Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas od nepogoda

Moderna Noina arka: Ploveći grad za čovječanstvo poslije poplave

Dubrovnik zidine (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
03.03.2011.
u 20:10

Ploveći grad opremljen je sadržajima poput hotela, kafića, trgovina i škola, a tu su i vrtovi te dizala za brzo kretanje “gradom”

Moderna verzija Noine arke mogla bi biti rješenje za spas stanovništva u slučaju prirodnih katastrofa poput poplava ili potresa. Ekipa dizajnera iz Bostona osmislila je tzv. ploveći grad – građevinu visoku 365 metara koja se prostire na 2,78 četvornih kilometara, a može primiti do 40.000 ljudi.

Ploveći grad opremljen je sadržajima poput hotela, kafića, trgovina i škola, a tu su i vrtovi te dizala za brzo kretanje “gradom”. Ovaj futuristički projekt zanimljiv je i za naše obalne krajeve uzmemo li u obzir činjenicu da leže na trusnom području koje često pogađaju i poplave. Moderna Noina arka mogla bi tako spasiti grad veličine Dubrovnika. Na ideju o gradnji plovećeg grada dizajneri su došli nakon katastrofalnih poplava koje su 2005. pogodile New Orleans.

Iako kod nas, srećom, još nisu zabilježene katastrofe takvih razmjera, ovo će sigurno zaintrigirati Pavla Kalinića, Bandićeva šefa za hitne situacije, koji je već nabavio oklopnjak za “dan poslije”.

Ključne riječi

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
09:19 04.03.2011.

Nemaj ljudi niš pametnijeg za raditi ..........

UK
Ugo Kajvez
09:21 04.03.2011.

I kaj mislite tko bu si mogao priuštiti da živi na tvom plovilu ........... zna se, elita koja ima tvornice po africi, aziji itd ..............

BA
BandaZG
14:02 06.03.2011.

Kad asteroid udari i more ispari po čemu bi ta \"arka\" trebala ploviti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije