Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
licitacija

Najveću cijenu na aukciji postigao audi kojim se koristilo Grčićevo ministarstvo

licitacija,javna prodaja,TRCZ
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/5
13.12.2014.
u 19:50

Sav novac prikupljen od prodaje 104 vozila državnih institucija bit će uplaćen u državni proračun

Samo dva automobila koja su se donedavno koristila za potrebe Vlade i Sabora nisu prodana na današnjoj aukciji TRCZ automobila. Tvrtka koja više od deset godina provodi javna nadmetanja u ponudu je stavila vozila Hrvatske pošte, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HAC-a, Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva.

Prodavali i kola Hitne pomoći

Povoljne cijene privukle su mnoštvo koje je napunilo dvoranu Kulturnog centra Peščenica. Oni znatiželjni stajali su i na ulazu u dvoranu, dok su ozbiljni ponuđači iz kazališnih stolaca tek mahanjem ruke dizali cijene i dva-tri puta više od ponuđene. Minimalan iznos dizanja cijene od 200 kuna gotovo da se i nije izgovarao, a pojedine ponude odmah nakon otvaranja dizale su se dvostruko. Početne cijene vozila iznosile su od 500 do 40.000 kuna. Našli su se ondje i mnogi obrtnici te poduzetnici koji su polovna vozila odlučili iskoristiti u svojem poslu.

Pa su tako najveću zainteresiranost i najviše žamora u dvorani potaknuli mopedi Hrvatske pošte kojih je u pojedinim skupinama bilo i po 13, a time su bili idealni za vlasnike pizzerija koji su zbog njih i došli. Prodavala su se i kola Hitne pomoći, no i skupocjeni automobili u kojima su se nekad vozili i ministri. Jedan od njih je Audi A6 3.0 iz 2004. godine kojim se koristio bivši ministar kulture Božo Biškupić. Od početne cijene od 34.400 kuna, prodan je za 38.800 kuna. No najviše su zaradili na Audiju A4 1.8 TESI iz 2008. godine koji je koristilo Ministarstvo regionalnog razvoja.

On je postigao dvostruko višu cijenu od početnih 36 tisuća kuna. Prodani su također i svi BMW-i korišteni za potrebe članova Vlade, a sav novac prikupljen od prodaje vozila tih državnih institucija bit će uplaćen u državni proračun. Iako nisu željeli otkriti koliko su zaradili licitacijom, iz TRCZ automobila kažu da su zadovoljni brojem kupaca, ali i dobro obavljenim poslom.

Tjedan dana za preuzimanje

– Licitacije su dva do tri puta godišnje, a ovo je jedna od manjih – kazao je voditelj licitacijske prodaje Mario Perić te dodao da automobili još nisu prodani.

Cijene su zaključene, kaže, no kupci imaju tjedan dana da uplate novac i preuzmu automobile. Sudeći prema prijašnjem iskustvu, oni koji se odluče licitirati za automobil početne cijene od primjerice 36.000 kuna i moraju prije licitacije uplatiti jamčevinu od dvije do tri tisuće kuna, neće propustiti doći po automobil.

– U suprotnom im jamčevina propada – kaže Perić. Potencijalni kupci tako su mogli dva dana prije aukcije vozila pregledati u skladištu TRCZ automobila u Donjoj Zelini, i to samo izvana, a potom uplatiti novac kojim su stekli pravo licitiranje. Onima, pak, koji nisu uspjeli ništa kupiti, novac je vraćen odmah nakon aukcije. Inače, jedan caddy prodan je za samo 400 kuna.

>>Vozila državnih institucija na prodaju putem licitacije

>>Šef HBOR-a želi baš tu limuzinu jer tvrdi da ona najmanje zagađuje

Komentara 7

VV
Vrazje Vjestice
20:33 13.12.2014.

ajde više da je i to prošlo, tjedan dana svi portali bruje o toj licitaciji kao da je to ne znam kakvo dostignuće...a takvih svaki dan u europi na stotine.

SE
sestrićna
23:05 13.12.2014.

sve je to osigurano za dječicu moćnika koja će dobiti aute džabaleze a auti će biti otpisani..a onda će to dječica unovčiti jer oni imaju već bolje od ovih s aukcije..aukcija je samo mazanje očiju..

Avatar tajar
tajar
23:00 13.12.2014.

Automobili su se mogli samo izvana pogledati, baš kao i njihovi bivši korisnici prije izbora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije