Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVARANJE PROIZVODNJE

Mljekari u strahu zbog Megglea: 'Stvarno ne znam što će sada biti. Iskreno, strah me je za budućnost'

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
17.07.2020.
u 10:44

-  Ulazimo u dio godine koji je siromašniji u proizvodnji mlijeka, manje se mlijeka proizvodi, ali nadam se da ovakvih situacija, da zbog ovakvih problema gubimo proizvodnju mlijeka - neće biti - zaključio je Janda.

Treća najveća mljekara u zemlji Meggle objavila je jučer kako će s početkom iduće godine ugasiti svoju proizvodnju u Osijeku zbog čega će bez pola ostati 160 radnika, te otkazuju ugovore malim proizvođačima od kojih su otkupljivali mlijeko. 

Vijest je to koja je jučer zaprepastila cijelu Hrvatsku. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić uputio je hitan dopis predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu s pozivom na sastanak

"Tvrtka Meggle Hrvatska preuzela je poznatu osječku mljekarsku industriju IPK MIA koja proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ima od davne 1949. godine, stoga smatram nedopustivom odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske. Osječko-baranjska županija ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrtki, no možemo utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na našem području. 

Tijekom mog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sjedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sjedište Županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta. Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gdje Meggle planira nastaviti s radom", navodi se u priopćenju osječko-baranjskog župana. 

U međuvremenu, mljekari koji prodaju svoje mlijeko Meggleu u nevjerici su zabrinuti zbog budućnosti. 

- Gospodine moj, evo naježio sam se od ovoga što ste mi rekli. To mi je prvi glas i stvarno ne znam što da vam kažem - rekao je za Jutarnji list Josip Ostojčić, vlasnik OPG-a u selu Prnjavoru. Ispričao je kako je baš jučer dobio uplatu i pomislio da su pedantni. Kaže da s njima surađuje od 2001. godine i da nikad nisu imali problema, a najavio im je i plan povećanja proizvodnje sa 31 na 40 krava.

- Stvarno ne znam što će sada biti. Iskreno, strah me je za budućnost - ispričao je mljekar čija obitelj godišnje proizvede oko 190.000 litara mlijeka. 

Sličnog stava je i Davor Adžić, suvlasnik tvrtke Landia d.o.o. Tordinci, u čijem je sastavu suvremena robotizirana farma mliječnih krava i bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije. 

- Bilo je priča o tome, ali ništa službeno nisam dobio od Megglea da prekidamo suradnju. S naše farme mliječnih krava svakodnevno su odvozili 7500 litara mlijeka i to one prve, ekstra kvalitete. Samo smo njima predavali mlijeko i svih ovih godina bili smo obostrano zadovoljni suradnjom jer mi smo se trudili isporučivati kvalitetno mlijeko, a oni na vrijeme plaćati - rekao je Adžić, piše Glas Slavonije. 

Predsjednica Sindikata trgovine u Meggleu Zlatica Štulić rekla je da je ovo veliko iznenađenje za njih te da će danas imati sastanak s radnicima, a nadaju se i s upravom.

Neki smatraju kako bi se u zatvaranju proizvodnje mogla nalaziti velika šansa i za proizvođače. 

- Ja mislim da je ovo jedinstvena prilika da proizvođači postanu suvlasnici i da u određenom dijelu otkupe tvornicu uz pomoć fondova EU. Iz sredstava za ruralni razvoj može se povući do 5 milijuna eura, kao što su radile Osatina, Žito, Pivac - rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Predsjednik Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CRO MILK, Dalibor Janda objasnio je za Dnevnik.hr. da se posljednjih godina događaju brojni problemi uz otkup mlijeka.

- Ti problemi vukli su se godinama. Kada gledamo na situaciju na tržištu i što se sve događalo posljednjih godina, tu je situacija s Agrokorom, ali i korona virus, koja je pogodila ne samo mljekarski sektor Hrvatske nego i cijele Europe. Sigurno se zbog toga Meggle odlučio na ovakav potez - kaže Janda i dodaje kako se radi o jednoj vrsti upozorenja o tome u kakvim se poteškoćama nalazi mliječna industrija, a upozorava i na nelojalnu konkurenciju.

Nada se ovaj potez Megglea neće smanjiti proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

-  Ulazimo u dio godine koji je siromašniji u proizvodnji mlijeka, manje se mlijeka proizvodi, ali nadam se da ovakvih situacija, da zbog ovakvih problema gubimo proizvodnju mlijeka - neće biti - zaključio je Janda. 

Komentara 4

MU
Muka
11:04 17.07.2020.

Baš me zanima kako će proći radnici u odnosu na one iz Hgospidarske komore kojih isto ima viška 200 tinjak.

TO
Tomisl
11:06 17.07.2020.

Ima u slavonija još dosta posla , ne obrađenih polja i imanja.

BF
bf22
12:24 17.07.2020.

vjerojatno HDZ/SDP domoljubi pripremaju teren za rasprodaju zemlje strancima u slavoniji i baranji,ovako,kada se svi odsele biti će manje otpora. Državnički i domoljubno,samo naprijed,kao sa telekomom INA-om,bankama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije