Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Made in croatia

MORH s trideset domaćih tvrtki sklopio poslove od 60 milijuna kn

MORH
Foto: morh.hr
07.09.2015.
u 00:15

Uvodi se i NATO-ov certifikat AQAP, kojim će hrvatska vojna industrija moći konkurirati na međunarodnim natječajima

Ministarstvo obrane sklopilo je s proizvođačima vojne opreme ugovore vrijedne 60 milijuna kuna, a taj je novac isključivo namijenjen domaćim tvrtkama. Kako doznajemo, ugovorena je nabava pancirki, naprtnjača, šatora, kaciga i drugih artikala u vrijednosti 17,615.000 kuna. Nabavit će se i 11.000 pari obuće koje izrađuju Inkop, Borovo i Jelen, u vrijednosti većoj od sedam milijuna kuna. Za borbene odore utrošit će se 16,882.000 kuna, a još 14,527.000 kuna za ostale dijelove odora i opreme, poput čarapa, plahti, deka, opreme za letače i specijalne postrojbe. MORH je sklopio ukupno 35 ugovora sa 30 tvrtki koje zapošljavaju oko 4000 radnika.

– U tijeku je ugovaranje i 5000 novih pušaka s tvrtkom HS Produkt Karlovac. Sve je to, važno je napomenuti, hrvatska vojna industrija. Ministar Ante Kotromanović dao je nalog da se ništa od artikala koji se proizvode u Hrvatskoj ne smije kupovati vani. Tako je otkako je on ministar. Na fantastičnom mimohodu na obljetnici Oluje moglo se vidjeti kako je odlično opremljena Hrvatska vojska – kaže Alojzije Šestan, predsjednik Zajednice proizvođača sredstava posebne namjene pri HGK. Tvrtka Šestan-Busch, kojoj je na čelu, zaključila je s MORH-om ugovor za isporuku 3100 kaciga, od kojih 3000 pješačkih i 100 za posebne jedinice. Ugovara se još 200 kaciga za razminiravanje, jedinstvenih u svijetu, koje se razvijaju u suradnji s MORH-om. Imat će poseban dizajn i polivalentne vizire s više balističkih vrijednosti.

– U suradnji s MORH-om prvi uvodimo i NATO-ov standard AQAP, koji je u NATO-u ono što je certifikat ISO u civilnoj proizvodnji. Tvrtke članice Zajednice proizvođača za posebne namjene s njim će lakše dobivati poslove na natječajima u inozemstvu – ističe. Zadovoljan je suradnjom s Agencijom Alan oko zajedničkih nastupa na sajmovima i plasmanom kaciga. Kako bi zaštitio domaću vojnu proizvodnju, MORH je, napominje Šestan, prije nekoliko godina zaključio tzv. okvirne sporazume s hrvatskim proizvođačima vojne opreme, čime se štiti domaća proizvodnja, povećava broj zaposlenih, puni proračun i potiče rast BDP-a. Hrvatska vojna industrija danas je 26. u svijetu po izvozu, koji se kreće oko milijardu i pol kuna. Do kraja godine trebao bi proraditi i klaster čiji će nositelj biti Šestan-Busch.

– Uz naše kooperantske proizvodne jedinice u Njemačkoj, Češkoj, Italiji i Rusiji, u klaster će se uključiti i neki domaći proizvođači pa ćemo ponuditi kompletnu opremu za vojnika, od kacige preko odore do specijalnih prsluka, donjeg rublja i obuće – najavljuje Šestan.

>>MORH: Podupiremo svaki projekt ako će podići kvalitetu usluge uz racionalno trošenje novca

>>Prijevoz pacijenta daju strancima, a MORH je posao obavljao za trećinu njihove cijene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije