Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traženi bjegunac

Mladićev dnevnik: Dobrica Ćosić i Franjo Tuđman bili za podjelu BiH

ratko mladić
Arhiva VL
10.07.2010.
u 08:44

- Tuđman je za to da Bosna bude podijeljena na tri dijela. Plaši se islamizacije Hrvata i poziva na okončanje rata, stoji u Mladićevim bilješkama sa sastanka 21.listopada 1992.

BEOGRAD - Predsjednici SR Jugoslavije Dobrica Ćosić i Hrvatske Franjo Tuđman složili su se u jesen 1992. da Bosnu i Hercegovinu valja podijeliti, uz preseljenje stanovništva, piše u zapisima zapovjednika Vojske Republike Srpske i najtraženijeg haaškog bjegunca Ratka Mladića, piše beogradski Blic pozivajući se na transkripte objavljene dan ranije u Haagu. U bilješkama sa sastanka održanog 21. listopada 1992. u Beogradu, Mladić navodi kako je Ćosić obavijestio sugovornike - među kojima su bili predsjednik RS Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik - o „nedavnim razgovorima s Tuđmanom“, koji je „veoma neprijateljski nastrojen“.

- Tuđman je za to da Bosna bude podijeljena na tri dijela. Plaši se islamizacije Hrvata i poziva na okončanje rata. Ja sam postavio sljedeći uvjet: "On ne bi trebalo dovoditi svoje trupe i ugroziti istočnu Hercegovinu“, rekao je Ćosić, prema engleskom prijevodu Mladićevih bilješki.

Nešto kasnije, piše Blic, Mladić citira riječi tadašnjeg predsjednika SRJ: „Tuđman i ja složili smo se o podjeli, a (mirovni posrednici) Vance i Owen su to odbacili". U zapisu sa sastanka političkog i vojnog vrha SRJ, RS i RSK u Beogradu 8. siječnja 1993, Mladić citira i Ćosićeve riječi da se „u principu slaže“ s Tuđmanom kako bi stanovništvo spornih teritorija trebalo preseliti.

- "Ćosić: Tuđman prezire Muslimane u Bosni... On Srbima u Bosni nudi cijelu Posavinu i da siđu iz Bihaća do Livna... U principu, ja se slažem s Tuđmanom o preseljenju stanovništva“, zabilježio je Mladić u svoj dnevnik.

Tribunal je ranije priopćio da je oko 3500 stranica Mladićevih bilježaka iz 18 radnih bilježnica, vođenih između 1991. i 1996. zaplijenjeno prilikom pretrage stana njegove supruge Bosiljke u Beogradu, krajem veljače ove godine.

 

Komentara 330

OB
-obrisani-
03:07 11.07.2010.

cvrcak2010 Ma zna čobančica iz Kalesije sa ovcama

OB
-obrisani-
01:16 12.07.2010.

znamo i njene rituale u sezoni parenja, AAAAAAAAAHHH Čuj brdsko-planinska jel vaše ženke rađaju žive mlade kao i ostali sisavci ili ste na nivou kokoši, kao ti npr?

OB
-obrisani-
03:07 11.07.2010.

Nisi li pisao o kraju rata 1995.g. kao i uvažena svita idiota oko tebe... Nemaš više što reći za svoju neupućenost o domovinskom ratu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije