Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 26. travnja

Moderni Ikari putovat će solarnim avionom oko svijeta

Solar Impulse 2
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
10.03.2015.
u 00:05

Solar Impulse 2 zrakoplov je budućnosti koji pokreće samo Sunčeva energija

Piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg poletjeli su u ponedjeljak ujutro iz Abu Dhabija na put oko svijeta solarnim zrakoplovom Solar Impulse 2, prvim zrakoplovom koji bi trebao preletjeti svijet bez kapi fosilnih goriva.

Pustolovina modernih Ikara trebala bi trajati oko pet mjeseci te bi se krajem srpnja trebali vratiti na polaznu točku.

– Ovo je izazov za čovjeka, prava avantura i motivacija – izjavio je Borschberg prije polijetanja. Letjelica Solar Impulse 2 teška je 2300 kilograma, poput automobila, a ima raspon krila od čak 72 metra, više nego Boeing 747. Na krilima je raspoređeno čak sedamnaest tisuća solarnih panela koji bi trebali omogućiti dovoljnu akumulaciju energije za dnevne i noćne letove.

Na svome 35 tisuća kilometara dugom letu, koji bi trebao promicati korištenje obnovljivih izvora energije, dvojica pilota bit će smješteni u kabini od 3,8 kubičnih metara, a letjet će preko Kine i Indije, pa sve do Havaja preko Tihog oceana.

Nakon toga preletjet će SAD sa stajanjima u Phoenixu i New Yorku, pa zatim Atlantik, sve do južnog dijela Europe i sjeverne Afrike gdje će također sletjeti, nakon čega će se vratiti u Abu Dhabi.

>>Hoćemo li na Jupiterovu mjesecu ipak pronaći život

>>Europski mini-space shuttle uspješno završio prvi testni let

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije