Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGI DOM

Kako žive Hrvati u Irskoj? Mnogi ostali bez posla, pa tjedno dobivaju 350 eura državne pomoći

Dublin
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
27.04.2020.
u 09:27

Karantena u Irskoj je počela 13. ožujka, a krajem ožujka su pooštrili mjere

Život u Irskoj privukao je brojne Hrvate koji su tamo pronašli svoj drugi dom. Kao i za ostatak svijeta koji je pogođen pandemijom koronavirusa, tako se i život promijenio i u Irskoj. 

Karantena u Irskoj je počela 13. ožujka, a krajem ožujka su pooštrili mjere. Stariji od 70 ne smiju napuštati kuće, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti uzevši da je dopuštena dostava, a zatvorene su sve trgovine osim prehrambene.  

Oko pola milijuna prima državnu pomoć jer su ostali bez posla zbog lockdowna, a Vlada im uplaćuje 350 € tjedno tijekom 12 tjedana. Međutim, na taj iznos će na kraju godine morati platiti porez i doprinose.

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Dvojica Riječana Armando Kadirić i Luka Varga koji već dulje vrijeme rade i žive u Irskoj ispričali su za Riportal kako se tamo živi u ovim okolnostima. 

- Ovdje gdje sam ja, u Galwayu, situacija je za sada dobra. Koliko mi je poznato, još nikoga nisu izbacili iz stana. Ovo je četvrti tjedan da ne radim, a hotel u kojem sam radio zatvoren je već pet tjedana - kazao je Kadirić. 

On je jedan od velikog broja građana koji dobivaju pomoć od države. 

- Najprije je bilo objavljeno da ćemo od države dobivati 203€ tjedno, a onda su podignuli iznos pomoći zbog lockdowna na 350€. Inače, rade samo trgovine prehrambenom robom, ljekarne, pošte i pumpe. Kafići i restorani su zatvoreni već skoro mjesec i pol dana, ali što se svega drugoga tiče mogu reći da se više-manje živi normalno.

Istaknuo je da postoji šansa da se smanji najamnina zbog lockdowna, ali da se treba javiti stanodavcima mailom. 

- Ja sobu plaćam 350€ mjesečno plus režije. Cijena naravno ovisi o veličini sobe. Ja sam imao sreće, inače su po 500€-750€ plus polog u iznosu jedne najamnine - istaknuo je i naveo kako je to dovoljno da pokrije mjesečni najam sobe, ali i da se treba dodati za režije. 

Kućna samoizolacija je do produljena do 5. svibnja, no očekuje se kako bi nakon toga moglo došlo do popuštanja mjera. 

Ključne riječi

Komentara 4

CO
Costacurta
17:21 27.04.2020.

Nekima veća pomoć nego plaća...

ST
stefj
10:31 27.04.2020.

Buduća Hrvatska top destinacija... Za vrijeme i nakon krize, sigurno nekoliko stotina tisuća Hrvata završit će tamo...

SN
snovakor
11:36 27.04.2020.

I ništa im ne fali ... normalno ... u Hrvatskoj o normalni pomoći svima a i poduzećima možemo samo sanjati ....kao i o svim drugim stvarima ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije