Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA

Most predlaže ustavne promjene - prag za glasovanje spustiti s 18 na 16 godina

25.11.2016., Zagreb - Sabor je i danas sjednicu nastavio stankom na trazenje zastupnika. Robert Podolnjak. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
13.11.2018.
u 13:35

Robert Podolnjak podsjetio je da njihova ustavna inicijativa zahtijeva da je podupre 1/5 zastupnika kako bi se našla na dnevnom redu, zbog čega najavljuje da će tražiti potporu i drugih zastupnika

Most nezavisnih lista pokreće ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava pa će tražiti potporu zastupnika kako bi se na dnevni red Sabora uvrstio njihov prijedlog ustavnih izmjena kojim bi se omogućilo dopisno te e-glasovanje, ali i kako bi se za ostvarivanje biračkog prava spustila dobna granica s 18 na 16 godina. Uz to predlažu i izmjenu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojim uz uvođenje tri preferencijska glasa, što su predložili još lani ali još nije raspravljeno, traže i smanjivanje broja zastupnika na maksimalno 120, smanjivanje broja zastupnika nacionalnih manjina s osam na šest te uređivanje izbornih jedinica tako da poštuju administrativne granice županija i Grada Zagreba.

– Našim prijedlozima ojačali bismo izborno pravo te napravili da izbori budu zaista odraz volje većine građana u Hrvatskoj – kazao je čelnik Mosta Božo Petrov.

Robert Podolnjak podsjetio je da njihova ustavna inicijativa zahtijeva da je podupre 1/5 zastupnika kako bi se našla na dnevnom redu, zbog čega najavljuje da će tražiti potporu i drugih zastupnika.

– Važno nam je naglasiti da u Republici Hrvatskoj svjedočimo iznimno niskom sudjelovanju građana na izborima, često prođe neprimijećeno da je, recimo, na posljednje parlamentarne izbore, koji su najvažniji u parlamentarnim demokracijama, izašlo tek nešto više od 50 posto građana s pravom glasa. To je iznimno malo, daleko manje nego što bi se smatralo zdravim za stanje demokracije – kaže Podolnjak te naglašava kako u drugim zemljama na izbore izlazi i po 80 posto građana. Pola demokracije kod nas ne izlazi na izbore, dodaje, pa je zato važno ojačati izlaznost građana na izbore, i to tako da im se sam čin glasovanja napravi što dostupnijim dopisnim i e-glasovanjem. Što se tiče glasovanja sa 16 godina, neke zemlje to su već uvele, nastavlja Podolnjak, i zasad postoje dobra iskustva s time.

– Dobro je da mladi ljudi što ranije dobiju mogućnost da se uključe u javni politički život i da imaju pravo glasa. Naravno, to je ustavna inicijativa i oko toga želimo konsenzus da tako pojačamo biračko pravo – objašnjava Podolnjak.

Trebaju li 16-godišnjaci dobiti pravo glasa?

Kada je riječ o njihovoj zakonskoj inicijativi, podsjeća da dulje od godinu i pol neraspravljen u dnevnom redu Sabora čeka njihov prijedlog da se na izborima uvedu tri preferencijska glasa.

– Stoga sada upućujemo sveobuhvatni prijedlog izmjene Zakona o izborima zastupnika u kojem pored preferencijskog glasovanja, dodajemo i druge važne odredbe. Predlažemo smanjenje broja zastupnika na maksimalno 120, što je moguće u skladu s Ustavom, smanjivanje broja zastupnika manjina s osam na šest, predlažemo da se urede izborne jedinice da poštuju administrativne granice županija i Grada Zagreba. Tražit ćemo konsenzus u Saboru, ako vladajući ne žele da se to regulira na ustavnoj razini, da se o tome odlučuje na referendumu. Nudimo mogućnost da se ovdje u Saboru dogovorimo o najboljim promjenama konsenzusom, na vrijeme prije sljedećih izbora – zaključio je Podolnjak.

Komentara 53

Avatar rubinet
rubinet
13:41 13.11.2018.

S 18 na 16? Nikako! Ni sad ,s 18,nemaju pojma.

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
13:43 13.11.2018.

kretenizam, prije dići na 21 a ne spuštati

Avatar navijač
navijač
14:12 13.11.2018.

Dobro da nisu uz to dodali amandman da umjesto maloljetnih glasača mogu glasati skrbnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije