Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epidemiolog Kolarić

'Moguće je ukidanje nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene'

Branko Kolarić
Marko Prpic/PIXSELL
07.06.2021.
u 10:47

Tamo gdje je procijepljenost niska, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti, rekao je Kolarić

Govoreći o restrikcijama u domovima za starije i nemoćne, epidemiolog Branko Kolarić je rekao da se ide za to da se najstarijim i najbolesnijim korisnicima u stacionarima ukine ograničenje posjeta od 15 minuta, ako je posjetitelj cijepljen.

“Jedino što je od restriktivnih mjera ostalo u domovima je ako korisnik nije cijepljen, a bio je u bolnici, da nakon bolničkog liječenja ide u samoizolaciju i da posjetitelji ako nisu cijepljeni mogu biti u posjetu samo 15 minuta”, rekao je Kolarić za N1 televiziju.

Rekao je da je procijepljenost u domovima jako dobra. Moguće da nam se dogodi da imamo varijacije i nemamo spuštanje do nule kao što smo imali prošlo ljeto i zato je važno pridržavati se mjera, izbjegavati kontakte i osobe koje nisu cijepljene izbjegavati veće gužve, jer se mogu zaraziti, rekao je Kolarić.

Govorio je i o mogućem popuštanju mjera. “Računam se da će se prije ljeta revidirati mjere i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene. Dakle, ovisi sve o tome koliko ćemo se cijepiti”, rekao je Kolarić.

Ne možemo se osloniti samo na cijepljenje, nego se moramo pridržavati i mjera dok ne postignemo kolektivni imunitet, poručio je. “Tamo gdje je procijepljenost niska, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti”, rekao je Kolarić.

Upitan čeka li nas nakon turističke sezone novi val zaraze, Kolarić je rekao da je s jedne strane stvar nagađanja, a da je, uzimajući u obzir situaciju u domovima, gdje je deset puta manje zaraženih i dvadeset puta manje umrlih, što se postiže cijepljenjem, očekuje se da će biti upravo to. “Zato nam treba cijepljenje. Virus nećemo u potpunosti eliminirati, ali je važno da smanjimo broj umrlih”, rekao je Kolarić.

Ključne riječi

Komentara 7

PO
pokojniMBkriminalac
13:53 07.06.2021.

Niti ću se cijepiti niti ću nositi masku.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:30 07.06.2021.

"moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene".............ne kužim zašto ge novinar pita gdje je medicinsko dokazano da su sigurniji ljudi koji su cjepljeni od onih koji su prebolili COVID .......Osobno imam 2300 antijela ( 9 mjeseci od zaraze ) a cjepljeni kolega ima 50 i palo mu je na 20 u roku dva mjeseca !

DI
dino85
12:28 07.06.2021.

Moguće je isto tako da će mo u doglednoj budućnosti upirati prstom jedni u druge. Oni koji nisu orocjepljeni biti će "asocijalni" u Njemačkoj već prvi necjepljeni ostaju bez posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije