Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Bulj: Jakovina je odgovoran za stopiranje poljoprivrednih poticaja

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/18
19.05.2016.
u 13:10

Europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP)

Saborski klubovi vladajućeg Mosta i oporbenog SDP-a žele u četvrtak govoriti o informaciji da je Europska komisija stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna, pa su zatražili stanku kako bi dobili priliku za to.

U nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP).

To je alarmantna vijest, rekao je Mostov Miro Bulj tražeći stanku, a njegovu zahtjevu priključio se i klub SDP-a. Božo Ljubić (HDZ) želi govoriti o političko-medijskom linču kojem je izložen banjolučki biskup Franjo Komarica nakon posjeta delegacije Hrvatskog sabora BiH, odnosno Banjoj Luci. Političke stranke Republike srpske Komaricu napadaju jer im se ne sviđa njegova usporedba zločina u Bleiburgu s onima koji su 90-ih godina prošlog stoljeća počinjeni nad Hrvatima u Banjoj Luci.

Ljubić upozorava na medijsku hajku na biskupa Komaricu

Saborski zastupnik HDZ-a Božo Ljubić upozorio je u srijedu u Hrvatskom saboru na, kako je kazao, političko-medijsku hajku koja se vodi posljednja dva dana prema banjolučkom biskupu Franji Komarici. "Začuđujuće je da je ta hajka pošla od službenih predstavnika Republike Srpske i nakon što je predsjednik entiteta gospodin Milorad Dodik zamjerio gospodinu Komarici na dramatici njegove usporedbe onoga što se dogodilo Hrvatima u Republici Srpskoj s onim što se dogodilo u Bleiburgu.

Tome su se priključile sve vodeće stranke iz Republike Srpske uključujući i gradonačelnika Banje Luke", rekao je Ljubić nakon stanke koju je zatražio na početku zasjedanja. Biskup Komarica postao je metom napada brojnih političkih stranaka iz Republike Srpske i entitetskih dužnosnika kojima se ne sviđa njegova usporedba zločina u Bleiburgu s onima koju su nad Hrvatima počinjeni u Banjoj Luci tijekom proteklog rata.

"Svi ste upoznati s političkim incidentom kada na govornici s koje se trebao obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nije bilo hrvatske zastave. Kad ovo rade predsjedniku Sabora, što rade Hrvatima", pitao se Ljubić.

Bulj: Jakovina je odgovoran za stopiranje poljoprivrednih poticaja

Mostov zastupnik Miro Bulj danas je za zlouporabu položaja i ovlasti prozvao bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP) zbog vijesti da je Europska komisija Hrvatskoj stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja u iznosu od 2,2 milijarde kuna, dok Jakovina uzvraća kako je ponosan na sve što je radio, a Buljev istup smatra klasičnim primjerom odvlačenja pozornosti s aktualnih afera.

Alarmantna je vijest da je Europska komisija stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja u iznosu od 2,23 milijarde kuna, novac ključan za opstanak domaće poljoprivrede i sela stavljen je na kocku zahvaljujući bivšem ministru i njegovim suradnicima, ustvrdio je Bulj u Hrvatskom saboru nakon zatražene stanke. Pritom se poziva na nalaz revizije koji potpisuje Christina Borchmann iz Uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, u kojem se navodi da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potporu za Jakovinina mandata.

Bulj: Moralo se postaviti pitanje Jakovinine političke, stručne i kaznene odgovornosti

Bulj tvrdi da su pravilnici izrađeni u Jakovininu mandatu rađeni po mjeri odabranih poduzetnika i umjetno stvorenim uvjetima. Nalazi europske revizije upozoravaju, ne samo na propuste i nedostatke sustava kontrole već se moralo postaviti i pitanje političke, stručne, ali i kaznene odgovornosti za nepoštovanje pravila koji reguliraju potpore u ruralnom razvoju, poručio je Mostov zastupnik. Dakle, za Hrvatsku je zaustavljena isplata izdašnih potpora, a izgledno je i plaćanje kazne zbog nepravilnosti u provedbi IPARD-a, poručio je Bulj. Jakovinu proziva da je bahatošću i bezosjećajnošću "u bijeli svijet, i samo iz Slavonije" poslao više od 50 tisuća onih kojima je Europa namijenila sredstva iz programa ruralnog razvoja kako bi ostali na ruralnom području.

Jakovina: Klasični primjer odvlačenja pozornosti s problema i afera

Jakovina mu uzvraća da se radi o "klasičnom" primjeru odvlačenja pozornosti s problema i afera koje tresu Hrvatsku, od blokade Vlade, preko afere Ina, pokušaja telefonske prodaje važnih tvrtki. "Ako smo nečim posebno u Ministarstvu ponosni, to je iskorištenje i poslovi vezani za EU fondove", odgovorio je bivši ministar i poručio kako sa svojom ekipom stoji iza svega što su napravili za domaću poljoprivredu. Tvrdi da se u njegovu mandatu uspjelo kroz IPARD povući maksimalno sredstava, a odbacuje optužbe da su programi rađeni da bi se pogodovalo pojedincima, odnosno da je on kao ministar napisao natječaj i birao tko će dobiti sredstva. Sve optužbe pripisuje političkim protivnicima.

Jakovina: U sjedištu HDZ-a ima "skupina trolova"

Na Trgu žrtava fašizma (sjedište HDZ-a), tvrdi, ima "skupina trolova" koji su vrlo aktivni na društvenim mrežama i koji imaju vrlo agresivne desne nastupe i komentare o svemu na društvenim mrežama. Nekad neki od njih izgleda pobjegnu, a najagresivniji, najglasniji, najbezobrazniji završe u Vladi, istaknuo je Jakovina.

>> 'Ne vidim zbog čega bismo mi rušili Vladu. Most iza ovih napada ne stoji. To je problem unutar HDZ-a'

Komentara 53

BH
bijela_hrvatska
10:24 19.05.2016.

...A propali voditelj poljoprivredne apoteke i bivši ministar, "bolno" je uzdisao s druge strane podižući glas prema (zamislite) "internet-trolovima" i optužujući ih za takvo stanje. Pa toga nema ni u "tunguziji"... Utvrditi odmah kaznenu odgovornost za ovu blamažu i partijsku akciju uništavanja hrvatske poljoprivrede, koja jedva da i još postoji !

Avatar Beowolf
Beowolf
10:42 19.05.2016.

Kada je ovo Ivana Maletić iznosila prije 2 (slovima: dvije) godine, Grčić ju je prozivao, a mediji ismijavali da diže "nepotrebnu paniku". A da ne govorim, koliko je bila prekidana od voditelja HRT-a u kontakt emisijama. Eto zatim dotični nije odgovarao na pitanja Europske Komisije i ovo je može se slobodno kazati: Očekivano. A MOST je vjerojatno mislio, ma što ona zna jer ona je samo jedna od HDZ-a.

KR
kruti26
10:25 19.05.2016.

to su skuhali vaši partijci koje još uvijek držite po ministarstvima i javnim poduzećima na čelu s vampirom-ex ministrom!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije