Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGOM DOJAVE ČITATELJA Ministarstvo pravosuđa krši zakone

Modelatorica gebisa dijeli u zatvoru terapije

otvo_mode.jpg
Foto: Duško Mitrović
30.09.2008.
u 16:22

Ako bi se tko trebao držati zakona, onda bi to svakako trebalo biti Ministarstvo pravosuđa. Međutim, u Kaznenom zavodu u Požegi, koji je u nadležnosti tog ministarstva, nije tako. Tamo već godinama kao medicinska sestra radi zubna tehničarka - stoji u anonimnoj dojavi Večernjem listu. Navedenoj osobi pokraj imena čak stoji da je medicinski tehničar.

Ne može biti žena
A takvo zanimanje, koje je jednako kao i zanimanje medicinske sestre, može imati samo muška osoba.
U Ministarstvu pravosuđa, gdje smo provjeravali ove navode, ne spore da su zubnu tehničarku preveli u medicinskog tehničara.

- Privremenim rješenjem o prevođenju u zvanje od 22. listopada1994. nadalje, važećim temeljem članka 127. stavka 1. Zakona o državnim službenicima i namještenicima, službenica Đ. D. Š. je prevedena u zvanje medicinski tehničar-zubni tehničar u kaznenom tijelu. Ukidanjem stomatološke ambulante u Kaznionici ukinuto je i radno mjesto sa sličnim poslovima.

Slijedom navedenog je rješenjem o rasporedu na radno mjesto od 1. ožujka 2002. raspoređena na službeničko mjesto III. vrste - medicinski tehničar-sestra i utvrđeno je da ima struku “zubni asistent”.

Poseban Zakon o sestrinstvu donesen je i stupio je na snagu tek 2003. godine, slijedom kojeg službenica nema ovlaštenje obavljati poslove medicinske sestre odnosno medicinskog tehničara s licencom, te pod nadzorom liječnika i osposobljenih zdravstvenih radnika obavlja potrebne pomoćne i administrativne poslove - stoji u odgovoru mr. sc. Ivana Damjanovića, državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa.

Ne kopajte po ovome
Međutim, suprotno od navoda državnog tajnika, ni nakon 2003. godine u Kaznenom zavodu se nije ništa promijenilo. U rasporedu pasivnog dežurstva (pripravnosti) službenika za zdravstvenu zaštitu zatvorenika u požeškoj kaznionici za srpanj 2007. stoji da je navedena osoba kao medicinski tehničar dežurna sve vikende u tom mjesecu, i to za poluotvoreni odjel za zatvorenike, odjel maloljetničkog zatvora i rodiljni odjel u Kaznionici.

Spomenuta zubna tehničarka u telefonskom razgovoru nam je kazala da ne želi davati nikakve informacije te nam preporučila da “ne kopamo” po ovoj temi jer tu nema ništa, a u slučaju da se nešto napiše - “slučaj” bi mogao završiti na sudu.

Čekaju posao
Na naš upit je li istina da kao zubna tehničatka radi na mjestu medicinske sestre, kratko je odgovorila: “Ne.”

Neslužbeno smo pak doznali da je tek prošloga kolovoza na Poluotvorenom odjelu za zatvorenike, za koji je raspored imala zubna tehničarka, primljena na ugovor o djelu medicinska sestra. Inače, dok u požeškom zatvoru na mjestu medicinske sestre radi zubna tehničarka, na požeškom Zavodu za zapošljavanje čak 60-ak medicinskih sestara čeka posao.


Nered u zatvorskim bolnicama

- Nikakvo prevođenje zvanja zubnog tehničara u medicinski tehničar nije moguće, to je čisto krivotvorenje. Osim toga ženska osoba uopće ne može imati zvanje medicinskog tehničara. To su dva različita zanimanja za koje postoje dva različita školska programa. Zubni tehničar se ne smije približiti pacijentu jer se on školuje da izrađuje i modelira zube. To je na neki način umjetnički posao. Medicinske sestre se školuju i educiraju kako će postupati s pacijentima s obzirom na njihovu bolest - kazala je Dragica Šimunec, predsjednica Hrvatske komore medicinske sestara.
- Na žalost, nepoštivanje struke nije ništa novo, a najviše nereda po tom pitanju ima u zatvorskim bolnicama - zaključuje Dragica Šimunec.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije