Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovarali o vjeri

Mons. Puljić zahvalio Anti Gotovini na svemu što je učinio za RH

Gotovina , Puljić (1)
Foto: Zadarska Nadbiskupija
1/5
23.11.2012.
u 20:50

Nadbiskup Puljić darovao je generalu knjigu Andrije Ricardija Ivan Pavao II., Papinu krunicu, medaljon pape Benedikta XVI. i knjigu „Ohrabri se, narode moj“ Jakše Raguža

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je u petak, uoči blagdana sv. Krševana, u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru, generala Antu Gotovinu, izvijestila je Zadarska nadbiskupija.

General Gotovina izjavio je kako je iznimno sretan i zadovoljan, jer je, kako je naglasio, poslije toliko godina napokon našao put do kuće.

-Zadnji put sam bio ovdje kad su tu bili nadbiskupi Ivan Prenđa i Marijan Oblak. To su bili dani rata i svega što rat nosi sa sobom. Danas se vraćam kući. Mir, Božji mir. I sreća, rekao je general Gotovina dodavši da su on i mons. Puljić razgovarali o vjeri, onome što je zapravo najvažnije, što nas osnažuje, kako gledati naprijed, ne zaboraviti što je bitno, moliti se i vjerovati. Vjerovati u budućnost koja je naša, zajednička.

Na pitanje je li uzništvo prošlih godina još više produbilo vjeru u njegovu odnosu s Bogom, general je rekao kako je uvijek bio vjernik jer je tako odgojen.

-Uzništvo me možda samo učinilo jačim, ali nisam više vjernik nego što sam bio. Ako sam se nekoga uvijek bojao, bojao sam se Boga, napomenuo je.

A na pitanje koji mu je svetac posebno drag, general je rekao kako voli sv. Franju, sv. Antu, ali da su mu i ostali važni.

-Blaženi Alojzije Stepinac, moram otići u Krašić. Posebno na misu u Krašić. Zatim blaženi Ivan Merz. A jedan od onih koji mi je najviše u srcu je blaženi Ivan Pavao II. On mi je poseban. Njega volim. A imao sam i priliku biti u njegovoj blizini pa i to ima svoje razloge, kazao je general Gotovina i zahvalio na podršci nadbiskupa Prenđe i Oblaka u svom životu.

-Sretan sam što ću imati priliku pomoliti se na grobu oca nadbiskupa Oblaka i Prenđe. Otac nadbiskup Prenđa bio je i u zatvoru. Imao sam vremena i da se ispovjedim i da se pomolim s njim. I dva mjeseca poslije toga je umro. Nije mogao dobiti dozvolu za posjet prije, a bila mu je namjera doći odmah. Ali administracija i birokracija nisu dopustili. Ali sretan sam, eto, ipak što sam ga vidio i slušao prije nego što ga je Bog pozvao sebi. Susret s njim bilo je veselje, događaj za mene, prisjetio se general.

Mons. Puljić zahvalio je generalu na svemu što je učinio za slobodu zemlje. Podržao ga i ohrabrio u daljnjoj borbi za opće dobro domovine i dobro hrvatskoga naroda.

-Zadarska nadbiskupija će na blagdan sv. Krševana, koji je bio pravi Kristov vitez, otpjevati svečani „Tebe Boga hvalimo“ za dar slobode i druga silna djela koja nam je učinio Gospodin, rekao je nadbiskup i podsjetio na misao Johna od Salisburyja kako je zadaća vitezova bila štititi Crkvu, boriti se protiv izdaje, poštivati vjerske službenike, otklanjati nepravdu od siromašnih, uvoditi i štiti mir u svom kraju te proliti krv za svoju braću ako ustreba.

-Hrvatski narod ponosi se svojim vitezovima-generalima koji su pokazali navedene odlike ponašanja. Hrvatskom vitezu od Zadra, generalu Anti Gotovini, u prigodi prvog susreta, poklanjam biografiju najvećeg viteza dvadesetog stoljeća, velikog sina Poljske i osobitog prijatelja Hrvatske, blaženog Ivana Pavla II., kazao je mons. Puljić darujući generalu knjigu Andrije Ricardija Ivan Pavao II. Nadbiskup je poklonio generalu i Papinu krunicu, medaljon pape Benedikta XVI. i knjigu „Ohrabri se, narode moj“ Jakše Raguža, u kojoj je dokumentirano djelovanje dubrovačkog biskupa Puljića u razdoblju pada komunizma i Domovinskog rata 1990.-1993.

>> General Ante Gotovina proglašen počasnim građaninom Splita

Komentara 15

OB
-obrisani-
09:07 24.11.2012.

Kome smeta neka se ždere, daj Bože do kraja!

Avatar Biskup
Biskup
09:08 24.11.2012.

Crkva je danas jedina opozicija udbokomunistima iz SDP-HDZa. Crkva je jučer jasno i glasno rekla da se procesuira one koji su davali brijunske transkripte i ulaz britanskim novinarima na Pantovčak. A gdje je bio HDZ? O dragi svevišnji Bože ii blažena djevico Marijo, kraljice Hrvata, blagoslovi našu Ckvu, naše časne i čestite svećenike, sve naše mučenike na čelu sa blaženim kardinalom Alojzijom Stepincem, i sav naš narod.

KV
kviki111
08:30 24.11.2012.

24.11.2012. u 08:18h =kamocemo= je napisao/la: ..Oslobodili ga zidov, protestant i musliman,....a d ------------------------------------------------------------------------------- Ma kakav židov, protestant....? Da nije intervenirala Amerika jer za njih odrađujemo prljavi posao u Afghanistanu, ova dvojica bi još godinama trunuli u zatvoru! Morali su ih pustiti zbog politike a ne zbog nedostatka dokaza!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije