Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi izbori

Moldavija dobila novu vladu u prilikama političke krize

Moldavija
Foto: Reuters/Pixsell
09.06.2019.
u 07:50

Plahotniucov režim je najgore zlo s kojim se Moldavija morala nositi u novijoj povijesti", navodi se u rezoluciji koju je pročitao ministar unutarnjih poslova Andrej Nastase, koalicijski partner Maje Sandu

Moldavski parlament je u subotu odobrio sastav koalicijske vlade kakva još nije viđena u toj zemlji i koja bi trebala riješiti političku krizu nastalu nakon parlamentarnih izbora u veljači koji nisu iznjedrili jasnu većinu.

Nakon višemjesečnih pregovora koalicija u kojoj sudjeluju Socijalistička stranka proruskog predsjednika Igora Dodona i proeuropski savez ACUM Maje Sandu, nove premijerke, treba ukloniti s vlasti Vlada Plahotniuca, oligarha optuženog za korupciju i zlouporabu vlasti.

Koalicija tih dviju stranaka u zemlji odavno podijeljenoj na pristaše europske integracije i na pristaše okretanja prema Rusiji, odmah je razbjesnila Vlada Plahotniuca čija je stranka druga snaga u parlamentu i koji je upozorio da je riječ o "državnom udaru".

Parlament je u subotu donio i rezoluciju u kojoj se Moldaviju naziva "zarobljenom državom". Plahotniucov režim je najgore zlo s kojim se Moldavija morala nositi u novijoj povijesti", navodi se u rezoluciji koju je pročitao ministar unutarnjih poslova Andrej Nastase, koalicijski partner Maje Sandu.

"Oligarsi su uspostavili diktaturu koja počiva na manipulaciji, teroru, laži i dezinformaciji. Zemlja je ogrezla u korupciji. Mi, zastupnici (...) imamo dužnost ponovo uspostaviti demokraciju", nastavlja se u tekstu.

Koalicija je formirana protivno mišljenju ustavnog suda koji je u petak ocijenio da se parlament mora raspustiti i raspisati novi izbori jer vlada nije formirana tri mjeseca nakon izbora.

Moldavija, malena zemlja s 3,3 milijuna stanovnika, stiješnjena između Ukrajine i Rumunjske, teško izlazi iz opetovanih političkih kriza i redovito je na udaru političko-financijskih skandala, napose onog iz 2016. kada je iz triju domaćih banaka nestala milijarda dolara, što je 15 posto moldavskog BDP-a.

Ključne riječi

Komentara 1

MM
Marko_M
13:23 09.06.2019.

Moldaviju hitno primiti u EU. Svakako je razvijenija od Bugarske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije