

Akcijom policije Federacije BiH, koju je 2002. godine naredila Amerika, sporni dokument nađen je tijekom premetačine sjedišta egipatske humanitarne organizacije BIF u Sarajevu. U izvješću Američke nacionalne komisije, koje sadrži detalje istrage o napadu 11. rujna, jedno je poglavlje posvećeno Khalidu Sheiku Muhmmadu, za kojeg se tvrdi da je je 1992. godine došao u BiH boriti se s mudžahedinima.

Nakon ratne misije Al-Qa’idin terorist napustio je BiH i otišao nakratko u Pakistan, potom u Katar, gdje je dobio posao projektnog inženjera u Ministarstvu električne energije i vode. Njegov rođak Ramzi Yusef uhićen je 1995. godine u Pakistanu. U siječnju 1996. godine američki tužitelj optužio je Khalida Sheika Muhammada za organiziranje neuspjela terorističkog napada. Tijekom ispitivanja on je tvrdio da je od 1993. do 1996. godine boravio u Kini, Bosni, Filipinima, Pakistanu, Brazilu i Sudanu.

Smrtna kazna
Američke istražiteljske službe tvrde da je Muhammad priznao da ga je u BiH poslao katarski ministar islamskih poslova Abdallah bin Khalid bin Hamad Al-Thani kako bi se tamo “pridružio bosanskom džihadu”. Khalida Sheika Muhammada CIA je uhitila u Pakistanu u ožujku 2003. godine. U lipnju prošle godine izveden je pred vojni sud u Guantanamu. Tada je izjavio da će priznati krivnju jer želi smrtnu kaznu kako bi postao mučenik.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije