Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

MOL: Uplata depozita OTP banci za nas je bila poslovna prilika

polančec
Arhiva VL/Marko Lukunić
05.02.2010.
u 23:25

Nakon procesa dubinskog snimanja (due diligence), MOL je financirajućoj banci ponudio pozadinsko jamstvo i uloga MOL-a u cijelom procesu bila je isključivo tehničke prirode. To se smatralo poslovnom prilikom za MOL.

Nakon što je Večernji list otkrio da je MOL, većinski vlasnik Ine, sudjelovao u financiranju operacije Spice, u petak navecer iz te smo mađarske naftne kompanije dobili odgovore zašto su odlučili uplatiti depozit OTP banci, jesu li radili po nalogu bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca...

1. Zašto je MOL pristao sa 35 milijuna eura financirati dug Podravke za otplatu njezinih dionica? (MOL je taj novac uplatio kao depozit OTP banci na osnovi kojega je izdan kredit.)

Nakon procesa dubinskog snimanja (due diligence), MOL je financirajućoj banci ponudio pozadinsko jamstvo i uloga MOL-a u cijelom procesu bila je isključivo tehničke prirode. To se smatralo poslovnom prilikom za MOL.

2. Je li MOL to možda učinio na nagovor bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, odnosno kako je uopće došlo do ideje da MOL uđe u tu priču?

MOL je, u ulozi savjetnika, podijelio svoja iskustva na području preuzimanja i spajanja (M&A) s hrvatskom prehrambenom tvrtkom. Pristao je to učiniti na zamolbu uprave Podravke d.d. jer je u najtežem razdoblju međunarodne ekonomske krize pred menadžmentom te hrvatske tvrtke bio ozbiljan izazov pronaći financijski izvor za ostvarenje strategije kompanije.

3. Je li MOL zbog toga dobio povoljnije uvjete što se tiče upravljačkih prava u Ini?

Nema nikakve poveznice između dvaju spomenutih slučajeva. MOL je izvršio uslugu kao savjetnik na temelju poslovne odluke.

(Osim savjetničke naknade i kamatne stope razmjerne riziku garancije (obje naplaćene financirajućoj banci), ni jedna druga naplata nije tražena niti je primljena.)

4. Hoće li MOL, ako Podravka ne vrati taj novac, preuzeti dionice Podravke?

To je hipotetično pitanje. Sigurni smo da će svi ispuniti svoje ugovorne obveze.

5. Kako je moguće da je u ugovoru navedeno da će MOL od Podravke dobiti dionice Ine ako ona ne bude mogla otplatiti dug, kad Podravka nema dionice Ine, barem ne od 35 milijuna eura?

Ne možemo objavljivati detalje ugovora. Možemo jedino reći da menadžment Podravke ima više opcija za rješenje.

Ključne riječi

Komentara 14

JA
jankoprekobrda
01:39 06.02.2010.

opa ovo je sada otkriven medjunarodni kriminal. MOL i madjari u kriminalnim radnjama oko preuzimanja INE pomoc HR kriminalcima Polancecu i Sanader u preuzimanju ...... Biti ce to lijepa kasa kada svi zavrese iza brave i ovi u HR iR i oni u Madjarskoj.

OB
-obrisani-
01:41 06.02.2010.

Bijele noći? Panon? Rotary? Gdje su novci?Zašto je od Mol-a kupljena trula barža Rotary?

AS
aswer
14:25 06.02.2010.

Jadna nam majka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije