Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA SMILJANI SRNEC

Mještani Palovca o presudi: 'Ovo je doista premalo'

Varaždin: Smiljana Srnec osuđena na 15 godina za ubojstvo sestre Jasmine Dominić
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
30.06.2020.
u 21:25

Ozljede pokazuju da je Jasmina Dominić odmah izgubila svijest, a smrt je nastupila za oko 10 minuta. Nije se branila

Smiljana Srnec (45) proglašena je krivom i nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora. Prema danas izrečenoj presudi na Županijskom sudu u Varaždinu, neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu svojoj sestri Jasmini Dominić (23) tupo-tvrdim predmetom zadala je najmanje pet snažnih udaraca u lijevu stranu glave. Djevojka je umrla od višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga. Ozljede upućuju na to da je odmah izgubila svijest, a smrt je nastupila za najviše deset minuta. Nije se branila i vjerojatno je ležala. Smiljana je tijelo ubacila u škrinju, prekrila ga smrznutim voćem, povrćem i ribama, te zalijepila poklopac jakim ljepilom. Jasminino golo tijelo pronađeno je nakon 19 godina, 16. veljače prošle godine.

Sudac Tomislav Brđanović rekao je da je zatvoren krug činjenica i indicija da je ubojstvo, koje se može nazvati i podmuklim, pa i planiranim, počinila upravo Smiljana. Osuđena je na maksimalnu kaznu za ubojstvo prema Kaznenom zakonu iz 1977. koji je tada bio na snazi. Otegotne okolnosti su izravna namjera, način ubojstva i to što je tijelo skrivala punih 19 godina, živeći u kući uz tijelo mrtve sestre, a olakotna to što je majka troje djece.

U Palovcu, selu s oko tisuću stanovnika, mještani su s nestrpljenjem iščekivali presudu.

– Bili smo sigurni da će biti osuđena, samo nismo znali koliko će dobiti. No, ovo je doista premalo! – kaže nam razočarano stanarka Nove ulice.

Oprečne osobnosti

Tko je Smiljana Srnec? Domaćica bez dana radnog staža. Prema pričanju svjedoka, odlazila je u kockarnice i ima jednu uvjetnu presudu iz 2016. jer je lažno prijavila kazneno djelo. Izmislila je da su je na putu kući napala trojica muškaraca i opljačkala. Kao srednjoškolka zatajila je roditeljima da se ispisala iz srednje škole zbog izostanaka. Psihijatrijski vještaci zaključili su da zna za sebe ishoditi najbolju poziciju, ne libeći se pri tome optužiti druge, pa čak i do razine da počini kazneno djelo. Ne pokazuje emocionalnu patnju, kajanje ili empatiju. Zamijetili su kod nje sklonost prebacivanju krivnje na druge i nepreuzimanju odgovornosti. Osobe s poremećajem ličnosti s dominacijom disocijalnih i narcističkih obilježja najčešći su počinitelji agresivnih djela i nasilja, te vrlo često reagiraju agresivno, ustvrdili su vještaci. Takve osobe ne doživljavaju osjećaj krivice, a svoje ponašanje uvijek racionaliziraju. Smiljana nije bila psihijatrijski liječena, u obitelji i šire je normalno funkcionirala, što je i karakteristika osoba s takvim poremećajem ličnosti. Ljubomora kao motiv može se iščitati iz odnosa dviju sestara, koji je, prema iskazima svjedoka, bio kompleksan i složen. Radilo se o dvije potpuno različite osobe, kako po načinu ponašanja, tako i po interesima i životnim prioritetima.

Tko je bila Jasmina Dominić? Svjedoci su ispričali da je Jasmina bila komunikativna osoba, dobra učenica koja je pomagala drugima, skromna i samozatajna. Upisala se 1996. na Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, no studij je prekinula 1999.

O njezinim studentskim danima i kontaktima gotovo se ništa ne zna. No, to nije ni važno, smatra sudac.

Nije objasnila tijelo u škrinji

– Priče koje smo čuli u postupku, tko je i kome lagao, sadržaj psihijatrijskog intervjua, tko je kakva osoba, nisu kazneno-procesno relevantni. Sud sudi na temelju dokaza i zakona, a ne priča i utvrđivanja tko je kakva osoba. Ovdje se ne sudi optuženici zbog dojma o njoj. Isto tako, ne raspravlja se o osobinama ličnosti žrtve, već je nasilna smrt žrtve početna i završna točka ovog kaznenog postupka – rekao je sudac i dodao da je Srnec ubrojiva i raspravno sposobna, pa nije predloženo izricanje sigurnosne mjere.

Osim poricanja djela, istaknuo je, ne daje apsolutno nikakvo objašnjenje zašto se u škrinji u njezinoj kući nalazi mrtvo tijelo njezine sestre. U kući u Palovcu u to vrijeme živjeli su i Smiljanini i Jasminini roditelji Katarina i Martin. Martin je umro 2013. od zloćudne bolesti. Svjedoci su o njemu govorili oprečne stvari. Za jedne je bio dobar čovjek koji je patio za Jasminom i volio zaviriti u čašicu, a za druge pijanac koji se nije brinuo za obitelj i nasilnik s tri presude.

Smiljanin branitelj je to i naglasio, bacajući zrno sumnje na agresivnog oca. Martin je radio na terenu kao građevinski radnik. Majka Katarina pak radi u Njemačkoj i povremeno dolazi kući u Palovec. Ona je odbila svjedočiti.

– U kući je cijelo vrijeme boravila samo Smiljana – rekao je sudac Brđanović.

Smiljana je i jedina u obitelji govorila da je u kontaktu sa sestrom, a to nije potkrijepila dokazima. U vrijeme počinjenja ubojstva u kući još nije živio Ivan Srnec, s kojim se kasnije vjenčala. I on je iskoristio pravo da ne svjedoči. Tijelo su u zamrzivaču, koji su počeli prazniti, u veljači prošle godine pronašli Smiljanina najstarija kći Katarina i njezin zaručnik David Balent. Odlučili su zamijeniti stari zamrzivač koji se ne koristi, a troši struju i nabija visoke račune. David je otvorio poklopac i ugledao dio tijela. Smiljana se u tom trenutku tuširala i pala, a potom legla i zaspala. Materijalni dokaz je crna PVC vreća kojom je bila omotana glava žrtve, s jasnim otiskom palca Smiljanine desne ruke.

Ponašanje Smiljane Srnec ukazuje na to da je, rečeno je, jedina imala mogućnost, i vremensku i prostornu, ubiti sestru. Istog dana kad je tijelo pronađeno, Smiljana je uhićena, i od tada je u istražnom zatvoru, ravnih 500 dana. Tvrdi da nije ubila sestru.

– Voljela sam je i uvijek ću je voljeti – rekla je u suzama na jednom od ročišta. Za vrijeme izricanja presude plakala i jecala, povremeno odmahujući glavom. Mora platiti i 22.000 kuna sudskih troškova. Njezin branitelj najavio je žalbu na presudu.

– Nisam zadovoljan presudom i uložit ćemo žalbu – rekao je Smiljanin branitelj Krešimir Golubić i dodao da Smiljana nije jedina živjela u kući te da sudac nije obrazložio motiv. Nakon izricanja presude nije razgovarao sa Smiljanom jer nije bila u stanju razgovarati.

– Teško je primila presudu – dodao je. 

Ključne riječi

Komentara 5

LA
lamborgini
22:15 30.06.2020.

Ova presuda je na klimavim nogama ,nista joj nisu sa sigurnoscu uspjeli dokazati .Ja bih je 100 god zatvorio ,ali u nasoj drzavi je sve moguce pa i ovkva presuda.Eto nje na slobodi za 1 god dobar advokat i pada presuda .To ona zna vrlo dobro zato je samo cmizdrila i nista nije htjela priznati

YE
Yeah
22:38 30.06.2020.

Negdje pise da su nasli na tijelu sijedu vlas. Pa kako i ne bi, ako je pala od udarca, svasta je na tijelu moglo ostati pokupljeno s poda. Cudi majka ubijene... zbog postovanja prema tako okrutno ubijenoj kceri i drzanju u horor skrinji trebala je reci sto zna, jer u istini i pravdi je i pokajanje. Jedino objasnjenje sutnje jest jer je u pitanju druga kcer...

ST
stevo169
07:19 01.07.2020.

Bez obrazlozenja motiva i nepobitnih dokaza da je to ucinila bas ona pravda ne moze biti zadovoljena.Ovako je samo neupucena javnost zadovoljena. Cisto sumnjam da presuda bude opstala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije