Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona

Most: Nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti koju provodi većina

Konferencija za novinare Mosta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.05.2019.
u 10:20

Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno jedan dan prije raspisivanja izbora, poručili su

Parlamentarna oporba predvođena Mostom pokreće zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Ovaj zakon zahvaljujući kojem je limit potrošnje za stranke na ovim europskim izborima gotovo utrostručen - s 1,5 na 4 milijuna kuna – izglasan je krajem ožujka nakon rasprave koja je trajala više od 38 sati zbog čak 888 Mostovih amandmana. 

- Skupili smo potpise gotovo cijele oporbe za ocjenu ustavnosti ovog zakona jer nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti koju provodi većina – objavio je danas Mostov Nikola Grmoja podsjetivši da je spomenuti zakon donesen taman uoči početka izborne kampanje, a nakon dvodnevne saborske rasprave. Mostov Robert Podolnjak, koji je napisao ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti, kaže kako je zakon donesen isključivo voljom parlamentarne većine, ili kako kaže, HDZ-a i njegovih satelita, što dokazuje i podatak da je gotovo cijela oporba podržala ovaj Mostov prijedlog. 

- U večer početka kampanje za europske izbore oni su promijenili pravila igra. Zato od Ustavnog suda tražimo da hitno bez odgode razmotri ovaj zahtjev i ukine odredbu o stupanju ovog zakona na snagu. Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno jedan dan prije raspisivanja izbora. Zato u zahtjevu obrazlažemo da su prekršena načela vladavine prava, demokratskog višestranačkog sustava te da u zakonu nisu navedeni opravdani razlozi zašto bi zakon stupio na snagu tek dan nakon objave u Narodnim novinama – objasnio je Podolnjak. Inače, većina zakona stupa na snagu osmog dana od njegove objave u Narodnim novinama, a ovaj je iznimno stupio prvog dana od objave. 

- Tražimo od Ustavnog suda da konačno obavlja svoju nadzornu funkciju i kaže Vladi "ovo ne smijete činiti, ovo je protivno Ustavu" – zaključio je Podolnjak.

Video: Mostova konferencija

Komentara 4

Avatar OPG
OPG
17:53 09.05.2019.

Smjesno, treba im bar 10 godina politickog treninga. Eventualno za mjesnu zajednicu:)

LA
laganela
11:54 09.05.2019.

Grmoja, Kolega te traži:) :)

JU
junkerovkaputzapovlačenje
10:39 09.05.2019.

nedopustivo je ucjenom i kupovinom skrpiti parlamentarnu većinu,nedopustivo je nakon što su prošli izbori izmjeniti ovlasti načelnika i župana i vijeća kao što je to napravljeno s lex šerif......nedopustivo je mnogo toga u našoj zemlji ali ustavni sud nije adresa koja će reći da je to nedopustivo,to je hdz-ova podguzna muha u rangu katoličke crkve,braniteljskih udruga,akademske zajednice.kud hdz,tj,šeks,škegro i valentić okom tud ovi skokom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije