Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA KOJU SVI IZBJEGAVAJU

Most i dalje taji svjetonazor, od tih pitanja bježe i HDZ i SDP!

Petrov Plenković Milanović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/9
05.09.2016.
u 17:20

Iako i SDP i HDZ forsiraju svjetonazorske teme, sad prešućuju odgovore da ne odbiju birače...

HNS, HSP AS i HSS poslali su već sutradan kratke odgovore na našu anketu o svjetonazorskim pitanjima, HDZ je i nakon 10 dana još obećavao, ali ih kao i još četiri stranke nisu poslali. HNS nije odgovorio na pitanje o zabrani komunističkih simbola naknadno obrazloživši da ih nismo naveli, ali i kad smo im dali primjere, nisu odgovorili. Milan Bandić 365 i Živi zid ništa nisu odgovorili. Most se na ponovljeni upit ispričao da im ta tematika sada nije u fokusu, niti su ta pitanja od presudnog značaja za Hrvatsku dok imamo gospodarske izazove i potrebu za promjenama u sustavu javne uprave.

SDP-u je za sličan odgovor trebala otprilike Večernjakova stranica, a taj zapravo politički esej poslali su tek na treći upit kad smo negodovali i kod njih i kod HDZ-a što im toliko treba, za razliku od stranaka koje nemaju logistiku poput njihove. Umjesto odgovora na anketu, SDP kaže kako neka naša pitanja “jesu važna za individualno samoodređenje, a neka, iz skupa osnovnih ljudskih prava, imaju i političku težinu”, ali, kažu da “osnovni politički ‘svjetonazor’ SDP-a predstavlja upravo suprotstavljanje takvom uvjerenju, da su neke religijske ili povijesne dileme važnije od ekonomskog razvoja na dobrobit naroda, ili da se koordiniranim i informiranim zajedničkim radom na rješavanju politički definiranih problema malo toga može učiniti”.

Protiv su statističkog izražavanja vrijednosnih profila jer SDP ujedinjuje i okuplja neovisno o svjetonazoru pa nabrajaju opće vrijednosti iz svojih programskih načela i ciljeva te citiraju “Naš smjer” Zorana Milanovića o slobodi, jednakosti i solidarnosti i SDP-u kao središnjoj snazi napredne hrvatske ljevice!

Iako s načelno istim stavom, neki su se ipak svjetonazorski legitimirali. Ostali nisu dosljedni jer su odgovarali na slična pitanja što smo i iskoristili umjesto uskraćenih odgovora, ili su sami, osobito SDP i HDZ, riječju, djelom ili propustom forsirali tu tematiku. Ovako biračima prepuštaju ocjenu jesu li vjerodostojni ili nisu, prešućuju odgovore koji se nekim biračima, na koje računaju, ne bi svidjeli. Zašto riskirati, bolje neodlučnog birača koji drži do svjetonazora, a možda zavedenog kampanjom, držati u lažnom uvjerenju.

Pobačaj:

HDZ (Andrej Plenković): Zakonska regulativa je pozitivna onakva kakva je. (Andrej Plenković na Novoj TV), a u anketi Nove TV dvojkom (od 1 do 10) ocijenili su tezu da je to osobno pravo i izbor.

SDP (Zoran Milanović): Nitko ne smije zadirati u intimu obitelji i pravo žena na izbor (Zoran Milanović na skupu u Puli).

HNS (Ivan Vrdoljak): Zalažemo se za pravo žena na izbor.

Most (Božo Petrov): Ne odobravam abortus, no nisam za zabranu. (Božo Petrov za Telegram.hr), a u anketi Nove TV ocjenu 4 (od 1 do 10) dali su tezi da je to osobno pravo i izbor.

Živi zid (Ivan Vilibor Sinčić): Osobno nisam za pobačaj, ali postojeći zakon ne bih mijenjao (Ivan Vilibor Sinčić na HTV-u), a tezi da je to osobno pravo i izbor u anketi Nove TV dali su 5 (od 1 do 10)

HSP AS (Ivan Tepeš): Osobni izbor je ulazak u spolni odnos, ali osobni izbor ne može biti ubojstvo što pobačaj definitivno jest!

Bandić Milan 365 (Bandić Milan): Osobno pravo i izbor (u anketi Nove TV)

HSS (Krešo Beljak): Važeća zakonska regulativa je zadovoljavajuća. Treba što više raditi na edukaciji mladih kako bi pobačaja bilo što manje.

Foto: Patrik MacekPixsell

Životno partnerstvo:

HDZ: Prava istospolnih zajednica ne treba izjednačavati s ostalima (anketa Nove TV).

SDP: Izjasnili su se za izjednačavanje prava istospolnih zajednica s ostalima (anketa Nove TV)

HNS: Svi zakoni, i prava koja iz njih proizlaze, jednako vrijede za sve građane.

Most: Šesticom su ocijenili tvrdnju o izjednačavanju prava istospolnih zajednica s ostalima.

Živi zid: Ocjenu 5 (od 1 do 10) dali su tvrdnji da prava istospolnih zajednica treba izjednačiti s pravima ostalih.

HSP AS: Za nas je brak zajednica žene i muškarca te se samo na tim temeljima može graditi obitelj. Istospolne zajednice ne mogu nikada dobiti mogućnost posvajanja djece!

Bandić Milan 365: Prava istospolnih zajednica treba izjednačiti s pravima ostalih (anketa Nove TV).

HSS: Svi koji otežavaju postupak posvajanja djece, trebali bi otići u dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ili neki drugi i pitati samu djecu što misle o mogućnosti drugog oblika doma.

Treba li vjeronauk održavati u školi?

HNS: Ne treba. Smatramo da bi umjesto vjeronauka u školama djecu trebalo učiti o svim religijama, bilo kroz posebni ili postojeće nastavne predmete.

HSS: Pitanje vjeronauka riješeno je ugovorima između Svete stolice i Republike Hrvatske.

HSP AS: Svakako, ali da to bude osobni izbor bez brojčanog ocjenjivanja.

HDZ: Žalosno je što se u ovo izborno vrijeme pojavljuju razni “instant humanisti”, koji bi htjeli prijekim postupkom izbaciti vjeronauk iz škola čime izravno diraju u svetinje i tradiciju hrvatskog naroda – njegovu vjeru! (Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a i izborni kandidat, Dalmatinski portal)

SDP: Stav je SDP-a da je vjeronauk u školama uređen međunarodnim ugovorom koji u SDP-u poštujemo, komentirao je Milanović 2007. izjavu Marije Lugarić da bi SDP, osvoji li vlast, mogao izbaciti vjeronauk iz škola, za što se nedavno u Saboru zauzela i SDP-ova Suzana Krpan.

Milan Bandić 365: Vjeronauk je izborni predmet prema ugovorima Hrvatske i Vatikana i dok se to pitanje ugovorima ne promijeni, tako će i ostati (Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti)

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Simboli fašizma:

HDZ: Bilo bi dobro da pravosuđe uravnoteži stav o pozdravu “Za dom spremni” (Plenković na HTV-u).

SDP: Ustavni sud jasno se izjasnio o pozdravu “Za dom spremni” (Milanović na HTV-u).

HNS: Isticanje fašističkih i nacističkih simbola je govor mržnje jer je u srži tih sustava ideologija koja je imala za cilj istrebljenje čitavih rasa.

Most: Samo značenje ZDS nije kompromitirajuće, kao što je “Heil Hitler”, ali je vezan uz određeni režim i zbog toga izaziva loše osjećaje (Nikola Grmoja, za N1)

Živi zid: -

HSP AS: Svakako treba kažnjavati, ali tu nikako ne pripada ZDS koji smo naslijedili od predaka, a on se potvrdio u Domovinskom ratu.

Bandić Milan 365: “Za dom spremni” je ustaški i veleizdajnički povik i to Hrvatskoj ne treba. On je uteg Hrvatskoj. (Bandić za Novu TV).

HSS: Treba prepisati njemačke zakone.

Tuđman:

HDZ: On je možda i naša najveća ličnost u povijesti. Zato ga moramo iznimno štititi i poštivati (Andrej Plenković u Debati na HTV-u).

SDP: Tito i Tuđman (i Radić) hrvatske su vertikale (Zoran Milanović u Debati na HTV-u).

HNS: Prvi hrvatski predsjednik.

Most: -

Živi zid: Odigrao sjajnu ulogu u stvaranju države, ali je katastrofalno odigrao s pretvorbom i privatizacijom u kojoj je pokraden hrvatski narod (I. V. Sinčić u predsjedničkoj kampanji).

HSP AS: Pomirbom svih Hrvata ostvario je programe dr. Ante Starčevića i Stjepana Radića te stvorio temelje moderne, suverene i nezavisne RH. Jedna od najvažnijih ličnosti u povijesti RH.

Bandić Milan 365: -

HSS: Tema za povjesničare. Iskoristio je međunarodne okolnosti i ponio se kao pravi državnik. Oslobodio je zemlju, ali i propustio da budemo moderna država.

Tito:

HDZ: Čelnik totalitarnog sustava (Andrej Plenković u Debati na HTV-u).

SDP: Tito i Tuđman (i Radić) hrvatske su vertikale (Zoran Milanović u Debati na HTV-u)

HNS: Doživotni predsjednik SFRJ.

Most: Božo Petrov lani je u Nedjeljom u 2 odbio odgovoriti na upit o Titu. “Uspješan državnik, odgovoran za Križni put, Bleiburg..., no smatram da je imao i pozitivno djelovanje” (Kovačić u J. listu).

Živi zid: Ivan Vilibor Sinčić pitanje o Titu u predsjedničkoj kampanji ocijenio je nebitnim.

HSP AS: Najveći zločinac nad Hrvatima. Svjesno je mjesecima dopuštao ubijanje desetaka tisuća hrvatskih vojnika i time unakazio Hrvate. Nitko nije učinio veće zlo svom narodu kao Tito.

Bandić Milan 365: -

HSS: Tema za povjesničare. Bez Tita teško da bi bilo slobodne Hrvatske u ovim granicama, ali bismo kao narod bili brojniji. Prve godine poslije rata napravio je neoprostive pogreške.

Financirati vjerske zajednice iz 
proračuna ili ne?

HNS: Ako se vjerske zajednice financiraju iz proračuna, onda se sve trebaju financirati po jednakim kriterijima.

HSS: Postojeća zakonska regulativa nije loša.

HSP AS: Treba poštivati Vatikanske ugovore, kao i imati pošten odnos prema drugim vjerskim zajednicama sukladno njihovu udjelu u ukupnoj populaciji Hrvatske!

Most: Šesticu su (od 1 do 10) dali tezi o potrebi revidiranja ugovora s Vatikanom (anketa Nove TV). “Uvjeren sam, kada bismo otvorili pregovore s Katoličkom crkvom, bili bismo spremni i drukčije bismo postupili” (Božo Petrov lani u Nedjeljom u 2)

SDP: Peticom (od 1 do 10) očitovali su se o potrebi revizije ugovora s Vatikanom u anketi Nove TV)

HDZ: Izjasnili su se protiv revizije ugovora s Vatikanom u anketi Nove TV

Eutanazija

HNS: Podržavamo pravo svakog pojedinca da odlučuje o svom životu i tijelu, ali prije razmatranja te mogućnosti treba konačno razviti sustav palijativne skrbi u Hrvatskoj

HSS: Teško pitanje, postoje različita gledišta unutar stranke.

HSP AS: Ne podupiremo eutanaziju. Bog je jedini koji daje i uzima život, a nitko ne smije sebi dati pravo da se igra Boga!

SDP: Svatko ima pravo na dostojanstvenu smrt. Već se dugo zalažem da se ozakoni i regulira praksa neoživljavanja najtežih bolesnika (Mirando Mrsić 2011. u Jutarnjem listu, što Vlada u kojoj je bio nije realizirala)

Miro Barešić 
i Zvonko Bušić

HNS: O njima su sudovi dali sud.

HSS: Idealisti i hrvatski domoljubi. Iz današnje perspektive upitnih metoda, ali u svakom slučaju borci za Hrvatsku.

HSP AS: Namjera im je bila sasvim drukčija od onoga što se dogodilo. Često se spominje u negativnom kontekstu kako je Miro Barešić ubio jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića, a zanemaruje se kako je on bio zapovjednik zloglasnog zatvora na Golom otoku kad su se provodila gnjusna mučenja političkih zatvorenika, pa i Barešića. Riječ je o domoljubima i pozitivnim osobama koje su se borile i žrtvovale za RH u okolnostima ratnog stanja između Udbe i emigracije, a u ratu i ljubavi je sve dopušteno.

SDP: Moj djed je bio u ustašama za vrijeme rata, a on nije uzeo ambasadora za taoca. To je nanijelo ogromnu štetu hrvatskom imenu (Milanović o Barešiću u debati na HTV-u)

HDZ: On je migrant koji je razočaran napustio Hrvatsku. Za hrvatsku stvar borio se i tako da se tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika uzme kao taoca... Jugoslavenska propaganda iskoristila je taj slučaj da difamira Hrvatsku (Plenković o Barešiću u debati na HTV-u)

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Treba li zabraniti rad nedjeljom?

HNS: Ne. Rad nedjeljom treba primjereno platiti i bolje kontrolirati poštivanje radničkih prava.

HSS je više puta predlagao zakon koji bi to pitanje regulirao po bavarskom modelu, ali Ustavni sud je to odbijao. I dalje ćemo pokušavati.

HSP AS: Apsolutno treba zabraniti rad nedjeljom pogotovo u trgovinama, a pritom treba izuzeti ona zanimanja koja su nužna, uz naknadu za rad od 200%.

HDZ je svojedobno donio zakonske odredbe o zabrani rada nedjeljom koje je Ustavni sud ukinuo.

Živi zid i Ivan Lovrinović (tada kao član Mosta) tražili su zabranu rada nedjeljom, a sada nude zakonske izmjene koje će destimulirati rad nedjeljom.

SDP je izričito bio protiv zabrane rada nedjeljom.

Treba li dopustiti 
burkini na plaži?

HNS: Da, jer je to osobni izbor i privatna stvar pojedinca, i država se u to ne smije miješati.

HSS: Ako to žene samovoljno žele, zašto ne? Ali prisiljavanje je apsolutno nedopustivo.

HSP AS: Ne.

Ključne riječi

Komentara 11

ST
stefj
18:02 05.09.2016.

Tja, ako se već igramo svjetonazora, nije bilo pitanja o komunizmu i simbolima komunizma. Malo je to dotaknuto pitanjem o Titu, no to je bez veze... Također nije bilo niti pitanja o poduzetništvu, što je kod nas isto pitanje svjetonazora, jer puno ljudi poduzetništvo i profit smatraju najvećim grijehom. Za neke je profit puno gora stvar od krađe... A najsmješniji mi je HSS, koji više sa svojim tradicionalnim stavovima nema nikakve veze, mogao bi se slobodno integrirati u SDP. Čak HNS ima izraženije razlike prema SDP-u od HSS-a... He, he, a kako se tek Beljak stalno naslikava s Milanovićem, jedino što gdje god idu, nakon njih domaćini moraju provjeravati da li su sve stvari još na broju...

CI
cicibela
18:45 05.09.2016.

Postoji izreka: Ako ne znaš kamo ploviš, nijedan vjetar ti neće pomoći. Našim političarima je važno da brodske makine rade, a kamo će brod stići...o tome itako odlučuje Big brother kojem su povjerili kormilo.

DU
Deleted user
07:16 06.09.2016.

Most će biti najveće iznenađenje izbora: osvojit će nekoliko mandata kao i Milan Bandić. I nitko više neće trebati mišljenje Bože Petrova, čak ni Jambo oko mandarina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije