Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INA-MOL

MOL razočaran presudom: Ranije je zaključeno da nije bilo prijestupa naših službenika

MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
30.12.2019.
u 10:54

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL, zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora

Mađarski MOL u ponedjeljak je priopćio kako je iznimno razočaran današnjom presudom Županijskog suda u Zagrebu u slučaju Ina-MOL, navodeći kako je u prijašnjim postupcima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL, zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

"MOL Grupa s iznimnim razočaranjem prima informaciju o presudi Županijskog suda u Zagrebu u spojenom postupku Sanader-Hernádi. MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu, zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe", kaže se u MOL-ovu priopćenju.

MOL
1/5

Navodi se da je sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došlo do "uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera".

Dodaje se kako je "taj međunarodni tribunal također zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije".

Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe Robert Ježić potpuno nepouzdan svjedok, kažu u MOL-u.

"Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim", kažu u mađarskoj kompaniji, suvlasnici Ine.

Mađari smatraju kako se i ovaj put radi o jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine. Podsjećaju da je Ustavni sud 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka. U tom smislu pozivaju se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja.

"MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe.

"Strategija MOL-a prema INA-i ostaje neizmijenjena, pokazali smo to 2010. godine kada je MOL spasio INA-u od bankrota, dok je prošli tjedan MOL odobrio odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji u iznosu od četiri milijarde kuna", zaključuje se.

Komentara 11

Avatar NasaPosla
NasaPosla
11:19 30.12.2019.

Opljačkaš benzinsku, dobiješ par godina zatvora. Opljačkaš rafineriju (1000 puta više novca), dobiješ jednako zatvora.

CM
Crni_moj
11:31 30.12.2019.

Ako ti je glavi svjedok Ježić, nije ni čudo da ovu presudu mnogi ismijavaju. Bojim se da nikada nećemo saznati pravu istinu..

DU
Deleted user
11:26 30.12.2019.

I hdz je razočaran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije