Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna uprava ponovno buja

Svi žele u državu: za 65 mjesta u MORH-u javilo se 2077 osoba

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
21.09.2017.
u 20:12

Ništa od Vladina plana da za petinu smanji broj državnih agencija i područnih ureda

Čak 2077 osoba poslalo je molbu za posao u MORH-u, gdje je upravo završio natječaj u kojemu se traži 65 službenika i namještenika.

Osim ondje, otvoreni su natječaji i u MUP-u koji zapošljava 61 osobu, Ministarstvu rada (22), Ministarstvu graditeljstva (21), Ministarstvu poljoprivrede (21), Ministarstvu turizma (9), Središnjem uredu za Hrvate izvan RH (9), Državnoj geodetskoj upravi (42)... Rijetke su privatne tvrtke s takvom ekspanzijom u zapošljavanju!

Ni brži ni kvalitetniji

Krajem lipnja ove godine javni je sektor, državna uprava i javne službe poput škola, bolnica... zapošljavao 232.240 radnika. U godinu i pol broj zaposlenih u javnim službama porastao je za tri tisuće, dok se u državnoj upravi smanjio za 351, ali broj novih natječaja sugerira da će se to smanjenje brzo nadoknaditi.

– Ministarstvo obrane u proteklom je razdoblju u kontinuiranom smanjivanju broja službenika, stoga su potrebe službe u smislu nesmetanog funkcioniranja i obavljanja poslova iz djelokruga Ministarstva zahtijevale popunu upražnjenih radnih mjesta – odgovorili su iz MORH-a.

Sindikalisti nisu ni bili svjesni koliko su bili u pravu kada su 2010. godine ustvrdili da je odluka tadašnje premijerke Jadranke Kosor da broj zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru smanji za pet posto “imaginarni politički balon koji bi trebao nadomjestiti nepostojanje praćenja i sustavne analize broja zaposlenih u javnoj upravi”. Te 2010. godine, kada je Jadranka Kosor najavila da će smanjiti broj zaposlenih za oko 2600 osoba, u upravi je radilo 52.656 zaposlenih. U sedam godina ovdašnje je gospodarstvo izgubilo oko dvjesto tisuća radnih mjesta, no državni je Microsoft, kako novi ministar uprave Kuščević tepa državnoj administraciji, nabujao na 59.416 zaposlenih. U sedam godina sedam tisuća novih zaposlenih, a da sustav nije dobio ni na kvaliteti ni na brzini.

Plan Jadranke Kosor da novi čovjek može ući u državni sustav jedino ako dva odu odavno je mrtvo slovo na papiru. Prema Vladinu programu reformi za ovu godinu već smo trebali imati novi zakon o državnoj upravi kao i zakon o državnim agencijama, na temelju kojih bi se broj agencija i područnih ureda državne uprave trebao smanjiti za petinu.

Smjena vlasti dobro je došla i za dužnosnike. Prvi je službenički sindikat upozorio da je broj dužnosnika po ministarstvima skočio sa 75 u Sanaderovoj vladi do 151 dužnosnika u Vladi Andreja Plenkovića. Glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar objašnjava da je Plenkovićeva Vlada uvela hibridni dužnosnički ustroj po kojem paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara, za razliku od Vlade Sanader – Kosor tijekom koje državni tajnici i ravnatelji nisu imali status dužnosnika, već rukovodećih službenika. Milanovićeva je pak Vlada ukinula državne tajnike i vratila zamjenike i pomoćnike ministara.

Dupliranje dužnosnika

– Ovo stanje može se opisati kao dužnosnička pomirba na razini ministarstava između dvije vodeće političke opcije, odnosno HDZ-ovih državnih tajnika i SDP-ovih pomoćnika ministara – prokomentirao je Siniša Kuhar, glavni tajnik sindikata.

– Ovaj put nisam optimistična i na žalost očekujem da će broj dužnosničkih mjesta nastaviti rasti. Upozorila bih da imamo apsurdnu situaciju u većini ministarstava jer nije jasno podijeljena odgovornost između državnih tajnika i pomoćnika ministara, a još je apsurdnije da postoje ministarstva u kojima je za cjelovito područje odgovornost podijeljena između dva državna tajnika i, često, nekoliko pomoćnika – komentirala je bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Komentara 6

NV
NV
20:39 21.09.2017.

Eto prilike za uticajne poštene domoljubne hrvatine.

BU
Budak
22:05 21.09.2017.

Kriza u Hrvatskoj je prvenstveno prouzrokovana kulturom nerada. Dokaz u prilogu.

SD
sdpesticid
20:52 21.09.2017.

auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..s......t...............r........i..........j.........a,........i............r............s............k.........a,........n............o...................r...............................v...........e.........š.......................k.............a...............,u......................s.......................a...................,m.........................o.....................o..................................n..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije