Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini u EU

MOST: Teleoperateri baznim stanicama bez dozvole ne poštuju RH, a Vlada to podržava

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.07.2018.
u 13:35

Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće - rekao je Bulj

Jasno je da teleoperateri koriste rupe u našim zakonima i nedostatak propisa koji uređuju poslovanje, ali nije jasno zašto hrvatska Vlada to podržava na štetu svojih građana, poručio je Mostov Miro Bulj s konferencije za medije posvećenoj problemima postavljanja baznih stanica u RH.

Ponavlja svoj zahtjev da se za postavljanje baznih stanica mora tražiti građevinska dozvola koji je Vlada odbila. Godinama se borim za bolju regulaciju zakona koji bi uveli red u poslovanje teleoperatera u Hrvatskoj, kazao je Bulj prisjetivši se kako je sve počelo s baznom stanicom Tele2 u Radošiću kod Sinja koja na koncu uklonjena odlukom inspekcije Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša.

- Ovdje do izražaja dolazi nepoštovanje zakona Republike Hrvatske, jer se strani teleoperateri ovako ne ponašaju u svojim državama i ne odnose se ovako prema tijelima koja donose odluke i njihove odluke ne poštuju. U saborsku proceduru sam prije dva mjeseca predao Zakon o dopuni Zakona o gradnji i tražio da se za bazne stanice mora tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće - rekao je Bulj.

MOST: Teleoperateri baznim stanicama bez dozvole ne poštuju RH, a Vlada to podržava

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
1/3

Mostov Slaven Dobrović prigovara da je u Hrvatskoj lakše izgraditi baznu stanicu na stambenoj zgradi nego zatvoriti lođu u svom stanu.

- Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu teleoperatera. Digitalizacija je imperativ današnjeg društva, ali moramo imati regulirane zakone. U Hrvatskoj je danas dozvoljena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo 1000 puta veća nego u Parizu i Beču. Elektromagnetsko zračenje ima utjecaja na zdravlje, posebno djecu i izloženost mobilnoj telefoniji će u budućnosti doći do izražaja, a to treba imati na umu - objašnjava Dobrović.

Članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Ankica Kosovec-Krželj osvrnula se na negativno mišljenje Vlade o potrebi uvođenja građevinskih dozvola za bazne stanice.

- Vlada tvrdi da se ovo pitanje ne treba uređivati propisima o gradnji, nego propisima iz područja zaštite zdravlja i okoliša, ali zemlje EU imaju vrlo striktne propise iz tih područja, ali i potrebu da se zatraži građevinska dozvola za bazne stanice. I ne, ova naša inicijativa nije povratak u kameno doba, dapače - kaže.

Prema izvješću EK, nastavlja Kosovec-Krželj, Hrvatska je u području digitalnog gospodarstva na samom dnu, na 27. mjestu, a naši građani plaćaju najskuplji Internet, koji uz to i slabiji.

- Dakle, ovakvim postupanjem Vlade ništa se nije postiglo. S druge strane, po percepciji korupcije, Hrvatska je u samom vrhu. Zemlje poput Njemačke, Danske i Finske u kojima je potrebna građevinska dozvola za bazne stanice, imaju najviši stupanj digitalizacije i najniži stupanj korupcije, jer digitalizacija pridonosi upravo transparentnosti i smanjuje koruptivne aktivnosti i to bi Vlada RH trebala primijeniti, a ne po svaku cijenu čuvati postojeću legislativu – zaključila je Kosovec-Krželj.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Miro Bulj o stranim teleoperaterima, zaštiti od zračenja i rupama u zakonu
1/6

Komentara 7

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
16:54 10.07.2018.

nisam dugo pratio politiku!!!! Pa dalu su ovi još uvijek na pametovanju!!!! Šta neidu raditi????

Avatar Peterančan
Peterančan
17:16 10.07.2018.

Na cijelom svijetu mostovi spajaju i nekud vode. Ovo je jedini most koji vodi nikamo.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:42 10.07.2018.

Bulj niti ima pojma niti zna o cemu govori. Populist se bori protiv tele odasiljaca pola zivota, nema drugog posla prima 100% braniteljsku Invalidninu a priznato mu 30% invalidnosti - clanak o tome je i ovdje na V. Listu, nije pobio optuzbu. Naslov u google - Miro Bulj ne bi smio prozivati druge jer i sam ima mrlje. Neka objasni kako mu je rasla braniteljska invalidnost... Nedavno je u saboru doznao da tele odasiljaci na brdima imaju veci domet, kritizirao da su u BiH jaci nego u Hrvatskoj, izazvao smijeh:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije