Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTILI PROCEDURU

Most predlaže ustroj registra javnih troškova dužnosnika

Zagreb: Nikola Grmoja o uvođenju Registra troškova javnih dužnosnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
21.05.2019.
u 13:11

Registar bi bila središnja elektronička baza podataka koju bi vodilo Ministarstvo financija, a sve institucije čiji dužnosnici trebaju davati podatke bi ih same unosile u registar.

Most nezavisnih lista danas je u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog zakona kojim bi se ustrojio registar troškova javnih dužnosnika kojim bi se osiguralo odgovorno i transparentno trošenje proračunskih sredstava. Po uzoru na Irsku i Kanadu, registar bi sadržavao podatke o svim troškovima u mandatu javnih dužnosnika, kao što su izdaci za službena putovanja, noćenja, dnevnice, naknade, prijevozni troškovi, naknada trošenja privatnog auta u službene svrhe...

Ovo je samo jedan od prijedloga iz antikorupcijskog paketa mjera koje će Most u idućem razdoblju predstavljati, a obuhvaća donošenje novih ili izmjene postojećih zakona, njih ukupno 20-ak, kao i izmjene Ustava, kazao je Mostov Nikola Grmoja na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

- Mi smo dokazali da je borba protiv korupcije jedan od najvažnijih dijelova našeg djelovanja, iz dana u dan u Saboru upozoravamo na afere, ali nudimo i konkretne alate za obračun s korupcijom. Ovaj registar obuhvaćao vi sve javne dužnosnika, od najnižih lokalnih razina do ministara i samog premijera. Nagomilao se broj lokalnih dužnosnika koji rade znatne troškove koji se podmiruju iz proračuna, pa smo smatrali da je korisno da se svi troškovi objave javno kako bi imali mehanizam nadzora – objasnio je Grmoja. Ustroj registra ima tri cilja, nastavlja, da se novac poreznih obveznika koristi razborito i odgovorno, da su svi troškovi nužni i opravdani te prethodno odobreni od nalogodavca i da javnost ima uvid u sve te troškove.

Registar bi bila središnja elektronička baza podataka koju bi vodilo Ministarstvo financija, a sve institucije čiji dužnosnici trebaju davati podatke bi ih same unosile u registar.

Pokazuje primjer registra troškova kakvi već postoje u Kanadi i Irskoj, gdje se na primjeru zamjenika ministra vidi primjerice da je bio na doručku, s kime je bio na doručku, koja je svrha tog susreta, iznos računa od 30 dolara kao i fotografija točnog računa.

- Dakle, vidi se koje tijelo, koja pozicija i koji trošak je napravljen. Mislim da je ovakav registar u interesu svima, i dužnosnicima da otklonimo priču da smo svi isti, ali i da uvedemo određenu odgovornost dužnosnika prema potrošnji novca građana – objašnjava Grmoja koji se, kaže, nada da će vladajući podržati ovaj prijedlog koji samo može doprinijeti transparentnijem trošenju javnog novca.

U tom je smislu, zaključuje, ovaj prijedlog sličan otvorenom proračunu koji je predstavio gradonačelnik Bjelovara, no bavi se samo troškovima koje političari proizvode u mandatu.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:12 21.05.2019.

Opet oni!! Bili u dvije vlade uradili nista, neznaju i nemogu, nece, uteg na nogama! Tko im jos vjeruje?

Avatar VinkoL
VinkoL
16:50 21.05.2019.

Kak su pametni ovi, svaki dan jedan biser. Ajde, barem javni bilježnik zaradi kad ovjeravaju sve ove umotvorine made in čuprija.

Avatar Untouchable
Untouchable
17:39 21.05.2019.

kad ce berba mandarina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije