Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natrag svojoj valuti

MMF i Merkel izgubili strpljenje: Grčka ipak mora napustiti euro!

'TO GO WITH AFP STORY BY ANNE-SOPHIE LABADIE An immigrant pushes on May 23, 2012 in Athens a cart in which he collects recyclable items. Immigrants abound in the neighborhood around Athens' Agios Pan
AFP/PIXSELL
23.07.2012.
u 19:37

Izlazak Grčke iz eurozone nije više horor-scenarij, smatra njemački ministar gospodarstva Philipp Rösle

Grčka je na izlaznim vratima iz eurozone! Pitanje je samo vremena kada će dužnosnici najvećih zemalja europske monetarne unije zatražiti da se Grčka vrati svojoj valuti drahmi. Naime, Međunarodni monetarni fond, prema informacijama koje je ugledni njemački list Der Spiegel dobio u Bruxellesu, signalizirao je čelnicima EU da neće sudjelovati u daljnjim potporama zemlji koja propada pod teretom dužničke krize. Šefovi MMF-a izgubili su strpljenje s Grčkom i ne žele više davati novac jer nisu zadovoljni reformama koje je Atena obećala provesti u zamjenu za financijsku pomoć. Grčka je zatražila da se vrijeme za provedbu reformi s kraja 2013. produlji na kraj 2015., za što čelnici MMF-a ne žele ni čuti. Ako se Ateni da više vremena za reforme, to će stajati dodatnih od deset do 50 milijardi eura, za što očito više nije spreman ne samo MMF nego ni mnoge vlade zemalja eurozone.

Najjasniji signal da je Grčkoj u eurozoni vrijeme odbrojeno stiže iz Berlina. Njemački ministar gospodarstva Philipp Rösler ne vidi više gotovo nikakvu šansu da Atena ostane u euru.

– Ja sam više nego skeptičan – kazao je Rösler u razgovoru za njemačku TV postaju ARD.

Nema više ustupaka

Prema njemačkom ministru, grčko napuštanje monetarne unije neće biti tako bolno kako se prije najavljivalo.

– Izlazak Grčke iz eurozone za mene je davno prestao biti horor-scenarij – kazao je Rösler.

Međunarodni inspektori iz MMF-a, EU i ECB-a, takozvana Trojka, upravo se pripremaju dati procjenu je li Grčka provela dovoljan broj reformi i smanjila budžetske troškove kako bi mogla dobiti novu tranšu pomoći. Rösler priznaje da od toga ne očekuje puno.

– Sigurno je samo da, ako ne ispuni sve uvjete, Grčka neće dobiti dodatni novac – kazao je Rösler.

Grčka je do sada dobila dvije tranše pomoći – ukupno 240 milijardi eura, a zauzvrat je morala drastično smanjiti proračunski deficit i provesti teške reforme. Da to neće biti jednostavno, potvrdio je i novi premijer Grčke Antonis Samaras, koji je od EU zatražio dvije godine bonusa da ispuni neke uvjete. Najbolnije je zasigurno otpuštanje čak 150.000 radnika u javnim službama.

Rösler je siguran što će biti ako Trojka konstatira da Atena nije ispunila obećanje.

– To će, prije svega, značiti da je Grčka postala insolventna, a onda će možda među Grcima biti otvorena debata je li pametnije da sami donesu odluku o napuštanju eurozone – zaključio je njemački ministar gospodarstva Philipp Rösler.

Očito je da Berlin sve više gubi strpljenje s Grčkom. Prema “Süddeutsche Zeitung” u vladinim krugovima je nezamislivo pitati parlament da odobri treći paket.

Pola euro, pola drahma

Čak i ministar financija Schäuble priznaje da je teško. Njemačka savezna vlada, koja je dala najveću pomoć Grčkoj, čini se da više nije spremna pod svaku cijenu spašavati Grčku od bankrota. Süddeutsche Zeitung javlja da kancelarka Angela Merkel ne želi više dati daljnju financijsku pomoć Ateni.

“Nezamislivo je da Merkel još jednom izađe pred Bundestag i od parlamentaraca zatraži podršku za treći paket pomoći Grčkoj”, piše Süddeutsche Zeitung citirajući vladine izvore u Berlinu.

Merkel je u posljednjim parlamentarnim odlukama o pitanjima dužničke krize imala velikih problema u dobivanju podrške od koalicijskih partnera i sada, očito je, više ne želi riskirati. Do sada je Merkel gorljivo branila ostanak Grčke u eurozoni, ali sada je očito i ona izgubila svaku nadu.

A već se razvijaju i konkretna rješenja za grčku krizu.

Tako su neki ekonomisti predložili model uz pomoć kojega će Grčka lakše prebroditi izlazak iz eura i povratak nacionalnoj valuti drahmi. U slučaju naglog prelaska na drahmu, moglo bi se izgubiti i 50 posto vrijednosti novca. Stoga neki predlažu da se Atena već pripremi da najprije polovicu izdataka za plaće i mirovine iz budžeta isplaćuje u eurima, a polovicu u drahmi. Možda tako na kraju grčka dra(h)ma i neće završiti toliko bolno kao što se već mjesecima najavljuje.

Komentara 84

OB
-obrisani-
20:14 23.07.2012.

" Americki " FED je u zadnje 3.5 godine "tiskao" preko $ 23 trilijuna za spas bankstera i njihovih " multinacionalnih " kompanija. Istovremeno za poticaj privrede nije otisao ni penny. Pisite kuci propalo je. Odmah poslije americkih izbora pripremitee sa na novi VELIKI val stecaja. Depresija iz 1929 ce izgledati kao macji kasalj, u usporedbi...

OB
-obrisani-
20:18 23.07.2012.

Grčka je do sada dobila dvije tranše pomoći – ukupno 240 milijardi eura >>>> ma nije Grcka dobila nista, nula,zippo Sav novac je otisao za isplatu kamata ZNAseCIJIM bankama

Avatar Časna seka
Časna seka
18:48 24.07.2012.

Kao da Grci nisu Balkanci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije