Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetovno i sakralno

Mornar: Vjerski simboli ne mogu u hodnik, mogu u kabinet za vjeronauk

Gospa
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
27.09.2014.
u 11:42

Ministar podsjeća da smo sekularna država s ugovorom o vjeronauku

Rasprava o tome smiju li se u škole postavljati vjerski simboli, pokrenuta postavljanjem kipa Gospe u zadarskoj Osnovnoj školi Šime Budinića, ne stišava se.

Pouke slučaja Lautsi

Ministar obrazovanja prof. dr. Vedran Mornar, koji je već izjavio da u tome ne vidi problem, jučer je naglasio da ne postoji zakonska osnova za zabranu vjerskih simbola u školama unatoč tome što je Hrvatska Ustavom definirana kao sekularna država.

– Tumačenje pravnika jest da ne postoji zakonska prepreka da se u prostoru namijenjenom vjeronauku takav simbol postavi – kazao je te dodao da neće govoriti o umjetničkoj vrijednosti eksponata te ironično nastavio:

– Sekularna smo država, ali ta je sekularna država potpisala ugovor kojim daje posebno mjesto katoličkom vjeronauku. Sekularna smo država koja slavi Tijelovo i diskriminira ateiste koji, taj dan ne mogu dobiti uslugu, primjerice, u Poreznoj upravi – naveo je Mornar.

Prisjetio se i slučaja Lautsi, koji je tražio uklanjanje raspela iz učionica u Italiji. Talijanski mu je sud dao za pravo, ali se Italija i još 21 država žalila Europskom sudu za ljudska prava.

– Odluka je bila da križ može u učionice. Jedno je napisati u Ustavu da je Crkva odvojena od države, a drugo je kad ta ista država propiše da katolički vjeronauk bude u školi – kazao je Mornar priznajući da mu, kao elektrotehničaru, to nije u potpunosti jasno.

“Ne treba dizati galamu”

– Zamolio sam ravnatelja da taj kip zatvori i pristao je to učiniti – prepričao je ministar razgovor s Ivanom Čularom, ravnateljem OŠ Šime Budinića. Dodao je, također, da pravni stručnjaci drže kako vjerskim simbolima nije mjesto u zajedničkim prostorima, primjerice hodnicima, ali u kabinetu za vjeronauk – jest.

Katolički teolog i publicist Bono Zvonimir Šagi smatra da zbog toga ne treba “podizati galamu”.

– Ako su ljudi zadovoljni time, onda je sve u redu. Pogotovo ako u nekom dijelu svijeta na poseban način štuju Blaženu Djevicu Mariju. Naravno, nije dobro takvo što napraviti ondje gdje nije kršćanska većina jer bi se na taj način izazivalo drugoga. Svakako treba razboritosti, ali ne treba praviti nikakve vike i galame, ni Crkve ni bio koja druga strana – komentirao je. Osim toga, ovih dana otvoreno je i pitanje mogu li škole nositi imena partizanskih boraca.

– Nadležna je lokalna zajednica kao osnivači škola i trgovački sudovi koji se brinu da imena budu primjerena. Smatram da je Narodnooslobodilački rat, osim Bleiburga i sličnih slučajeva, pozitivan dio hrvatske povijesti – odgovorio je ministar Mornar.

Komentara 12

ME
melinda
12:02 27.09.2014.

Mislim da treba uvaziti misljenje gospe i njenih pomagaca vicke i ostalh tkz. vidjelica i izracunati dali se tu moze pokrenuti kakav biznis kao u medugorju jer ni gospe nisu vise kao nekad i one bi svoj dio kolaca nee samo vidjelice .Da nije zalosno bilo bi smijesno da mi u atomsko doba raspravljamo o vracevima i glupostima

TO
tolitol
12:15 27.09.2014.

Rasprava se ne stišava? Nije valjda. Šest godina nam pada BDP, a ovome se raspravljava.

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
12:53 27.09.2014.

jedno je križ, a drugo su kipovi...ako se počne s gospama onda se može nastaviti i sa raznoraznim kipovima svetaca i tako napraviti od škole kapelicu, stvar umjerenosti i ukusa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije