Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Za reformu treba pet godina’

Most: Načelnike malih općina treba ukinuti

Petrov i Panenić govorili o Vladinom prepuštanju Ine MOL-u
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
14.09.2018.
u 19:15

U Njemačkoj administrativne poslove za male općine rade gradovi, a u Italiji se stimulira udruživanje općina na zajedničkim poslovima

Za kvalitetnu reformu javne uprave treba i do pet godina, kao u Danskoj, a prof dr. sc. Robert Podolnjak, saborski zastupnik Mosta, proveo bi je u dvije faze. Prvu bi trebalo provesti prije sljedećih lokalnih izbora 2021. Imamo više od tisuću (grado)načelnika, župana i njihovih zamjenika, više od 8500 vijećnika te više od 40 tisuća članova u vijećima mjesnih odbora, odnosno više od 50.000 ljudi koji su politički i stranački angažirani, velik broj njih profesionalno, što je strahovit trošak. Stoga treba ukinuti sve zamjenike, njih oko 700, predložio je Podolnjak na okruglom stolu Mosta “Javna uprava, kako je resetirati”.

Općine s manje od 3000 stanovnika ne trebaju imati profesionalne načelnike, već volontere. Naknade za članove predstavničkih tijela treba drastično smanjiti, vezati ih uz održane sjednice, što je predlagano uz lex šerif, ali nije prihvaćeno. Čemu i skupi izbori za mjesne odbore, bolje su rješenje mjesni zborovi. I u razvijenim zemljama bilo je otpora ukidanju malih i neodrživih općina. U Njemačkoj je to riješeno tako da administrativne poslove za njih rade veliki gradovi. Ili, da se male općine udruže. U Italiji je nuđenjem financijskih benefita poticano udruživanje općina na zajedničkim poslovima. Kod nas je umjesto toga omogućeno da male općine umjesto jednog imaju više upravnih odjela.

Nasuprot tomu, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, govorio je o tomu kako su svoju upravu reformirali tako da su četiri upravna odjela za grad od 6500 žitelja sveli na jedan, i smanjili broj djelatnika, ali su sada učinkovitiji i brži. Bivša ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović, sada u Ekonomskom institutu, kritiku stanja u javnoj upravi potkrijepila je brojkama. Imamo 230.000 zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, za koje su veliki rashodi, veći od prosjeka EU.

Imamo 5863 javna tijela, složeni sustav podjele javnih funkcija, veliki broj preklapanja, nema jedinstvenog odgovornog tijela, i javna uprava je veliki konzument javnog novca, od kojeg vrlo mali dio otpada na lokalnu samoupravu, s vrlo niskim indeksom fiskalne autonomije. Podaci o fiskalnoj decentralizaciji nisu se promijenili od 1995. i po stupnju decentralizacije smo na začelju. Imamo 60 gradova s manje od 10.000 stanovnika te velik broj općina s manje od 2000, što je užasno malo da bi im se povjerile značajnije odgovornosti. Kapacitet većine županija je ispodprosječan jer ovise o potporama države.

I bivša ministrica je istakla kako je za reformu javne uprave nužna politička volja, odnosno da je važna uloga Ministarstva uprave, ali i Ureda predsjednika Vlade jer se bez snažne podrške premijera reforma neće provesti.

Komentara 15

GV
golub Vaso
21:13 14.09.2018.

općine su bazen HDZ uhljeba i neradnika

Avatar prahrvat
prahrvat
20:44 14.09.2018.

To se uvijek priča ali nijedna vlast ne želi se odreći svojih izbornih terenskih šljakera. Mnogima je to jedini pravi posao.

MU
Mukowsky
19:37 14.09.2018.

Ne treba nam više općina od broja županija. Digitalizacija uprave, pravo na besplatan bežični internet u cijeloj zemlji, unatoč protivljenju Merkelice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije