Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U TAJLANDU

Mogu li djeca iz špilje biti spašena kapsulom poput čileanskih rudara

Tajland
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.07.2018.
u 21:04

Tajlandski spasitelji nastoje izvući iskustva iz slučaja spašavanja čileanskih rudara koji su 2010. godine izvučeni iz rudnika kapsulom

Vremenska prognoza za sjeverni Tajland, područje na kojemu je špilja u kojemu se već gotovo dva tjedna nalaze dvanaestorica dječaka i njihov nogometni trener, bila je danas nova crna vijest.

Sljedećih dana očekuje se znatno jačanje monsunskih kiša koje bi mogle potpuno poplaviti špilju, pa spasioci čine sve što mogu kako bi definirali model po kojemu će djecu izvući iz utrobe zemlje.

Čileanski model

Podzemni prolazi i tuneli kojim su ušli u unutrašnjost zemlje poplavljeni su, a izron je zahtjevan i vrlo iskusnim roniocima pa dječaci, od kojih većina čak ne zna ni plivati, gotovo da i ne bi imali šanse.

Dječaci, njihovi roditelji i spasioci počeli su se moliti da stanu kiše. Tajlandski mornarički specijalci pokušavaju obučiti dječake korištenju posebnih maski koje prekrivaju cijelo lice, nadajući se da bi, u slučaju potrebe, ipak uspjeli, uz pratnju iskusnih spasilaca preživjeti izlaz.

VIDEO HGSS-ov stručnjak otkriva zašto nije dobra ideja djecu spašavati ronjenjem:

Naravno, ova obuka nije jednostavna i spasioci trebaju svaku dodatnu minutu kako bi pripremili dječake za slučaj evakuacije.

Upravo zbog toga se cijelim nizom velikih i snažnih pumpi pokušava smanjiti ili bar na istoj razini zadržati količina vode koja se sada nalazi u špilji.

Od početka akcije spašavanja do danas iz špilje je ispumpano oko 128 milijuna litara vode, što je smanjivalo razinu za oko 1,5 centimetara na sat u pristupačnijim dijelovima tunela. Ipak, ove pumpe neće biti dovoljne ako počnu velike kiše, kao što najavljuju meteorolozi, već će ih bujica jednostavno zatrpati.

– Računamo koliko nam ostaje vremena za spašavanje dječaka ako se kiše pojačaju – kaže guverner pokrajine Chiang Rai koji sudjeluje u akciji spašavanja.

Tajland
1/11

Paralelno se razmišlja i o alternativnim načinima izvlačenja dječaka i njihova nogometnog trenera na površinu, pogotovo imajući na umu spašavanje iz 2010. godine kada su iz zatrpanog čileanskog rudnika s dubine od oko 700 metara nakon 69 dana zatočeništva izvučena 33 rudara.

Tada je izgrađena posebna kapsula koja je spuštena u dubinu zemlje uz pomoć specijalnog vitla te su, jedan po jedan, izvučeni rudari na površinu. U cijelu je operaciju tada bila uključena američka NASA.

Ovdje je situacija nešto drugačija iz dva razloga. Prvo, komora pod zemljom u kojoj su se nalazili zatrpani rudari bila je ispod pristupačne površine na kojoj se već nalazila teška mehanizacija.

U slučaju tajlandskih dječaka prvo bi trebalo izgraditi pristupnu cestu do vrha planine kako bi teški strojevi i oprema za bušenje mogla biti poslana na vrh da počne s bušenjem.

I drugo, tlo je u Čileu bilo znatno jednostavnije za bušenje, dok se iznad tajlandske pećine nalazi planina od tvrdog kamena. Mnogi se pitaju i da li je moguće napraviti neku minijaturnu podmornicu koja bi izvukla dječake.

Ritual inicijacije

Spasioci, uz pomoć lokalnih stanovnika, pokušavaju otkriti postoji li ikakav “prirodni dimnjak” iznad špilje koji bi mogli iskoristiti za spašavanje, no zasad nemaju nikakvog uspjeha.

I dok se očajnički pokušava naći rješenje za spas dječaka iz utrobe zemlje, doznaje se i prilično bizaran razlog zbog kojeg su uopće ušli u špilju i hodali kilometrima u dubinu. Prema svemu sudeći, riječ je bila o svojevrsnoj inicijaciji, ispitu zrelosti za dječake na koju ih je poveo njihov trener. Trebali su prehodati nekoliko kilometara i ispisati svoje ime na zidu špilje.

Ključne riječi

Komentara 6

BL
bluesclues
22:22 05.07.2018.

bez obzira na rizik, izvlacenje uz pomoc profesionalnih ronilaca je jos uvijek sigurnije nego filozofiranje i cekanje da nove kise potpuno poplave spilju...

PR
prajdali100
21:46 05.07.2018.

Možda neki narko- bos ima savim malu podmornicu koja bi spasila stvar jer što god ove " mozgonje" predlože ide logikom kako je sve rizično, pogibeljno, opasno....

NA
Narcis660
22:22 05.07.2018.

Da se bar neko čudo dogodi.....o bože pa jadna dječica i roditelji koji iščekuju 😭

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije