Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO RAZMIŠLJAJU UČENICI?

Istraživanje među mladima u Hrvatskoj: Najviše vjeruju vojsci, gotovo pola ih odobrava ZDS

Srednjoškolci u šibensko-kninskoj županiji prelaze na online nastavu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
03.05.2021.
u 10:46

Za odgovor ''niti se slažem niti se ne slažem'' 53% učenika odlučilo se vezano uz tezu da je ''NDH bila fašistička tvorevina''

Da Centri za socijalnu skrb ne pripadaju sferi civilnog društva, zna samo 15,1% učenika. Točan odgovor na pitanje “tko čini političku opoziciju” odabralo je njih 46,8%. Što je Ustav, zna 57,7% mladih, dok 62,2% vlada i činjenicom da Hrvatska ima parlamentarni politički sustav. No tek 18,8% zna da samo Sabor i građani na referendumu mogu promijeniti Ustav. Ipak, 91,2% znalo je točno odgovoriti da je HDZ stranka koja trenutačno ima najviše zastupnika u Saboru.

Rezultati su to istraživanja “Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola” koje je u ožujku, treću godinu zaredom, provedeno u 67 završnih razreda iz 59 srednjih škola diljem Hrvatske, obuhvativši 1122 učenika i učenice gimnazijskih te trogodišnjih, četverogodišnjih i petogodišnjih programa. Nastojala su se doznati: politička znanja, sklonost predrasudama i stereotipima, vrijednosni stavovi i afiniteti, razina medijske pismenosti, građanske kulture i navike mladih.

Ovaj treći krug istraživanja nastavak je sustavnog ispitivanja stavova i mišljenja mladih provedenih 2009./2010. i 2014./2015., a proveli su ga zagrebački Institut za društvena istraživanja, GONG, Fakultet političkih znanosti, Centar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu i Filozofski fakultet u Rijeci, u suradnji s GOOD inicijativom.

Što se tiče političke informiranosti, mladi su u najvećoj mjeri znali koja stranka ima vladajuću većinu u Saboru, što je bilo i pitanje s najvećim udjelom točnih odgovora u upitniku, ali ih zato samo 38% zna kada su održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj. A tko je aktualni predsjednik Vlade, znalo je tek malo više njih, 42%.

Kada je riječ o sociopolitičkim stavovima i vrijednostima, pokazalo se da više od 90% mladih može zamisliti da im osoba druge rase, vjere ili nacionalnosti postane prijatelj. Tek 13,5% ne vidi prednosti života u multikulturalnom društvu. Uzmu li se u obzir stavovi o hrvatskoj naciji i nacionalnoj tradiciji, 72,6% mladih ne slaže se da su jedino katolici pravi Hrvati, dok se njih 54,4% ne slaže da Hrvatsku Ustavom treba definirati kao nacionalnu državu isključivo hrvatskog naroda.

Četvrtina učenika smatra da upotreba pozdrava “za dom spremni” na spomenicima i znakovlju iz Domovinskog rata nije opravdana, dok ih 44,7% drži korištenje toga pozdrava opravdanim u tim slučajevima. Čak 52,4% mladih uz tvrdnju “jedan od temelja pune državne suverenosti Hrvatske je pobjeda u antifašističkoj borbi” odabralo je odgovor “niti se slažem niti se ne slažem”, za koji se i njih 53% odlučilo vezano uz tezu da je “NDH bila fašistička tvorevina”.

Stavovi o političkom i civilnom aktivizmu te istovjetnim institucijama pokazuju da se 58,8% mladih slaže s tvrdnjom da se u političke stranke većinom učlanjuju ljudi koji žele stvoriti veze kako bi došli do dobrog posla. No 57,5% mladih slaže se i s tezom da bi neke medije u Hrvatskoj trebalo ukinuti. Mladi najviše vjeruju vojsci (66,7%), znanstvenicima (63,5%), policiji (40,2%) i vjerskim ustanovama (37%), a najvažnije su im vrijednosti sloboda (96,3%), jednakost (94,7%), nacionalna ravnopravnost (93%)...

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Jopa
Jopa
11:44 03.05.2021.

Ako kažu pola onda znači minimalno 75% odobrava HOS i ZDS. A zašto nema pitanja koliko ih odobrava simbole komunizma?

Avatar Vakserčina
Vakserčina
11:45 03.05.2021.

Ja sam svojoj djeci rekao da u slučaju da ih anketiraju odgovore da su partizani i drug Tito pozitivci koji su stvorili samostalnu Hrvatsku i da su temelji Hrvatske nastali u jajcu. Da su Političari pošteni borci za opće dobro, Da su srbi naša najdraža nacionalna manjina a homoseksualnost skroz normalna i poželjna pojava..

Avatar southman
southman
11:49 03.05.2021.

Koliko ih vjeruje u srp i čekić ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije