Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
devet uvjeta

Mljekari postavili uvjete za prestanak prosvjeda

mljekari, mlijeko, prolijevanje (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
21.02.2012.
u 17:37

Ne postigne li se uskoro zadovoljavajući tripartitni sporazum, bit će svega – kazali su mljekari

Da bi se prosvjednici makli s cesta, iz Kriznog stožera za obranu mlijeka HSUPM-a danas su na konferenciji za novinare postavili čak devet uvjeta koje Vlada i proizvođači mlijeka moraju ispoštovati i zapečatiti sporazumom, koji će biti na snazi sve do ulaska Hrvatske u EU.

Tvrde da imaju velike probleme s ljudima na terenu koje je teško kontrolirati. Žele blokirati ceste, nervozni su, pothlađeni, "napumpani"…

Danas su  iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske krenuli i u masovnije proboje traktorima prema Zagrebu, koje je spriječila policija. No, ne postigne li se uskoro zadovoljavajući tripartitni sporazum, bit će svega, napomenuli su, nezadovoljni što resorni ministar Tihomir Jakovina neprestance ponavlja da on ne može utjecati na cijenu mlijeka u Hrvatskoj iako je glavni, tvrde, koji bi njihove probleme trebao rješavati i predstaviti ih Vladi.

Nakon osam dana smrzavanja na cestama te pred Dukatovim tvornicama mljekari su dodatno zbili redove pa sada više ne traže samo vraćanje otkupne cijene litre mlijeka na 2,70 kuna, odnosno na tromjesečni prosjek EU27. Među novim zahtjevima, koje je predstavio njihov službeni pregovarač Darko Pavličević, su i vraćanje državne potpore od 42 lipe, koja je mljekarima ukinuta krajem listopada 2011., ukidanje carina na uvoz stočne hrane i umjetnog gnojiva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, fiksna cijena plavog dizela, na koji će imati pravo i oni koji obrađuju gruntovno nesređenu zemlju, Vladine subvencije kamata na postojeće kredite, revizija jednostranih ugovora prerađivača mlijeka, bolja kontrola uvoza sira, ugušćenog mlijeka i mlijeka u prahu, premijske potpore za dobrobit životinja u proizvodnji ekološkog mlijeka…

Vrijeme za dogovor počinje otkucavati već sutra kada će mljekari te svoje zahtjeve predstaviti u resornom Ministarstvu na Savjetu za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka svih triju upletenih strana. Iz HSUPM-a poručuju da se sve ovo što oni sada prolaze 2009. događalo i u EU, ali nitko nije tjerao traktore s cesta, nego je formirana sigurnosna mreža uz pomoć koje je zaustavljen pad cijena mlijeka i ojačana pozicija proizvođača mlijeka u pregovorima sa supermarketima i velikim otkupljivačima mlijeka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i danas je ponovio da cesta nije mjesto za rješavanje problema, već da se problemi trebaju rješavati argumentiranom raspravom za stolom te apelirao na prosvjednike da se maknu s ulica.

– Cesta, ulica i blokade nisu rješenje, nanose štetu i samim proizvođačima mlijeka, cijelom agraru i cijelom gospodarstvu – kazao je ističući da su argumentirana rasprava i dogovor jedino rješenje. Uz napomenu da je na vruću stolicu sjeo 23. prosinca i nema čarobni štapić da ispravi sve što se u Ministarstvu poljoprivrede gomilalo godinama, Jakovina je ponovio da on nije taj koji s mljekarama može pregovarati o cijeni mlijeka. Isto tako, kazao je, nema pravo obećavati novčane intervencije u poljoprivredi, kako su obećavali neki raniji ministri, pa nisu ispoštovane.

Za kupovanje socijalnog mira nema mogućnosti, nema potrebe i to nije dobar put, kazao je ministar te istaknuo da zna koji su problemi u poljoprivredi. No, oni se ne mogu riješiti preko noći, već sustavno.

Komentara 127

AR
arjavas
13:46 22.02.2012.

Baš bih volio da mi Lukačević objasni o ćemu se ustvari radi. Po meni ovo je pritisak na vladu da poticaje ostavi po starom , pa čak da ih i poveća.

IN
internet
19:45 21.02.2012.

nekupujem vise nista strajkam zivim samo od h2o

AL
AlanFord
19:34 21.02.2012.

Dobit će do kraja tjedna zaostale poticaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije