Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-RUSIJA Nakon sastanka s Bildtom, Lavrov je ponovno prebacio odgovornost za opskrbu Europe plinom na Ukrajinu

Moskva ne jamči tople radijatore

plin
Reuters/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
19.10.2009.
u 14:32

Rusija posve podupire međunarodne napore u Afganistanu jer bi njihova propast bila krajnje opasna za čitav svijet, rekao je Lavrov dodavši kako čine sve što je u njihovoj moći da pomognu da ti napori urode plodom.

BRUXELLES - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bruxellesu s predsjedateljem Vijeća EU Carlom Bildtom nakon sjednice Partnerskoga vijeća EU i Rusije nije mogao zajamčiti da se ove zime europski radijatori neće ponovno ohladiti.

- Jamčim da ćemo svima koji su s Rusijom sklopili ugovore o kupnji plina posve isporučiti sve ugovorene količine. No, plin prolazi kroz Ukrajinu, a sporazum Bruxellesa i Kijeva o rješavanju ukrajinskih novčanih teškoća stupa na snagu tek dogodine… - prebacio je Lavrov odgovornost napomenuvši ipak da je “za rješavanje ukrajinskih teškoća nužna trostrana suradnja Moskve, Bruxellesa i Kijeva”.

Europski kupci imat će jedino tu utjehu da će ove zime proraditi sustav za rano upozoravanje na teškoće u opskrbi plinom, naftom i električnom energijom. Na njega su Bildt i Lavrov najavili potpis sporazuma na sastanku na vrhu EU i Rusije, koji će se 18. studenoga održati u Stockholmu.

- Duboke razlike Bruxellesa i Moskve i dalje ostaju u pitanjima poput stanja na južnome Kavkazu, ali na nizu drugih polja napredujemo u suradnji – napomenuo je Bildt najavivši nastavak pregovora o novome sporazumu o strateškoj suradnji i partnerstvu EU i Rusije. Lavrov je posebice naglasio “punu potporu” Moskve naporima EU i međunarodne zajednice na stabilizaciji Afganistana.

- Činimo sve što je u našoj moći da pomognemo da ti napori urode plodom. Njihova bi propast potaknula terorizam i bila bi krajnje opasna za čitav svijet uključujući Rusiju – naglasio je Lavrov.

Najnoviji zahtjev Slovačke da joj se, po uzoru na Češku, omogući izuzeće od Europske povelje o temeljnim pravima kada je riječ o tzv. Benešovim dekretima, Bildt je na novinarsko pitanje odbacio.

- Slovačka je, za razliku od Češke, završila ratifikacijski postupak Lisabonskoga ugovora. S takvim bismo se zahtjevom mogli pozabaviti na nekoj budućoj izmjeni temeljnoga spisa EU. No, takve izmjene za sada nisu predviđene – uzvratio je Bildt.

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
18:04 19.10.2009.

Alfa, pa jasno da je Rusija pocela rat u Afganistanu - i na tvoju srecu, jer je taj izgubljeni rat totalno upropastio CCCP, koji se nakon toga sasuo u prah i pepeo... Ja ipak mislim, da je bolje, da na primjer Rusija dozvoli americkim zrakoplovima na putu u Afganistan pristajati u Rusiji ili pak drugacije pomogne zapadu u Afganistanu ... nego da baca klipove ... Ruku na srce, Rusiji bi ipak trebalo privuci na zapad, gdje jos je u perspektivi i mjesto, a ne da se i zapad i Rusija istrose u nepotrebnim konfrontacijama. Rusiji su islamisti jos vise opasni nego zapadu ...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:38 19.10.2009.

Novi hladni rat... je odavno počeo, čim prije to Zapad shvati tim bolje.

ED
edukacija7
14:50 19.10.2009.

hehehe... s guštom ću se smrzavat, znajući da mi društvo prave dekadentni i obijesni zapadnjaci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije