Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opatovac

Mještani u strahu: Puknut će brana i voda će poplaviti selo

opatovac (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/7
10.10.2010.
u 13:29

- Teško je sada bilo što reći o razlozima propuštanja brane, no sanacije je u tijeku, kažu iz Hrvatskih voda.

Iako u svim izjavama djelatnici Hrvatskih voda te čelnici Općine Lovas i Vukovarsko-srijemske županije smiruju građane i ističu kako zbog istjecanja vode iz brane akumulacijskog jezera Opatovac nema opasnosti za objekte i građane, mještani istoimenoga sela, koje se nalazi između Vukovara i Iloka, sa zebnjom gledaju prema brani u strahu za svoju imovinu.

- Normalno je da me strah i da mi nije svejedno. Pa to je jezero vode i svakako da me je strah za kuću i obitelj. Mislim da ni drugim mještanima nije svejedno jer svi mi dobro znamo što je voda. Dobro da je procurila sada. Bojim se i pomisliti što bi se dogodilo da su je napunili do vrha - rekao je Andrija Pole čija je kuća prva do brane Opatovac, koja je počela propuštati vodu, i kao takva najugroženija je u selu.

I susjeda Slavica Asić također je uplašena jer, kako kaže, s vodom i vatrom nikada se ne zna.

- Kako me ne bi bilo strah? Voda i vatra su uvijek opasne i nikad ne znaš na čemu si. Pa ta brana je na nekoliko stotina metara od moje kuće i, ako sva ta voda krene, što će biti s nama? Išla sam do radnika na brani pitati smijem li spavati u kući ili ne. Sjećam se i kada su je gradili da su mi neki radnici rekli da će Opatovac plivati. Tada su se vjerojatno šalili, ali mislim da sada više nikome nije smiješno - kaže Slavica Asić.

Uplašeni mještani Opatovca kažu da su neke anomalije oko brane pojavile prije nekoliko dana, ali i da je ovako nešto bilo za očekivati te da jezero vjerojatno nikada neće biti napunjeno do vrha. Sumnjaju i da su mogući razlozi propuštanja brane nekvalitetno odrađeni građevinski radovi u koritu nekadašnjeg potoka ili nedovoljne količine korištenoga materijala.

- Teško je sada bilo što reći o razlozima propuštanja brane. Moguće je da se sleglo tlo, ali više ćemo znati kada uđemo u suhu galeriju gdje se i pojavila voda. Najbitnije je da je počela sanacija, precrpljivanje vode iz jezera na nizvodnu stranu kako bi se rasteretilo branu, a gradimo i sekundarnu zemljanu branu kako bismo dodatno osigurali selo Opatovac - rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek.

Na ispumpavanju vode rade tri crpke, a stručnjake najviše zabrinjava činjenica da je voda u suhoj galeriji mutna što pokazuje da je došlo do kontakta vode i zemlje.

- I pored svega toga najbitnije je da stabilnost brane nije ugrožena i da su mještani i njihovi objekti sigurni. U sljedećih nekoliko dana snizit ćemo razinu vode na tu mjeru da možemo ispitati uzroke propuštanja,a sve kako bismo krenuli sa sanacijom - rekao je Đuroković.

Gradnja brane akumulacijskog jezera Opatovac počela je  2007. godine, a svečano ju je otvorio ministar Petar Čobanković. Kapacitet je jezera milijun kubičnih metara vode, a do sada, od tehničkog pregleda koji je obavljen u travnju ove godine, napunjena je s oko 250.000 kubičnih metara vode. Brana je visoka oko 10 metara, a propuštanje vode zamijećeno je na polovici te visine. Za gradnju brane, na kojoj je radove izvodila vinkovačka Vodoprivreda, Hrvatske vode osigurale su oko 16 milijuna kuna. Kako se još uvijek ne zna uzrok propuštanja vode, ne zna se ni kolika će dodatna sredstva biti potrebno osigurati za sanaciju brane.

Komentara 18

OB
-obrisani-
14:13 10.10.2010.

di je sad jacika da zatvori branu i spasi je od havarijr ,jacika je kriva jer je ona otvorila i pustila u pogon ,a da nije prije toga provjerila sigurnost,,,,zatvoriti treba jaciku jer bi mogla ponoviti opet radnju nekog otvaranjaja bez provere...a šuki ugovore potpisuje bez da ih pročita.....koje sirovine..

Avatar Idler 3
Idler 3
14:15 10.10.2010.

....izjavili djelatnici Hrvatskih voda...i ja bih se na mjestu ovih iz Opatovca dobro zamislio !!!

ME
metla
16:28 10.10.2010.

I ljudima koji su stradali u poplavama je govoreno da nema opasnosti pa se dogodilo. Trebalo bi evakuirati stanovništvo za svaki slučaj , nikad se nezna, Bolje spriječiti na vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije