Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROVANJE KRVI Umro student Sveučilišta u Mostaru M. M. (19) iz Kiseljaka

Mostarski brucoš preminuo od opake meningokokne sepse

27.02.2009.
u 23:00

Devetnaestogodišnji student prve godine Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru M. M. iz Kiseljaka preminuo je danas ujutro od meningokokne sepse, teškoga trovanja krvi koje je prouzročila bakterija meningokok. Potvrdila nam je to i glasnogovornica KCU-a u Sarajevu Biljana Jandrić, u čijoj je Infektivnoj klinici mostarski student i preminuo.

Šok i nevjerica
- Pacijent je kod nas dovezen u petak ujutro u 5.30 sati u stanju šoka. Unatoč naporima i pokušajima oživljavanja, liječnici nisu mogli ništa učiniti. Pacijent je umro u 8.15 sati od posljedica meningokokne sepse - kazala nam je danas B. Jandrić dodajući kako su njegovi roditelji liječnicima ispričali da se mladić ujutro probudio s osipom, krvavim podljevima po tijelu, koji upravo karakteriziraju ovu smrtonosnu bolest.

Danas u mostarskome Studentskom domu, gdje je 19-godišnjak stanovao dok je studirao, tišina, šok, nevjerica. Kao i na Fakultetu među njegovim kolegama i profesorima. Ravnatelj Doma zdravlja u Mostaru dr. Davor Pehar potvrdio nam je kako je Higijensko-epidemiološka služba odmah, po dojavi epidemiologa da je riječ o zaraznoj i smrtonosnoj bolesti, izišla na teren.

- U potpunosti smo dezinficirali prostorije Studentskoga doma, sobu, cijeli kat gdje je stanovao preminuli mladić. Razgovarali smo i s njegovim kolegama u Domu i ravnateljem o bolesti te im podijelili kemoprofilaksu - zaštitnu antibiotsku terapiju.

Isto smo učinili i na Fakultetu gdje je mladić studirao, sa svima koji su u posljednje vrijeme s preminulim bili u bliskom kontaktu - kazao nam je dr. Pehar. Dodao je kako je jučer nesretni mladić pregledan kod liječnika u Domu zdravlja te upućen na Odjel za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

Preporuka liječnice
- Pacijent M. M. (1990.) pregledan je u četvrtak na Odjelu za infektivne bolesti gdje je, općega dobrog stanja, razgovarao s dežurnom liječnicom.

Kako dolazi iz druge županije, po preporuci liječnice, mladiću je savjetovan odlazak doma i javljanje svome liječniku - kazala nam je danas glasnogovornica SKB-a u Mostaru Adrijana Pandža.


Završava smrću u roku od 6 sati

Uzročnik epidemičnog meningitisa i sepse je bakterija Neisseria meningitidis ili meningokok, Akutna ili fulminantna meningokokna sepsa može se pojaviti s meningitisom ili kao samostalna bolest. Može doći u dva oblika: jedan počinje naglo s visokom temperaturom, poremećajima svijesti, konvulzijama, kod drugog dominiraju u kliničkoj slici opsežna krvarenja u koži i sluznicama te simptomi kardiovaskularnog kolapsa... Oba oblika meningokokne sepse završavaju smrću u roku od 6 do 24 sata (do tri dana).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije