Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera kamioni

USKOK odustao od kaznenog progona Ive Bačića

berislav rončević
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
28.01.2014.
u 13:30

Rončević je kazao da odbacuje pomisao da je na bilo koji način zloporabio položaj i ovlasti te oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna.

USKOK je na kraju ponovljenog suđenja u aferi Kamioni, odustao od kaznenog progona Ive Bačića, bivšeg pomoćnika ministra obrane, koji se teretio za pomaganje u zloporabi položaja.

Obrat je uslijedio nakon što je prethodno USKOK promijenio činjenični i pravni opis optužnice, pa je prvo ublažio kvalifikaciju kaznenog djela u odnosu na Bačića, da bi potom, nakon što je Bačić nadopunio svoju obranu, Ksenija Pavić, zamjenica ravnatelja USKOK-a u svom završnom govoru odustala od kaznenog progona.

Kako je tužiteljica kazala u svojoj završnoj riječi, Bačić je o svemu što se događalo izvijestio Vojno - sigurnosno - obavještajnu agenciju.

- Oni su istražili nepravilnosti i o svemu izvijestili nadređene. Imajući u vidu da je Bačić postupao sukladno zakonu, USKOK odustaje od kaznenog progona - kazala je tužiteljica.

Prethodno je Bačić u nadopuni svoje obrane kazao kako je on bio samo jedan od šest pomoćnika ministra obrane Berislava Rončevića, da se nije slagao s odlukom koju je Rončević donio te da mu je to i rekao.

- No ministar je kazao da je donio političku odluku i meni nije preostalo ništa drugo do da poslušam zapovijed. Ili da uzmem knjižicu i odem na ulicu - slikovit je bio Bačić.

On je inače na prvom suđenju bio osuđen na dvije godine zatvora, no tu je presudu Vrhovni sud ukinuo.

Što se pak tiče Rončevića, koji se također očitovao o izmjenama optužnice te je zanijekao da je na bilo koji način zlorabio svoj položaj i oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna, za što se optužnicom tereti, tužiteljica je u završnoj riječi navela kako nedvojbeno smatra de je tijekom postupka dokazano da je počinio to za što ga se tereti.

>>USKOK ublažio optužnicu protiv Rončevićevog pomoćnika

>>Svjedok Popović: Bačić je vršio pritisak na članove povjerenstva

Komentara 3

Avatar Stanislav Šolc
Stanislav Šolc
12:03 28.01.2014.

Gospodine ili već što si, osobno sam bio "srećković" i provodio odluke kao izborni odgovorni član tog dosta visokog rukovodstva. Nakon par godinica došao sam do spoznaje da moj karakter više ne može "gutati" razne i sve veće zalogaje i jednostavno sam očistio radni stol i više nikada u tu zgradu nisam ušao. U to vrijeme supruga je imala visoku trudnoću a prvi sin nije išao u školu. Bez obzira na razna šikaniranja pa čak i istražne postupke, uspio sam zadržati moje poštenje i otvorena vrata osim u svoju bivšu organizaciju. Nema isprike - našao bi se na ulici. Da takvi su samo oni nesposobnjaci i ziheraši. Usput, imao sam svoj zanat (ručni slagar Vjesnika) i otvorena vrata kod većine izdavača. Siguran sam da kod suda to ne može biti olakotna okolnost!

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
20:04 28.01.2014.

Roncevic zna gdje je i za čiju kampanju dao 9.600.000,00 kuna Bacic je ispo naivan b....a.

OB
Objektivno...
22:01 28.01.2014.

Bero, tak ti i treba kad nisi umočio komšu iz Orahovice... Al' dobro, njega čeka PATRIA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije