Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Endosonografija

Moćni aparat za ranu dijagnostiku

PXL_120119_1014
Goran Kovačić/PIXSELL
19.01.2012.
u 15:20

Unosi se u tjelesne šupljine i omogućava analizu malih promjena na stijenkama koje mogu otkriti je li nešto benigno ili maligno

Zbog nabave vrhunskog, najmodernijeg endoskopskog radijalnog elektroničkog ultrazvuka s doplerom i elastografijom, nakon dva mjeseca probnog rada u riječkoj Poliklinici Ivaniš krenula je i rutinska primjena novog tipa endosonografije. Riječ je o aparatu koji je zasad broj jedan u svijetu i prvi je takav u Hrvatskoj, kazao je dr. Nikola Ivaniš. U Njemačkoj ih je jedanaest, što znači da nigdje nije u masovnoj upotrebi. 

– Stvara sliku od 360 stupnjeva. Unosi se u tjelesne šupljine, jednjak, želudac i debelo crijevo, gdje se analiziraju male promjene na stijenkama koje mogu biti naznaka velikim promjenama. U sebi ima dopler i powerdopler, omogućava novu metodu tipizacije tkiva mjerenjem njegove elastičnosti. Ovo metoda puno obećava jer se manje agresivnim postupcima može utvrditi je li nešto benigno ili maligno – objasnio je dr. Ivaniš naglašavajući osobitu važnost rane dijagnostike što je bit uspješnog liječenja svih vrsta bolesti. 

– U okvirima onoga što je dostupno u Poliklinici Ivaniš nastojimo svu dijagnostiku dati u što širu upotrebu poštujući socijalnu komponentu – naglasio je dr. Ivaniš. 

Cijena kompletnog sonografskog pregleda tako iznosi 820 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije