Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugom stranom

Moraju li reforme krenuti 
od čistačica

Čistačice
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
07.06.2014.
u 12:00

Poruke o štednji koje dolaze od rasipnih ministara, župana ili njihovih stranačkih direktora samo će povećati broj potpisa za sindikalni referendum

Izdvajanje ili famozni outsourcing 265.000 radnika pratećih, neosnovnih djelatnosti iz javnih službi postalo je jedna od najvažnijih reformskih ideja vlasti kako bi se došlo do nekih ušteda i smanjenja državnog deficita. Vladinu najavu sami radnici i sindikati dočekali su na nož. Krenulo se u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za zabranu outsourcinga čiji je ishod već danas vjerojatno izvjestan. Iako su predviđanja nezahvalna, građani će sasvim sigurno potpisom podržati zaustavljanje privatiziranja poslova čišćenja i održavanja škola, bolnica i drugih državnih ustanova. Građani su svojedobno potpisima podržali sindikate i u akciju zaustavljanja izmjena Zakona o radu te sumnjamo da će drugačije biti i ovaj put.

Neki će postaviti pitanje zašto građani ne žele reforme, promjene na tržištu rada, traže li možda povratak u socijalizam, zašto su protiv tržišne ekonomije i kapitalizma. Pitanje je i zašto su im sindikalni lideri, često i sami nepopularni, sada odjednom toliko mili i uvjerljivi. Naravno da građani žele socijalnu državu, ali sasvim sigurno nisu ni protiv reformi, ušteda i tržišne ekonomije. Problem je u tome da već dvadesetak godina građani s pravom imaju dojam da se bilo kakve bolne reforme koje se najavljuju žele provesti od najslabije zaštićenih i plaćenih. Tu onda dolazi do otpora i solidarnosti. Stoga se nekad odbijaju i neke promjene čak ako i izgledaju prihvatljivo. Problem je što svih ovih dvadesetak godina političke elite izbjegavaju provesti ozbiljne reforme države i njene uprave kojom bi se moglo uštedjeti milijarde kuna. Ekonomisti i političari, ali samo kada su u oporbi, govore kako je jedan od najvećih problemima glomazni i neefikasni državni aparat u kojemu ima previše zaposlenih. I ne misli se tu ponajprije na čistačice, kuharice ili domare, nego na vojsku političkih uhljeba, rođaka i prijatelja koje su dovodile sve garniture kod preuzimanja vlasti. Nastao je preglomazan, rastrošan i slabo učinkovit aparat koji nitko nije pokušao niti imao stvarnu namjeru razmontirati.

Rijetko se može naći racionalno i štedljivo upravljanje. Primjera ima koliko hoćeš. Primjerice, brojna ministarstva i Vladini uredi i agencije “outsourcani” su iz državnih zgrada u privatni najam i troše milijune. Tako primjerice Ministarstvo obrazovanja godišnje više od milijun eura plaća najam zgrade za svoje službenike, a slično je i s brojnim drugim državnim institucijama iako brojna državna imovina zjapi prazna. Tu je preskupo čišćenje zgrade, radile ga stalno zaposlene ili unajmljene čistačice. Država i ostatak političkog aparata već su odavno “outsourcali” i službene automobile. Više ih nemaju u svome vlasništvu nego ih unajmljuju od leasing-kuća. Je li se tu uštedjelo? Nije jer ih ima previše i preskupih.

Ima pak, primjerice, reformskih ideja o kojima je većina stanovništva suglasna i lako bi prošle i na referendumu, ali nitko ga ne želi raspisati. “Želite li da se smanji broj županija, općina i gradova“ – odgovor bi zasigurno bio pozitivan. Ali, naravno, ne želi se štedjeti na glasačkoj mašineriji.

Stoga argumenti da se odnekud mora početi s reformama, pa makar i s outsourcingom teško mogu proći ne samo kod onih koji jedva spajaju kraj s krajem. Poruke o štednji koje dolaze od rasipnih ministara, župana ili gradonačelnika i njihovih stranačkih direktora samo će povećati broj potpisa za sindikalni referendum.

>> ´Domaća Marija Antoaneta čistačicama poručuje: Outsourcirajte se!´

Komentara 12

KA
kafka
13:53 07.06.2014.

Udar na najslabije. Financijski efekt za državu nikakav. Radi se o treniranju strogoće - da se vidi koliko se s pritiscima može ići. Miriše mi na englesku metodu vladanja i podređivanja naroda.

OL
olrajt
12:41 07.06.2014.

..outsourcing radi se samo zbog toga da podobni dobiju agenciju preko koje će izrabljivati -derati spremačice koje već sad rade za male plače....nitko nije protiv reforme ali te reforme trebaju donjeti nakakav boljitak a ne samo otkaze i deranje onih koji ostaju(gredelj na pr.)....racionalizacija se može postići i na drugi naćin!!!!

OS
osica
12:47 07.06.2014.

gdje radim i mi imamo Outsourcing. Situacija je slijedeća, čišćenje 0, " radnice iz tog čuda " kad ih slučajno sretnete - i prigovorite na čistoću. " Nisam dobila ni malu plaću tri mjeseca, gazda kaže da čeka produženje ugovora, ugovora, dolazim na posao da mi ne da otkaz, jer neću dobiti ni ono što sam odradila. ....." Prema tome postoji i bolji hrvatski izraz za taj "Out....." - da ljudi znaju , eto neka bude sportski, "nogomet "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije