Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMA ALOJZIJA STEPINCA

Mons. Juraj Batelja odgovorio Porfiriju: Ni u jednom pismu nema ništa suprotno kršćanstvu!

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
22.03.2021.
u 10:29

Njegova svetost patrijarh Porfirije pridonio bi mnogo više i povjerenju i pomirenju da je spomenuo kako su vladike SPC-a, sve do 1935. godine, kad god bi došli i odakle god bi došli u Zagreb, odsjedali u dvoru zagrebačkog nadbiskupa, kazao je mons. Batelja

Patrijarh Porfirije dobro bi učinio da je u svom TV intervjuu 19. ožujka naveo mjesta koja on ocjenjuje da su duboko problematična. A ako ostavi ovako nedorečeno, ostaje dojam podvojenosti u hrvatskoj javnosti i među katoličkim vjernicima“, rekao je postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca mons. prof. dr. sc. Juraj Batelja na predstavljanju svoje nove knjige „U Gospodina polažem svoje nade“ – prilozi za životopis svećenika Josipa Vranekovića, u nedjelju 21. ožujka u Krašiću, kao odgovor na navode patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija o „duboko problematičnim mjestima“ u pismima bl. Alojzija Stepinca papi Piju XII., javlja IKA.

„Ne vjerujem da može biti patrijarhova namjera da se stvara nepovjerenje između katolika u Hrvatskoj i Petrova nasljednika u Rimu, i između katolika i bl. Alojzija Stepinca – još manje da želi produbiti nepovjerenje između hrvatskog i srpskog naroda. O sadržaju svih pisama nadbiskupa Stepinca papi Piju XII. stručnjaci su rekli svoj sud – teološki i povijesni. Ni u jednom pismu nema ništa protiv kršćanske vjere i ćudoređa. Nema u njima problematičnih mjesta; ne daju povod za prijepore – još manje za sumnju u čistu savjest i svetački značaj Alojzija Stepinca“, rekao je mons. Batelja, pitajući se zar je nadbiskup Stepinac griješio kad moli Papu da bude blizu katoličkim vjernicima u Hrvatskoj?! 

„Zar je problematično to što je informirao Papu o prilikama koje su sudbonosne za Crkvu u njegovom narodu?! Zar se iznevjerio svome zvanju moleći od Pape zaštitu za hrvatski narod i pomoć u očuvanju njegova vjerskog i nacionalnog identiteta?!“, rekao je mons. Batelja i dodao kako su pisma koja je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac uputio Piju XII. „odraz njegove vjere i ljubavi prema hrvatskom narodu. Ako je duboko problematično to što Hrvat želi svoju državu i voli svoju zemlju, onda je duboko problematičan i svaki Hrvat koji svoju državu izgrađuje i voli“.

„Njegova svetost patrijarh Porfirije pridonio bi mnogo više i povjerenju i pomirenju da je spomenuo kako su vladike SPC-a, sve do 1935. godine, kad god bi došli i odakle god bi došli u Zagreb, odsjedali u dvoru zagrebačkog nadbiskupa. Ili da je uzeo u obzir da je nadbiskup Stepinac odlazio zagrebačkom pravoslavnom metropolitu čestitati velike blagdane, a metropolit bi takve čestitke uzvratio u Nadbiskupskom dvoru. Ili da su u selima kroz koja je nadbiskup Stepinac prolazio autom pravoslavni Srbi pravili slavoluke, izlazili na ulice i klicali mu. On bi čak izašao iz auta i u pratnji paroha družio se s pravoslavnim vjernicima. Pogotovo bi patrijarh pridonio jasnijoj slici stanja u Hrvatskoj da je napomenuo kako su neki pravoslavni intelektualci u Zagrebu izgubili posao ili doživjeli poniženja, među njima i njegov prethodnik vladika Emilijan, jer su na montiranom sudskom postupku 1946. godine htjeli posvjedočiti o ljubavi i pomoći koju je zagrebački nadbiskup pružio Srbima u Drugom svjetskom ratu“, rekao je mons. Batelja, dodajući kako bi patrijarh „više pridonio povijesnoj istini i pomirenju da je spomenuo kako se Srpska pravoslavna crkva borila protiv jednakosti katolika i pravoslavaca u Kraljevini Jugoslaviji; da se Srpska pravoslavna crkva zalagala za ukinuće Banovine Hrvatske; da je Srpska pravoslavna crkva u državnom puču 1941. i sama pripomogla rušenju države kada je osjetila da u njoj gubi dotadašnju poziciju.“

„Svjestan da Katolička crkva može biti slobodna samo u slobodnoj državi, nadbiskup Stepinac je sa svojim narodom bio za uspostavu samostalne države. Nije joj određivao ni politički okvir ni ekonomski smjer, ali je tražio da se u njoj poštuju božanska i ljudska prava, da i katolici i pravoslavni imaju blizinu vlastite Crkve, svoj narod, svoje vjernike. A to je na ponos svakom katoliku, svakom dobronamjernom čovjeku. Baš zato ga je sv. Ivan Pavao II. i prozvao najsvjetlijim likom Crkve u Hrvata. Možemo se njime samo ponositi i gledati vedro u našu budućnost“, poručio je mons. Batelja, kako prenosi IKA.

Komentara 45

PA
Pahor
10:53 22.03.2021.

Znaju to pravoslavci vrlo dobro. Ovo pravdanje je kao kad janje objasnjava vuku da je uzvodno i ne moze zamutiti vodu. Tu ne pomazu argumenti a pogotovo se ne treba opravdavati tipu koji pjeva cetnicke pjesme i snuje veliku srbiju

DU
Deleted user
11:33 22.03.2021.

Znamo mi tko su i što su oni. Bez obzira na sve članke Večernjega. Uzalud vam trud, svirači.

Avatar Mirobulesic
Mirobulesic
10:56 22.03.2021.

Naravno da Pedofilije laže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije