Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO POTROŠIO 24,5 MILIJUNA KUNA

Morate na bolovanje zbog samoizolacije? Evo kolika će vam tada biti plaća

koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
17.08.2020.
u 14:37

Za COVID-19 morali smo naći dodatnih 200 milijuna kuna da se pokriju svi troškovi na koje se nije računalo kad se radio zdravstveni proračun za ovu godinu, rekao je Vukelić.

Oko 24,5 milijuna kuna isplatio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za trošak bolovanja zbog izolacije.

Od početka epidemije liječniku se s mogućim otvaranjem bolovanja na teret HZZO-a zbog samoizolacije javila 21.471 osoba, no neki su u dogovoru s poslodavcem koristili godišnji odmor, ili ako su bili u mogućnosti radili su od kuće, pa u HZZO-u napominju da nisu svi koristili mogućnost naknade na teret HZZO-a, piše Glas Slavonije.

HZZO prema zakonu pokriva u cijelosti troškove zdravstvenih usluga odnosno zdravstvene zaštite u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprječavanje njihova širenja, odnosno za sve osobe kojima je samoizolaciju kod kuće, ili u karanteni u bolnici odredio nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor. Takve mjere određuju se kliconošama ili osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama.

U tom slučaju, na temelju medicinskih indikacija, izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite utvrđuje privremenu nesposobnost, odnosno spriječenost za rad. Za osobe kojima se utvrdi privremena nesposobnost za rad zbog samoizolacije ili karantene otvara se bolovanje na račun države od prvog dana (za razliku od “klasičnog” bolovanja), a naknada koju osoba dobiti za vrijeme provedeno u samoizolaciji ili karanteni ne može biti veća od 4257,28 kuna mjesečno. To je iznos mjesečne plaće za puno radno vrijeme koji će isplatiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. To pak znači da će osobe koje inače imaju znatno veću plaću od navedenog iznosa dobiti manju naknadu od one koju bi dobili za “klasično” bolovanje.

Kod “klasičnog” bolovanja naknada za prva 42 dana iznosi 70 do 100 posto plaće, ovisno o tome kako je regulirano kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili zakonom, a isplaćuje ju poslodavac.

- Zdravstveni se proračun ne puni prema planu, pa se očekuje više milijardi kuna manjka na prihodovnoj strani, a ove se godine neće realizirati niti planiranih 27,5 milijardi kuna za financiranje zdravstva. Samo u ožujku, prema podacima HZZO-a, napravljeno je 40 posto manje pregleda i dijagnostike u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Tako se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje morao zadužiti kako bi pokrio nastale troškove u zdravstvenom sustavu.

Točnije za COVID-19 morali smo naći dodatnih 200 milijuna kuna da se pokriju svi troškovi na koje se nije računalo kad se radio zdravstveni proračun za ovu godinu. Od tih 200 milijuna kuna, 120 milijuna kuna koštalo je testiranje, 13,2 milijuna kuna naknade za samoizolaciju, a još 40 milijuna kuna potrošeno je za liječenje oboljelih - podatci su koje je javno iznio Lucian Vukelić, piše Glas Slavonije.

Ključne riječi

Komentara 13

GE
geler203
15:47 17.08.2020.

Onda neću ići u tzv. samoizolaciju nego na bolovanje. Jer to nije samoizolacija nego je naređeno udaljenje s posla pod prisilom.

BI
Biouskoli91
16:10 17.08.2020.

Dodatni razlog zasto neki presute da imaju simptome. Ujedno... placanje za zdravstveno je kao postotak - dakle oni sa vecim primanjima uplacuju vise, ali kad treba dobiti nesto nazad, e - stanga.

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
08:53 18.08.2020.

Testiraš se tri puta u tih 14 dana i ako si negativan tražiš od Capaka da ti dozvolu da mozeš na posao isto kao i Hrebaku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije