Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krtica u obitelji - Juanita Castro odala veliku tajnu uoči objave memoara

Mlađa sestra Fidela Castra 4 godine radila za CIA-u

fidel castro
Reuters
26.10.2009.
u 19:31

- Američka obavještajna služba htjela je razgovarati sa mnom. Puno su mi zanimljivih stvari ispričali, a i puno me zanimljivih stvari pitali - izjavila je Juanita Castro.

Vođa kubanske komunističke revolucije Fidel Castro, koji je organizirao jednu od najboljih tajnih služi na svijetu, imao je “krticu” u vlastitoj obitelji. Naime, mlađa sestra Fidela i Raula Castra, Juanita Castro, javno je priznala da je surađivala s američkom obavještajnom agencijom CIA-om u borbi protiv bratova režima na Kubi prije no što je 1964. godine pobjegla u egzil u Miami.

Najzanimljivije je to što Castrova svemoćna kontraobavještajna služba nije otkrila da sestra šuruje sa smrtnim neprijateljem. Castrove tajne službe spriječile su nekoliko CIA-inih atentata na njega. Osim toga, držale su kubanske emigrante pod kontrolom.

Tajna povijest
Juanita Castro (76), koja je dočekala mirovinu vodeći ljekarnu u Miamiju, ni s jednim od svoje braće nije razgovarala više od četiri desetljeća. Priču o svom angažmanu za CIA-u iznijela je u nedjelju navečer u emisiji američke TV postaje na španjolskom Univision-Noticias 23, večer prije objavljivanja svojih memoara o Fidelu i Raulu Castru.

Knjigu je napisala na španjolskom i naslovila “Fidel i Raul, moja braća, tajna povijest”. Juanita se nije isticala kritikama protiv svoje braće pa je njezino priznanje izazvalo priličnu pozornost svjetskih medija. Fidelovu revoluciju iz 1959. godine, kojom je svrgnut diktator Fulgencio Batista na Kubi, Juanita Castro ispočetka je podupirala.

No, kako je kazala, razočarala se zbog načina na koji je njezin stariji brat eliminirao protivnike i vodio otočnu državu u komunizam.

– Izgubila sam sve iluzije kad sam vidjela toliko nepravde – rekla je Juanita Castro. Opisala je kako je u svojoj kući u Havani skrivala mnoge koje je Fidelov režim progonio. Jednog dana joj je osoba bliska i njoj i Fidelu Castru prenijela poziv CIA-e na suradnju.

– Htjeli su razgovarati sa mnom. Puno zanimljivih stvari su mi ispričali, a i puno zanimljivih stvari su me pitali, primjerice, jesam li spremna preuzeti rizik rada za njih... Bila sam šokirana, ali sam rekla da – kazala je Juanita Castro.

Dimna zavjesa?
Mnogi se pitaju je li i ovo neka “dimna zavjesa” iz usta Castrove sestre jer je nevjerojatno da je CIA četiri godine “švrljala” na Kubi u vrijeme kada su vladali rigorozni revolucionarni zakoni. Tada su se Fidel, Raul i Che obračunavali s neprijateljima revolucije.

Ključne riječi

Komentara 5

MM
Mladen Miletić
21:39 26.10.2009.

Mlađa sestra Fidela Castra 4 godine radila za CIA-u, Titova žena čitamo jučer isto i moja strina svi rade za njih zato znaju sve .. Zato su tako intelegentni.

PO
pocrn
23:05 26.10.2009.

..tja..pitanje je zapravo da li D.Curic zna sabrati 2+2...!!? ..he..he..Fidel se obracunavao sa \"neprijteljima revolucije\"..!!?? ..hm..a najveci neprijatelj te tako i zrtva revolucije bio je i ostao kubanski narod...!Bok!

OB
-obrisani-
09:11 27.10.2009.

Prema onome sto citam u svedskim casopisima, g. Juanita Castro nije rekla sam0: \"– Izgubila sam sve iluzije kad sam vidjela toliko nepravde\" nego je rekla ovako: \"– Izgubila sam sve iluzije kad sam vidjela toliko nepravde i sve intenzivnije ubijanje opozicije!\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije