Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

Monti: Režem plaću 3000 eura. Zastupnici: Odrežite nam i glavu

'Italy Prime Minister Mario Monti leaves after talks gathering European Union (EU) heads of State or government during an European Union summit at the EU headquarters, early on December 9, 2011 in Bru
'GEORGES GOBET'
12.12.2011.
u 22:00

Talijanski zastupnici uvjerljivo su najbolje plaćeni u EU – mjesečno zarađuju 11.704 eura, dok njemački zarade 7009 €

Predsjednici Zastupničkog doma, Gianfranco Fini i Senata Renato Schifani, morali su obznaniti u zajedničkom priopćenju da će si i parlamentarci smanjiti plaće u skladu s politikom štednje i rezova. Naime, u dokumentu ekonomskih mjera koje je prihvatila vlada premijera Marija Montija i o kojima se raspravlja u parlamentu bilo je predviđeno i rezanje plaća i privilegija parlamentaraca.

Mnogi su se parlamentarci suprotstavili rezovima i zaprijetili ostavkama ne bi li zadržali stečena prava na naknadu štete i mirovinu. Obični su ljudi gotovo pobjesnjeli. Rezovi se uvode umirovljenicima, kojima se mirovine neće povećavati iduće dvije godine, a oni koji su trebali otići u mirovinu morat će raditi još najmanje dvije godine, a parlamentarci ne žele odustati od svoje plaće koja mjesečno iznosi oko 12.000 eura.

Reakcije i ljutnja običnih Talijana prema političarima zabrinjava Guida Crosetta, parlamentarca Berlusconijeve stranke "Narod sloboda", koji je izjavio da se pribojava fizičkih napada. Francesco Giro iz iste stranke, koji se protivi smanjenju plaće, provokativno je pak kazao: – Ako već režete, odrežite nam i glave.

Parlamentarci ne samo što su se usprotivili rezovima koje je zatražila Montijeva vlada nego su ustvrdili da takve odluke vlada nema pravo donositi. Prosječna mjesečna plaća talijanskog parlamentarca iznosi 11.704 eura, dok europski parlamentarci u prosjeku zarađuju 5339 eura. Austrijski parlamentarci dobivaju 8882 eura mjesečno, nizozemski 7177 eura, njemački 7009 eura, francuski 6892 eura... Monti planira zastupnicima plaće sniziti za 3000.

Komentara 29

GU
Gustavo
23:07 12.12.2011.

Talijanski zastupnici su najpametniji poslije naših i red je da imaju 12000 eura plaću, eto i Ciccolina je bila jedna ugledna zastupnica.

BO
boeing777
00:22 13.12.2011.

hahahah, pa ovi su bolji i od naših zastupnika

MA
maksma
23:05 12.12.2011.

Da li će se i naši u Saboru ugledati na talijanske kolege ?? Sumnjam , ali 20% za tako častan posao ( bez licemjerja ) nebi bilo mnogo . Tako krenuti i s managerima državnih tvrtki , pa na niže lokalni dužnosnici ( župani , gradonačelnici , načelnici ) . Samo tako će sve biti vjerodostojno i pošteno .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije