Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirijsko usijanje

Moskva: 
Ne igrajte se, uzvratit ćemo na svaki napad

Donald Trump priprema napad
Foto: Michael Reynolds/DPA/PIXSELL
1/3
11.04.2018.
u 09:25

Trump bi kao povod za akciju mogao navesti navodni napad kemijskim oružjem u Dumi.

U očekivanju američkog, francuskog i britanskog napada, koji bi se mogao dogoditi svakog trenutka, sirijska vojska i njezini saveznici Rusija i Iran u punoj su pripravnosti širom zemlje u svim svojim zračnim lukama, velikim vojnim bazama u glavnom gradu Damasku i predgrađima, u Homsu i obalnim područjima Latakije i Tartusa te su evakuirali svoje glavne vojne kontrolne točke diljem zemlje.

Ukopavanja na terenu

Isto tako, diljem zemlje rasporedili su protuzračne i raketne sustave kako bi uništili krstareće rakete Tomahawk kojima će, po svemu sudeći, američke snage gađati položaje vladinih snaga u Siriji. Stanje pune pripravnosti i evakuacija na snazi su nakon što je postalo izvjesno da će američke snage izvršiti vojni udar na Siriju s obzirom na to da je američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak žestoko osudio navodni kemijski napad na Dumu u istočnoj Guti i rekao da će njegova administracija odgovoriti u sljedećih 24 do 48 sati, a američki razarač USS Donald Cook sa 60 krstarećih raketa Tomahawk ušao je u Mediteran i udaljen je samo 100 kilometara od sirijske luke Tartus u kojoj se nalazi ruska vojna baza. Vojni analitičari vjeruju kako će, za razliku od prije godinu dana kada je sa 59 krstarećih projektila Tomahawk izvršio napad na zrakoplovnu bazu sirijske vojske Al-Shayrat u pokrajini Homs, ovog puta biti gađano više meta diljem Sirije. Zbog toga, osim sirijske vojske, u punu pripravnost stavljene su i iranske i ruske snage kao i borci Hezbollaha. Da je situacija napeta između SAD-a i Rusije, dokazalo se u ponedjeljak u sjedištu UN-a na hitno sazvanoj sjednici Vijeća sigurnosti kada su razmijenjene oštre prijetnje dviju zemlja i kada je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija upozorio Washington na “nesagledive posljedice” i moguće otvaranje vrata pakla ako napadne Siriju, a američka veleposlanica Nikki Haley uzvratila da su ruke Moskve uprljane “krvlju sirijske djece”. Iako je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov pokušao smiriti situaciju tvrdeći da nema prijetnje vojnog sukoba Rusije i Sjedinjenih Država u Siriji te da postoje “radni kontakti” između Rusije i američkih dužnosnika glede Sirije, dodao da vjeruje da će prevladati razum, situacija na terenu pokazuje suprotno. Naime, ruski bombarderi četiri su puta nadlijetali američki razarač USS Donald Cook koji se približava njihovoj vojnoj bazi. Istodobno, zračnoj obrani ruske flote na Crnom moru izdano je upozorenje za napad te da se borbena gotovost ruske crnomorske flote podigne na najviši nivo kao i upozorenje za eventualni napad nakon što je primijećeno da su vojni brodovi koalicijskih snaga predvođenih SAD-om, Velikom Britanijom i Francuskom krenuli prema Siriji. Iako je Trump još nedavno najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, to je bila samo taktika kako bi osigurao da ostanak američkih snaga u Siriji financira Saudijska Arabija koja se odmah usprotivila njihovu povlačenju. Da Trump nije ni planirao povlačenje te da se spremao za rat,dokazuje i stvaranje njegove ratne vlade, odnosno postavljanje za državnog tajnika bivšeg čelnika CIA-e Mikea Pompea, kojeg smatraju jastrebom i poslušnikom, kao i postavljanje novog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, zagovornika invazije na Irak. Isto tako, na mjesto direktorice CIA-e odmah je postavljena Gina Haspel.

Poziv na razum i suradnju

Napad na Siriju već neko vrijeme dogovara “trojni pakt” koji čine SAD, Francuska i Saudijska Arabija. Nije slučajnost da je saudijski princ dolazio iz Sjedinjenih Država u Francusku u vrijeme kada su se predsjednici Emmanuel Macron i Donald Trump dogovarali da će koordinirati akcije u “čvrstom odgovoru” na navodni kemijski napad sirijske vojske na Dumu. Da je moguć i frontalni sukob između Rusije i SAD-a u Siriji, dokazuje i izjava zapovjednika glavnog stožera ruske vojske generala Valerija Gerasimova koji je upozorio SAD da ne čini gluposti i ne napada Siriju jer će ruska vojska, ako bude ugrožena, pružiti adekvatan odgovor što podrazumijeva obaranje zrakoplova ili gađanje američkih razarača klase “Arleigh Burke”.

Komentara 74

Avatar nekakav
nekakav
14:34 11.04.2018.

trump je maloprije izjavio da rakete dolaze u siriju, nove i pametne. 'get ready, russia, missiles will be coming at Syria, nice and new and ‘smart’!'... tako da, hm, bit će belaja...

SB
slavisa.blazic66@gmail.com
15:42 11.04.2018.

Najbolje bi bilo za obe strane mirno rješenje, rat je jedna prljava igra gde ne biraju sredstva čime se služe lažima i prevarama ako samo krenu u rat dve velike sile zbog neki lažnih terorista koji lažiraju hemijski napad buditete uvjereni da neće nijedna zemlja da bude pošteđena uništavamo sami sebe Amerika ima presednika koji ima burnu prošlost taj isti presednik uvlači američki narod u propast svaki pogrešan korak koji napravi bilo koja strana neće da se završi dobro po ljudskoj rasi razmislite dobro.!

Avatar Observer
Observer
13:42 11.04.2018.

Najnovija vijest... Vecernji list mijenja ime u Vecernje novosti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije