Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iranski nuklearni program

Moskva kritizira Europljane i strahuje od nove eskalacije

Nuklearni reaktor Arak
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
14.01.2020.
u 20:22

Francuska, Velika Britanija i Njemačka, supotpisnice sporazuma iz 2015. u utorak su aktivirale mehanizam rješavanja sporova predviđen sporazumom u slučaju kršenja obveza. Moskva je rekla da ne vidi "nikakav razlog za taj postupak"

Rusija je kritizirala "nepromišljene akcije i duboko razočaravajuće" odluke Europljana o pokretanju mehanizma rješavanja sporova koji je dio međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

"Ne isključujemo da bi nepromišljene akcije Europljana mogle dovesti do nove eskalacije u vezi sporazuma o iranskom nuklearnom programu i onemogućile njegovu primjenu u početno odgovorenom okviru", navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Moskva je rekla da ne vidi "nikakav razlog za taj postupak". "Mehanizam rješavanja sporova je je uspostavljen u sasvim druge svrhe. Razlozi poteškoća primjene sporazuma su opće poznati i nemaju veze s Iranom", već sa Sjedinjenim Državama koje su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. i nametnule nove sankcije Teheranu, dodala je ruska diplomacija.

Moskva drži da je iranski nuklearni program "ostao pod stalnom kontrolom IAEA-e".

"Unatoč svim izazovima, nuklearni sporazum nije izgubio na važnosti. Zalažemo se za njegovu sustavnu provedbu, sukladno dogovorenim parametrima 2015.", nastavila je ruska diplomacija koja zahtijeva od Europljana da ne otežavaju situaciju.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka, supotpisnice sporazuma iz 2015. u utorak su aktivirale mehanizam rješavanja sporova predviđen sporazumom u slučaju kršenja obveza. Teheran je 5. siječnja najavio petu i posljednju fazu svog plana smanjenja iranskih obveza u odgovoru na izlazak Sjedinjenih Država iz sporazuma 2018. i na uvođenje teških američkih sankcija koji guše njegovo gospodarstvo.

VIDEO Hassan Haidar Diab o napadu Irana na američke baze u Iraku: Hoće li SAD i Trump odgovoriti?

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:26 15.01.2020.

ne kužim baš sad ovo, što 'europljani', tko god da jesu, nisu ovaj postupak pokrenuli kad je trump ameriku izvukao iz tog sporazuma, a iranu nametnuo žestoke sankcije, a ti isti vrli 'europljani' nisu nastavili sa iranom suradnju kakva je dogovorena, od straha od američkih sankcija za europske firme koje bi surađivale sa iranom?! amerika premješta fokus iz zaljeva u pacifik, i to treba shvatiti i prihvatiti, posebno da želi i dalje biti glavna u zaljevu, samo što su se vremena promijenila. na pacifiku se stvara žestoka oluja, a amerikanci su svjesni činjenice da kina kao pravi superteškaš ima kapacitete za nadmetanje s njima kakve sssr u najboljim danima nije imao. kinezi grade i treći nosač aviona, dovršavaju 10-ak super razarača (cijela britanija ih ima 6, u stanju o kojem se može raspravljati), što jasno govori o namjerama kineza da igraju u pacifiku, ne da gledaju sa kokicama u rukama i ispljuskanom čašom cole. problem amerikanaca je da njihov vojni industrijski kompleks javno govori da su ameri još uvijek prva sila, ali da u tom nadmetanju amerika ne može pobijediti, iz jednostavnog razloga što amerika nema kapaciteta za jačanje vojske. kina ima više brodogradilišta nego ostatak svijeta zajedno. nakon 2. nosača aviona, kod njih je sve konfekcija, masovna proizvodnja, i nemojte se začuditi ako 2030-e kina bude imala više od 10 nosača aviona, nekoliko flota po svim svjetski oceanima, i nemojte slučajno se razljutiti kad budu spominjali 'kineske interese'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije