Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Moderne farme i pogoni trebaju se graditi i u Zagorju

HPK
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
1/3
04.12.2013.
u 16:00

Na Skupštini HPK govorilo se o specifičnim problemima Zagorja - parcele su rascjepkane i male, a gospodarstva su nekonkurentna

- Problemi naše županije su mala i nekonkurentna gospodarstva, rascjepkane i male poljoprivredne parcele, niska tehnološka razina proizvodnje, slaba produktivnost, slabo zbrinjavanje poljoprivrednog otpada, istaknuo je u Maču novoizabrani predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Krapinsko - zagorske županije Stjepan Horvat iz Pregrade.

Pomaganje u radu

Cilj Komore, ističe, je i da se u ovoj županiji grade moderne farme i pogoni za preradu i skladištenje mesa, voća i povrća. Komora će pomagati rad mini mljekara, zalagati se za daljnje brendiranje autohtonih zagorskih proizvoda i sa ZARA-om pomagat će poljoprivrednicima u razvoju gospodarstava putem bespovratnih pomoći i kreditiranja iz fondova EU, te proračuna općina, gradova i županije. Horvat je inače predsjednik Odbora za poljoprivredu Krapinsko - zagorske županije i županijskog Hrvatskog seljačkog saveza te vlasnik OPG-a koje se bavi stočarstvom, proizvodnjom mlijeka, uzgojem ovaca i proizvodnjom vina.

Rascjepkane i udruge

– Zbog rascjepkanosti udruga dolazi do velikih problema u iznalaženju rješenja za poljoprivredu koja je u Hrvatskoj na niskim granama. Nadamo se da će brzo doći do kvalitetnije poljoprivredne politike i boljeg statusa poljoprivrednika – rekao je Stjepan Špoljar iz Mača koji je izabran za delegata za Glavnu skupštinu HPK gdje će zastupati interese zagorskih poljoprivrednika, te raditi na tome da Komore da uđe u državni proračun i objedini sve udruge koje djeluju. Potporu svima dao je i županijski pročelnik za poljoprivredu Luka Čuljak koji se nada da će reorganizacija Komore dovesti do ostvarivanju ciljeva koji nisu postignuti kroz protekle četiri godine.

– Na lokalnom nivou treba voditi brigu o poljoprivredi i pozivam sve načelnike da u proračune unesu stavku poticanja onoga što u njihovom dijelu županije uspijeva – pozvala je predsjednica Skupštine Krapinsko - zagorske županije Vlasta Hubicki.

Komentara 2

ZA
zagorec2012
09:10 05.12.2013.

obećanja ludom radovanja....obićno farbanje očiju...nikad ništa nebuju napravili ovi nesposobnjakovići u županijskoj vlasti, sad još i rade na tome da se ukine krapinsko-zagorska županija. a kaj se tiće toga Horvata i takvih, oni samo gledaju svoje vlastite interese i za svoju rit, zato i je vlasnik opg-a za proizvodnju mlijeka, vina....i živi ko bubreg u loju, a ostali koji se bave sa takvim poslom propadaju

VI
vidala
22:05 05.12.2013.

kaj u zagorju ima poljoprivrednika koji mogu biti konkurentni kad su većinom to hobisti sa dvije, tri kravice, dvije, tri rali zemlje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije