Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI PROGRAM

Most se pobunio protiv antipoduzetničkog zakona: 'HGK služi sam sebi'

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.03.2020.
u 13:38

„Želimo istaknuti kako će Most biti glas onih koji svojim radom i stvaranjem dodatne vrijednosti doprinose proračunu i plaćaju javni sektor koji im, umjesto kvalitetnim uslugama, uzvraća dodatnim nametima".

Predsjednik Mosta Božo Petrov i Mislav Kraljević, voditelj Savjeta Mosta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo, danas su na konferenciji za novinare predstavili izmjene Zakona o trgovačkim društvima, a taj zakon samo je jedan mali segment ekonomskog programa Mosta za predstojeće parlamentarne izbore.

“I ovaj zakon, kao i naši ostali prijedlozi, pokazuje u kojem smjeru želimo ići i u kojem pravcu Hrvatska treba krenuti - putem poreznog rasterećenja, te efikasne, male i jeftine javne uprave koja radi u korist građana i poduzetnika. Most se protivi novim nametima i nudi konkretna rješenja za male i srednje poduzetnike i zaposlenike realnog sektora, koji su glavni dionici stvaranja novih vrijednosti u Hrvatskoj. Naš ekonomski program, kao i ovaj zakon osmislio je Mislav Kraljević s timom ljudi iz realnog sektora”, rekao je Petrov.

Mislav Kraljević je istaknuo kako su odredbe ovog zakona, koje su na snazi od travnja 2019., u suprotnosti s važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Hrvatske i  EU, a ovakvim mjerama Vlada nas vodi na začelje EU.

“Zbog smanjivanja svih oblika nameta poduzetnicima predlaže se ukidanje obveze plaćanja naknade za čuvanje poslovnih knjiga i dokumentacije društva, te predlažemo da se dokumentacija pohranjuje u sudskim registrima nadležnih sudova. Apeliramo da se podzakonskim aktima dozvoli čuvanje dokumentacije u elektroničkom obliku i time pojednostavi postojeća praksa“, pojasnio je Kraljević.

Most želi izbjeći propise koji uvode dodatno uključivanje Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja bi trebala biti dobrovoljno udruženje poslovnih subjekata, a ne paradržavna organizacija koja svoje postojanje opravdava izmišljenim administrativnim poslovima i nametnutim naknadama poduzetnicima.

„Želimo istaknuti kako će Most biti glas onih koji svojim radom i stvaranjem dodatne vrijednosti doprinose proračunu i plaćaju javni sektor koji im, umjesto kvalitetnim uslugama, uzvraća dodatnim nametima. U parlamentarnoj proceduri kontinuirano ćemo ukazivati na probleme svih komora u kojima je propisano obvezno članstvo, koje poduzetnike i slobodne profesionalce godišnje koštaju stotine i stotine milijuna kuna“zaključio je Kraljević.

 

Komentara 2

ST
stefj
16:29 10.03.2020.

To je smiješno. Zar stvarno Most misli da će ijedna vlada ukinuti koji parafiskalni namet? Pa gdje će sa svim tim uhljebima ako se npr. HGK plaća dobrovoljno? Ili FINA? Ili još gomila takvih?... Nema, uvijek, ali baš uvijek strada isključivo privatni sektor. Ovo je jednostavno borba protiv vjetrenjača... Ako Most već želi pomoći poduzetnicima, neka onda u saboru napadne novi zahtjev porezne uprave da se za svaki račun za robu koja se izveze u drugu zemlju EU-a ili uveze iz nje mora imati dva dodatna dokaza iz liste od 10 uz plaćeni račun... A ti dokazi su totalne gluposti. Umjesto da se olakšava poslovanje, izmišljaju se stvari sve u svrhu da se naplati neka dodatna kazna ili zatvori firma...

DU
Deleted user
14:52 10.03.2020.

Ma ti ni sam ne znaš šta želiš - idu izbori a vidiš da je prag od 5% za Sabor sve viši i viši , a Most sve manji i manji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije