Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATE ŠIMUNDIĆ

'Mladi odlaze, a županija je rekorder po nezaposlenosti'

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
07.05.2021.
u 08:36

Tragično je to što je Boban upleten u podmetanje požara, a Ranko Ostojić u nerazjašnjeno crtanje svastike

Mate Šimundić, profesor hrvatskoga jezika i književnosti i teolog, kandidat je Domovinskog pokreta za splitsko-dalmatinskog župana. Splićanin, koji se s obitelji prije dvanaest godina preselio u Kaštel Lukšić, otac je petero djece. Predaje hrvatski jezik u 1. gimnaziji u Splitu.

Zašto ste se odlučili politički aktivirati?

Zbog iznimno teškog gospodarskog i moralnog stanja u županiji. Žalosno je to što Splitsko-dalmatinska županija ima sve uvjete da bude visoko razvijena, a ona propada jer su HDZ-ove strukture koje vode županiju postale same sebi svrha, kao što je to slučaj i na nacionalnoj razini. Mladi zbog takve politike postaju razočarani jer oko sebe vide korupciju i nepravdu.

Što je najveći problem u županiji?

Uvjeren sam da je loše županijsko vodstvo generator svega lošeg u županiji pa tako i iseljavanja mladih. Mnogi među onima koji odlaze imaju znanja, kvalifikacije i iskustvo, ali se ne mogu zaposliti bez iskaznice HDZ-a. Splitsko-dalmatinska županija ima 98 zaposlenih savjetnika. Svima je jasno da su to izmišljena radna mjesta za zapošljavanje stranačkih drugova. Istodobno, Splitsko-dalmatinska županija rekorder je po nezaposlenosti u Hrvatskoj. Čak 30.000 ljudi nalazi se na Zavodu za zapošljavanje, a od njih je 5500 visokoobrazovanih. Boban i njegova županijska uprava dobili su mandat da riješe te probleme, no ne samo da ih nisu riješili, nego su ih i produbili. Nisu zaslužili novi mandat.

Što biste vi napravili?

Jedna od glavnih točaka nam je preustroj županijske uprave. Cilj je neučinkovit i golem sustav napraviti učinkovitim i korisnim. Želimo povećati ulaganja u poljoprivredu jer je puno zemljišta zapušteno. Poseban značaj dat ćemo korištenju fondova EU, primjerice preko njih ćemo osigurati učenicima besplatnu marendu u školama. Dakako, tu je i set demografskih mjera, a među njima uvođenje statusa odgojitelja roditelju s troje i više djece. Razradili smo i demografske mjere za područje Zagore koje bi trebale dovesti do njezine revitalizacije.

Kako je živjeti u Hrvatskoj s petero djece?

Supruga i ja radimo i imamo nekakva primanja, ali svakako nije jednostavno. No, ništa ne može umanjiti našu radost što imamo takvu obitelj. Što reći, vjerojatno se borimo kao i svi dugi roditelji koji svojoj djeci žele sve najbolje. Imamo mali vrt, sadimo povrće i brinemo se jedni za druge.

Kako komentirate aferu u kojoj se našao župan Boban vezanu za filmaše i podmetanje požara?

Aktualni HDZ-ov župan javno je priznao da je počinio kazneno djelo paleži. Sada se, pak, javno izmotava i pravda, no činjenica je da je takvo što, osim uništenja tuđe imovine, moglo ugroziti nečiji život. Da sam bio na njegovu mjestu, nikada ne bih dopustio da se snima sotonistički film, kao što je to on učinio, jer se zbog političkog kukavičluka i čuvanja vlastite fotelje nije usudio suprotstaviti HDZ-ovu ministru, Sanaderovu Boži Biškupiću. A onda je, potpuno suludo, organizirao palež na arheološkom lokalitetu neprocjenjive vrijednosti. To nije bilo ni hrabro, a još manje kršćanski jer kršćanstvo nije divljaštvo.

Za mjesto župana natječu se još T. Jurišić Sokić (HGS), I. Kukavica (Most), Ranko Ostojić (SDP) i A. Pranić (NLM). Možete li komentirati konkurenciju?

Nekima tu nije mjesto. Npr. Ranku Ostojiću, vječnom gubitniku. To je čovjek za kojeg postoji opravdana sumnja da je kao ministar unutarnjih poslova, da bi naštetio ugledu Hrvatske i Splita, bez ikakve provjere optužio desnicu za nacrtanu svastiku na Poljudu. Zanimljivo, slučaj nikad nije riješen, unatoč kamerama na svakom koraku pa i na stadionu. Neki javno govore da je upravo Ostojić autor te svastike. Da nije tragično, bilo bi smiješno što među kandidatima za župana imamo predstavnike duopola SDP – HDZ, od kojih je jedan upleten u nerazjašnjeni slučaj crtanja svastike na Poljudu, a drugi je, prema vlastitom priznanju, podmetnuo požar.

Čini se da je veća gužva na desnici. Koga vidite u drugom krugu?

S obzirom na nacionalnu politiku HDZ-a, mislim da Boban nije na desnici. Podržao je Istanbulsku konvenciju, zajedno s velikom većinom u dalmatinskom HDZ-u, kao i koaliciju sa SDSS-om Milorada Pupovca. Uvjeren sam da će birači prepoznati i mene i politiku Domovinskog pokreta, kao i naše konkretne mjere za dobrobit naše županije. Tko će biti moj protukandidat u drugom krugu, svejedno mi je.

 

Profil zaposlenih u Hrvatskoj: Prosječna plaća u 2020. bila je 6763 kn, a 7% zaposlenih ima samo osnovno ili niže obrazovanje!

Komentara 10

Avatar Zzzz
Zzzz
18:05 07.05.2021.

Splitsko dalmatinska županija ima čak 450 tisuća stanovnika, prema tome kad se uzme prosjek stanovnika i nezaposlenih ta županija ima manje nezaposlenih od mnogih drugih županija.

VA
vadis1
15:09 07.05.2021.

Nazalost, znamo da je Hrvatska korumpirana drzava. Iskaznica HDZ daje privilegije? Jadna li je takva drzava!

DU
Deleted user
08:39 07.05.2021.

Tko je za prijedlog zamjene domovnice s iskaznicom HDZ-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije