Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentirao i krstičević

Hrvatska zatražila službeno očitovanje Izraela. Krstičević: Rok je do 11. siječnja

Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
03.01.2019.
u 14:40

Hrvatska je ovaj vrlo složen projekt vodila na sustavan, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima", stoji u priopćenju MORH-a.

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak da je na Izraelu odgovornost za osiguravanje konačne dozvole SAD-a da Hrvatska može potpisati ugovor o kupnji zrakoplova F-16 Barak, ustvrdivši kako niti jednim postupkom ni on niti njegov tim nisu napravili bilo što protiv interesa Hrvatske.

"Po pitanju odgovornosti ne smatram da sam niti jednim postupkom, bilo ja ili tim, napravili nešto protiv interesa Republike Hrvatske", rekao je Krstičević novinarima nakon Vladine sjednice odgovorajući na upit uživa li i dalje povjerenje premijera Andreja Plenkovića.

Poručio je kako je spreman otići bilo kada ako će njegov odlazak Hrvatskoj pomoći u procesu kupovine višenamjenskog borbenog aviona. 

Smatra da u ovom slučaju Država Izrael ima odgovornost osigurati konačnu dozvolu kako bi Hrvatska mogla potpisati ugovor.

"Otkud sam ja znao, ako su oni stavili u papirima i svim dokumentima, da je to njihova odgovornost. I sada bih ja trebao biti odgovoran za postupak treće strane. Ali, što se tiče cijele odgovornosti - ja sam tu. Ja sam već jednom odlazio s mjesta zamjenika načelnika Glavnog stožera", rekao je. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Upitan za komentar izjave premijera Plenkovića da se treba utvrditi odgovornost tj. da se trebaju ispitati detalji prije donošenja nekih odluka, Krstičević je odgovorio kako se slaže da se, kada se završi taj proces, naprave analize i vidi koje su to naučene lekcije te sagledaju sve okolnosti u procesu.

"Apsolutno podržavam. Vjerujem nakon ovoga da će Vlada, bez obzira bio ja u njoj ili netko drugi, nastaviti proces traženja rješenja. Hrvatski piloti i hrvatsko nebo zaslužuju da imamo višenamjenski borbeni avion. Kad-tad će taj avion, novi ili stari, biti u Hrvatskoj. Vjerujem da je ovaj proces doprinio da se to i dogodi", istaknuo je.

Krstičević je najavio da će, kada dobije temeljitije očitovanje Izraela, o tome izvijestiti javnost. Podsjetio je kako Izrael, kao prodavatelj, preuzima obavezu ishoditi odobrenje vlade SAD-a za transfer zrakoplova u Hrvatsku. "To je isključivo obaveza Države Izrael", ponovio je Krstičević.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 109

CA
cortesova arkebuza
13:06 03.01.2019.

Ma šteta bi bila jer izraelski avion je za naše sadašnje financijske mogućnosti dobar izbor a uz sve Izraelci bi napravili i pripremili svu logistiku za buduće nove F-16 .Na ponuđenim Baracima bi naši piloti naučili letjeti na 4+ generaciji borbenih zrakoplova i ne bi bilo potrebno plačati airpolicing Talijanima.Ako i propadne ovaj posao nikako kupovati kantu od zrakoplova Gripen od “neutralnih” Šveđana.Zna se čiji su prijatelji a još se uvijek sječamo švedskog četnika Carla Bildta.Pametnome dosta...

Avatar AligatorXO
AligatorXO
12:56 03.01.2019.

Nije svako zlo za zlo, šteta. Ako su Ameri protiv znači da smo trebali dobiti nešto za što smatraju da je predobra za nas, ili da budem precizniji, nešto što iz NSA ne mogu kontrolirati. ;)

DU
Deleted user
13:00 03.01.2019.

Najprije neka isporuče "prazne" avione F16 (kako Ameri kažu) onda kada stignu neka " posebno" kupe od Izraela "nadogradnju" i u svoje (naše) zrakoplove ugrade što ih je volja! Vrlo jednostavno i izvedivo! Malo komplikacije, a na kraju bude kako smo htjeli Izraelci i mi, a i Ameri!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije