Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rastrošnost

Montaža jedne božićne kuglice u Virovitici stoji čak 4000 kuna!?

'podravina i bilogora, virovitica, 15.12.2010. nove jaslice u sredistu virovitice - za novu rasvjetu grad je izdvojio 20.000 kuna snimila: marija lovrenc'
'Marija Lovrenc/VLM'
16.12.2010.
u 10:00

- Jaslice za 4200 kn – to nije samo postavljanje i skidanje, nego i zamjena žarulja i kablova, sve mora obaviti ovlaštena osoba – kaže gradski pročelnik Klement

U vrijeme najavljene štednje, Virovitičani će ove godine platiti oko 100.000 kuna za snjegoviće, jelene, jaslice, svjetleće kugle te druge božićne ukrase što osvjetljavaju grad. Od toga, čak 80.000 kuna otići će samo na njihovu montažu, dok je dodatnih 20.000 kuna izdvojeno za nabavu novih ukrasa.

Diktat tržišta

Taj je posao na javnom natječaju kao jedini ponuditelj dobila virovitička Domogradnja kojoj će grad platiti, primjerice, 15.500 kuna za postavljanje desetak "svjetlećih kiša" na ulazu u grad, 18.300 kuna za postavljanje i skidanje snjegovića i drugih ukrasa na stupovima javne rasvjete, gotovo 4000 kuna za postavljanje nekoliko svjetlosnih kugli u centru grada...

– To nisu konačne cijene, nego prijedlog cijena, a godišnje za božićnu dekorativnu rasvjetu imamo 80.000 kuna u proračunu. Koliko će stajati stvarni radovi, vidjet će se u ožujku, a sada imamo projekciju cijena koje diktira tržište i uvjeti javnog natječaja. Neke stavke će ispasti, poput uređenja bine za novu godinu – kaže Marijo Klement, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti.

Nije posao od 5 minuta

Na upit kako montaža jednih jaslica na fasadu robne kuće može stajati oko 4300 kuna predviđenih u proračunu, odgovara:

– Ta cijena ne uključuje samo postavljanje i skidanje jaslica nego i zamjenu dotrajalih žarulja i kabela, sigurnosno postavljanje koje mora obaviti ovlaštena osoba te, primjerice, korištenje vatrogasnih ljestava prilikom postavljanja. Montaža dekorativne rasvjete nije posao od pet minuta, staviti ukras i skinuti, već zahtijeva svakodnevnu intervenciju kroz mjesec dana, što sve utječe na cijenu – kaže Klement.

Visoke cijene montaže starih ukrasa nisu promakle građanima koji ističu da se grad u vrijeme krize mogao snaći na druge načine i sačuvati novac. Prijedlog da ukrase postave zaposlenici, npr. gradskih tvrtki, pročelnik Klement odlučno odbija. – Nemamo osobu koja je ovlaštena za taj posao i ako nešto pođe po krivu, da se netko ozlijedi, snosimo kaznenu odgovornost – kaže Klement.

Što o svemu misle u Domogradnji, koja je postavila ukrase, nismo doznali – do zaključenja izdanja nismo ih uspjeli dobiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije