Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGROŽAVANJE ZDRAVLJA

MOST o požaru: Izbjegli bi ekološke incidente da Grad prestane podilaziti pojedinim tvrtkama

Marko Sladoljev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.07.2019.
u 13:14

Slaven Dobrović je pozvao sve dužnosnike koji se izjašnjavaju o ovom događaju da se u ovakvim prilikama suzdrže od neodgovornih tvrdnji, poput onih da nije bilo štetnih emisija.

Most nezavisnih lista reagirao je na posljednji zagrebački ekološki incident, požar u Reciklažnom dvorištu Jakuševec, te pozvao Grad Zagreb da što prije krene u projekt održivog gospodarenja otpadom. Aktualan sustav, kažu, dovodi u opasnost zdravlje naših
građana, a odgovornom politikom i prestankom pogodovanja pojedinim tvrtkama mogli bi smo izbjeći ugroze i onečišćenje.

- U Zagrebu je izbio veliki požar, jedan u nizu izravno povezanih s otpadom, ovaj put u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu. Treba li se tome čuditi kad znamo da je zagrebački sustav gospodarenja otpadom neuredan, nesamostalan i silno orijentiran na određene tvrtke - koncesionare, nezaobilazne i već dobro poznate partnere Grada. U tim okolnostima nema kružnog gospodarenja već se pojedine kategorije otpada trpaju na hrpe visoke i nekoliko metara, čekajući da koncesionaru bude zgodno zbrinuti ga, po ne baš maloj cijeni. Zdrava alternativa, koju u Zagrebu još nismo vidjeli, bila bi centar za ponovnu uporabu te mlin, odnosno usitnjivač glomaznog otpada, čime se materijal priprema za recikliranje, kako bi se izbjegle velike hrpe lako zapaljivog otpada– izjavio je saborski zastupnik Slaven Dobrović. Dodaje kako nije upitno je li bilo štetnih emisija, nego u kolikoj količini i kakve su njihove posljedice.

Pozvao je sve dužnosnike koji se izjašnjavaju o ovom događaju da se u ovakvim prilikama suzdrže od neodgovornih tvrdnji, poput onih da nije bilo štetnih emisija.

- Građani skupo plaćaju sustav koji ne funkcionira. Iako Most kontinuirano upozorava na veliki problem s lošim gospodarenjem otpadom, građani i dalje moraju davati svoj novac, i to ne prema količini koju proizvode, za prepune kontejnere i neugodne mirise, kašnjenje prikupljanja novih vrećica za reciklažu, nedostatak sortirnica i kompostišta, nedostupnost informacija o zbrinjavanju i druge posljedice nebrige o čimbeniku koji itekako utječe na kvalitetu života. U ovakvom stanju Zagreb ne možemo nazvati metropolom, pogotovo ne europskom – rekao je saborski zastupnik Marko Sladoljev.

Komentara 2

NB
nada.boban7
15:00 25.07.2019.

Ma sve to ide u vrazju mater. Danas vatra sutra "buuuum".. jer sto nas jos ceka oko mulja iz procistaca voda. I sve to zbig nepotizma...vecina u mjesnoj samoupravi je zaposleno u holdingu i gradskim uredima...puni su ih kafici cijeli dan...a oni u Skupstini sami laprdaju, prepucavaju se na prazno...i opet Vanduc pobjeduje. Sramota je nasa, zagrebacka da imamo takovu upravu. Kada su i koje inspekcijske sluzbe ikada kojem gradskom piduzecu ozbiljno zaprijetile zabranom rada. Nikada. I evo sad imamo.

Avatar VinkoL
VinkoL
14:16 25.07.2019.

Izvrsna kombinacija: Most+smetlište... Kak se veli: "Svaka stvar na svoje mjesto...", jel tak? Ja bi im dal da u cijeloj Europi rade po odlagalištima otpada, recikliraju, surađuju sa izvjesnom nacionalnom manjinom kojoj je to specijalnost... Pa još da im se pridruži Posavac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije