Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez pomaka za Hrvate

Uzaludan izlet u Bruxelles

Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić
Foto: HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL
02.02.2018.
u 14:22

Članovi predsjedništva, Izetbegović, Čović i Ivanić, ni kod šefa europskih pučanina Daula nisu uspjeli usuglasiti reformu izbornog zakonodavstva

Lideri triju stranaka iz BiH koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci (EPP), inače sva trojica i članovi Predsjedništva BiH, ni nakon razgovora kod predsjednika EPP-a Josepha Daula preksinoć i jučer u Bruxellesu nisu uspjeli dogovoriti nikakav pomak prema rješenju za reformu izbornog zakonodavstva.

Uzaludan optimizam

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i trenutačni predsjedavatelj Predsjedništva BiH, izjavio je novinarima u Bruxellesu da su razgovori s Daulom bili “vrlo otvoreni, s osobitim naglascima na izborni zakon”, ali da je jedino što je dogovoreno to da se – nastave dogovarati.

– Vjerujem da ćemo se u veljači u Sarajevu okupiti ponovo, zajedno s institucijama međunarodne zajednice, kako bismo konačno dogovorili rješenje za izborni zakon. Da kroz razgovore u veljači dođemo do toga da to bude u ožujku u parlamentu – rekao je Čović, dodavši da “to”, odnosno usuglašeni prijedlog reforme izbornog zakonodavstva, može biti “što god, što budemo mogli usuglasiti između sebe”.

Čović, koji je već dulje od dvije godine tijekom svakog posjeta Bruxellesu zračio optimizmom oko toga da se u BiH može provesti reforma izbornog zakonodavstva koja bi onemogućila da netko drugi bira Hrvatima predstavnika u Predsjedništvu, jučer u Bruxellesu, dan nakon što je u Sarajevu Zastupnički dom glasao protiv prijedloga takvog izbornog zakona, ipak nije zvučao previše optimistično. Ali istovremeno nije gubio nadu da je optimizam i dalje moguć.

– U tom optimizmu izgubili smo godinu dana, a sad nam je ostalo samo tri mjeseca i morat ćemo sad biti mnogo, mnogo optimističniji – rekao je Čović.

– S Daulom smo dogovorili da naše izjave nakon sastanka budu takve da daju šansu, da se ne razgrade obradama naših misli u medijima. Za mene je veliki uspjeh da smo u ova 3-4 sata razgovarali i tražili zajednička rješenja i o Domu naroda, i Predsjedništvu, i Mostaru… Znači, ukupno – dodao je hrvatski član Predsjedništva. No, neslužbeni izvori iz Bruxellesa otkrili su nam da se i na sastanku kod Daula osjetilo kako je “odnos između Izetbegovića i Čovića jako loš, što nije dobro”. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH, dao je izjavu novinarima odvojeno od Čovića.

– Ne znam odakle on inače crpi optimizam – rekao je Izetbegović o Čoviću, a na izravno pitanje ima li nakon jučerašnjeg sastanka više razloga za optimizam odgovorio je: – Ne. Dakle, ovo je bila razmjena informacija. Gospodin Daul imao je priliku da od nas precizno čuje o našim stavovima. Mislim da se treba snažnije uključiti međunarodna zajednica, ne samo EPP. Što se tiče SDA, ona je uvijek bila dio rješenja. Nikad nije dovodila u pitanje ni reformsku agendu, stajali smo uvijek uz međunarodnu zajednicu i bili onaj konstruktivni dio snaga u BiH koje su nudile rješenje. Bit će i ovaj put tako – rekao je Izetbegović. No, ni on nije ulazio u detalje o tome što su iza zatvorenih vrata Čović i on govorili Daulu i gdje su točno ta razilaženja zbog kojih nije postignut apsolutno nikakav pomak.

Srbin medijator

Ni Mladen Ivanić iz Partije demokratskog progresa Republike Srpske, nije otkrivao detalje s razgovora, no novinarima je rekao kako se tu radi o dva koncepta: jedan (hrvatski) koji inzistira na legitimnim predstavnicima konstitutivnog naroda i drugi (bošnjački) koji smatra da prvi koncept slabi i dalje razgrađuje BiH kao državu.

– Obveza je, prije svega SDA i HDZ-a, pronaći rješenje. Treba vratiti povjerenje između tih stranaka. A to se ne može ako ne u tome ne pomognu ključni ljudi EPP-a. No, preoptimistično je očekivati od gospodina Daula i EPP-a da oni kažu: evo, ovo je rješenje. To je na nama – rekao je Ivanić. Na pitanje koja je konkretno njegova uloga, Ivanić je odgovorio: – Nemam tu težinu kao Daul, ali moje je da budem medijator.

Članovi Predsjedništva BiH susreli su se jučer u Bruxellesu i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, koja im je također poručila da je “na političkim strankama iz BiH da bez daljnjeg odgađanja riješe reformu izbornog zakonodavstva kako bi osigurali da se ovogodišnji izbori održe i primijene sukladno međunarodnim i europskim standardima”. Čovića danas prima i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Komentara 6

KR
Krotila
16:34 02.02.2018.

slobodu hrvata u BiH neče se ostvariti iz vana,to moraju hrvati sami uraditi,a hrvatska vojska mora biti spremna

Avatar sf49
sf49
15:25 02.02.2018.

Izgleda da će Republika Srpska Srbiji, a Federacija...

Avatar braco1954
braco1954
20:21 02.02.2018.

sve trojicu treba pod hitno smijeniti največi krivac je međunarodna zajednica što je ovo sve dozvolila .Prema tome kakva federacija kakva republika srpska samo da se mijenjaju po tri ili četiri godine i to je riješenje nikako drugačije .Jadan narod u jednu ruku a u drugu mi ga nije žao jer taj isti narod glasa za nacionaliste nemam više šta reči

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije