Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otrovani špijun

Moskva: Ova hajka iz Londona udar je na Putina i Mundijal

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.03.2018.
u 07:00

Pokušaj likvidacije ruskog dvostrukog agenta nervnim otrovom doveo je odnose Velike Britanije i Rusije do usijanja

Odnosi na relaciji London – Moskva ubrzano se bliže političkom usijanju nakon što su nekadašnji dvostruki agent Sergej Skripal i njegova trideset trogodišnja kći Julija pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u središtu Salisburyja. Policijski detektiv Nick Baley, koji im je prvi priskočio upomoć, također se bori za život. Dvoje Rusa sada se u bolnici bore za život, a prema svemu sudeći, otrovani su nervnim bojnim otrovom koji pripada grupi otrova novičok, koje je razvila upravo Rusija.

– Ovo je vrlo vjerojatno bila izravna ruska akcija usmjerena protiv naše zemlje, ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad potencijalno katastrofalnim nervnim bojnim otrovom i dopustila da on padne u tuđe ruke – ustvrdila je britanska premijerka Theresa May govoreći pred parlamentom.

Diplomatski rat

Pri tome je ustvrdila kako britanska vlada očekuje očitovanje Rusije, a ako ne dobiju do danas ujutro objašnjenje što se doista dogodilo, smatrat će kako je Moskva “uporabila nezakonitu silu na britanskom teritoriju”. Ujedno, ruski veleposlanik u Londonu pozvan je u britansko ministarstvo vanjskih poslova da razjasni cijelu stvar.

– Ovakvi neodgovorni potezi protiv Velike Britanije koji ugrožavaju živote civila neće se tolerirati. Poduzet ćemo ekstenzivnije mjere protiv Rusije nego što smo ih poduzimali do sada – kazala je May. Naravno, Rusija je odbacila sve ove optužbe kao potpuno neosnovane.

– Našim istražiteljima nije omogućeno provjeriti supstancije i uzorke koji su prikupljeni na mjestu događaja. I nemamo namjeru odgovarati ni na kakve ultimatume ili pitanja dok nam se ne omogući njihova analiza – ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Istovremeno, u rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvana je britanska veleposlanica Laurie Bristow kako bi objasnila optužbe koje je britanska premijerka iznijela.

Rusija tvrdi da su ove optužbe uvelike orkestrirane, posebno imajući na umu da se za samo četiri dana održavaju ruski predsjednički izbori. Pobjeda Vladimira Putina, prema svim anketama, nije upitna, no cilj je postići veliku izlaznost birača. Ovakvim se optužbama, tvrdi Moskva, pokušava potkopati stabilnost zemlje, ali i utjecati na izbore kako bi broj glasova koje će Putin dobiti bio koliko-toliko smanjen.

Zapadna koalicija

Što se pak SAD-a tiče, za njih nema nikakve dvojbe. Stav je Washingtona da je Moskva upletena u cijelu priču te je vrlo izvjesno ruska obavještajna služba organizirala napad nervnim otrovom. Američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao je s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom i potom je potvrdio da SAD potpuno podržava britanske procjene da iza svega stoji Rusija.

– Složili smo se kako oni koji su odgovorni, i oni koji su izveli zločin, kao i oni koji su ga naručili, moraju snositi posljedice. Solidarni smo s našim saveznicima, i zajedno ćemo kreirati adekvatan odgovor – ustvrdio je Tillerson.

Britanska premijerka May počela je okupljati “zapadnu koaliciju” oko ovog slučaja, pa je razgovarala i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

– Složili smo se da je bitno neprestano djelovati u dogovoru sa saveznicima kako bismo odgovorili na vrlo široku lepezu agresivnog ruskog ponašanja – ustvrdila je May nakon razgovora.

Iako je London oštar u vezo s pokušajem ubojstva nekadašnjeg dvostrukog agenta koji u Velikoj Britaniji živi od 2010., nije potpuno jasno kakvim diplomatskim mjerama planira odgovoriti Moskvi. Jasno je samo da Rusija sve optužbe odbacuje držeći kako je riječ o orkestriranoj kampanji.

– Ovo što se dogodilo u britanskom parlamentu cirkuska je predstava – ustvrdila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Sam Vladimir Putin nije se pretjerano obazirao na optužbe koje dolaze iz Londona. Ustvrdio je da će o svemu razgovarati kad London prijeđe na konkretno te podastre dokaze. Moskva optužuje London da ovom kampanjom želi postići da se Rusiji oduzme domaćinstvo nogometnog Svjetskog prvenstva.

Dvostruki rusko-britanski špijun i prebjeg iz Moskve u London Sergej Skripal napadnut je nervnim otrovom novičokom, objavile su britanske vlasti. Nekadašnji je pukovnik vojne tajne službe GRU već nekoliko godina živio u Salisburyju u Velikoj Britaniji da bi s kćeri bio pronađen na klupi restorana u kojemu su objedovali, u gotovo beživotnom stanju. Dijagnoza je - trovanje novičokom, nervnim agensom, jednim od najsmrtonosnijih kemijskih oružja ikada razvijenih. Kako navodi Reuters, novičok, ili “novak” razvijen je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća kao cijela linija nervnih agensa s nešto drugačijim kemijskim sastavom u odnosu na poznate plinove VX i sarin. Samo se pretpostavlja da je novičok pet do deset puta smrtonosniji od tih plinova jer do sada nije zabilježena njegova primjena. Agens uzrokuje usporavanje rada srca te zatvara dišne putove zbog čega žrtva umire od gušenja.
Nema podatka da je taj otrov Moskva ikada prijavila Organizaciji za zabranu kemijskog oružja u Haagu.
Ovo je već četvrta generacija novičoka koji se izrađuju od kemikalija koje se koriste u poljoprivredi pa ga se vrlo lako može proizvoditi u velikim količinama te se proizvodnju tako lako može prikriti. Ovdje je i osnovni problem, ni jedna od komponenti od kojih se novičok izrađuje nije na listi zabranjenih supstancija. Jasno je kako sada zapadni mediji prozivaju Rusiju da nije poštovala svoj sporazum o pristupanju Organizaciji za zabranu kemijskog oružja. Uz SAD, nekadašnji je Sovjetski Savez imao najveće zalihe. Godine 2014. pretpostavljalo se da Rusija posjeduje tisuće tona za upotrebu spremnog novičoka. Vjerovalo se da su zalihe nervnih otrova cijelosti uništene prošle godine. Amerika će taj posao uskoro dovršiti. Već sljedećeg tjedna novičok će biti tema Organizacije za zabranu kemijskih otrova. (Zoran Vitas)

Komentara 18

ST
stomugromova
07:25 14.03.2018.

Svjetskoj judeomasoneriji Rusija je ne trn,nego kolac u oku.Planirali su porobiti cijelu planetu,a onda im se dogodio Vladimir Putin.Rusi nisu anđeli,ali ovdje radeći za sebe i svoje interese rade u korist čovječnstva.Ipak je Rusija kršćanska država.A nama su uvalili Istanbulsku Konvenciju,koju je đavolje štivo napisano izvan javnosti i nametnuto pod mus.To je ta napredna judeomasonska neoliberalna fašistička ideologija kojom truju države,narode i cijeli planet.No u zadnje su vrijeme jako nervozni pa su počeli vući očajničke poteze.Oni svakako žele minirati SP u nogometu.Nema niti jednog područja društvene aktivnos,od kulture,umjetnosti i sporta da ne guraju svoje prljave i podle njuške.Vrijeme je da netko stane na put toj nastranoj gomili bolesnoj gomili psihopata koji nemaju pošovanja za ljudski život kao takav i spremni su žrtvovati živote milijarde ljudi radi osobne moći i kontrole materijalnih bogatstava na planeti.Go to hell bagro i sretan vam put.

Avatar Trica
Trica
09:40 14.03.2018.

Čujem da je u Zanzibaru preminuo još jedan 100-godišnji Rus pod sumnjivim okolnostima:))Pod hitno sankcije i Putina u Haag:))

DU
Deleted user
07:34 14.03.2018.

Nisu Rusi ubili tog špijuna već agent 007

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije