Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova knjiga

Mitterrandova zatajena kći: Tajnu sam čuvala više nego sebe

'Mazarine Pingeot, la fille de l'ancien président socialiste français François Mitterrand, participe à un déjeuner, le 08 janvier 2011 à Jarnac, lors de la commémoration du 15e anniversaire de la mor
AFP/Pixsell
07.12.2012.
u 16:44

Mitterrand: 
Gotovo svaku noć bio je s drugom obitelji, a javnost nije ništa znala.

Nova knjiga tajne kćeri iz izvanbračne veze dugogodišnjeg francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda podsjeća na vrijeme kad je bilo moguće da predsjednik gotovo svaku noć provodi sa svojom drugom obitelji, a da to bude razotkriveno tek nakon 13 godina! Mazarine Pingeot sad ima 37 godina, predaje filozofiju na pariškom sveučilištu i redovito objavljuje knjige sjećanja, ali i romane, a priču o njoj objavljuje ovih dana International Herald Tribune.

– Govoreći iskreno, da Mazarine Pingeot nije Mitterrandova kći, ne bismo sad razgovarali o njezinoj knjizi – rekao je jedan od književnih kritičara, aludirajući na nerijetke loše kritike tih knjiga.

Prvu je objavila kad je imala 24 godine, a onda još sedam knjiga u sedam godina. Kći bivšeg predsjednika piše i kolumne, vrlo je snalažljiva u medijima. Slava pokojnog oca i upravo to što je živjela kao državna tajna tako joj na neki način vraća ono što je trpjela u godinama kad je živjela okružena knjigama, ljubimcima i s – osam tjelohranitelja!

Odrastanje pod velom

– Ni s kim nisam mogla podijeliti istinu o tome tko je moj otac i tajna mi je zato bila jako teška. Počnete štititi tajnu više nego sebe – rekla je u intervjuu.

Kad je otac postao predsjednik, Mazarine je imala sedam godina, a do vremena kad je tajna otkrivena, zatajena je kći odrasla.

– Kad ga nije bilo, bio je predsjednik. Kad je bio doma, bio je tu za mene – kaže kći, čije tamne oči podsjećaju na oca, koji je imao i nadimak Sfinga. Nadimak svakako nije nezaslužen, jer ne samo da je zatajio svoju drugu obitelj i godinama se pravio da živi sa suprugom Danielle i dva sina, nego je zatajio i da je teško bolestan, od karcinoma je umro samo sedam mjeseci nakon što mu je prestao drugi mandat.

Za očeva života tajno je ulazila na stražnja vrata koja su vodila u očeve odaje, u Elizejsku palaču i prvi put se u javnosti pojavila, zajedno s majkom, na očevu pokopu. Zajedno su tada stajale dvije žene i troje djece, zabilježeni na fotografiji koja je obišla svijet. Službena udovica Danielle zagrlila je Mazarine i rekla kako njezino postojanje nije bilo za nju otkriće ni drama, te kako je preuzela odgovornost za to. Naravno da nije moglo biti otkriće, jer Mazarine priča kako je njezin otac dolazio svake večeri kući, osim kad je bio na putu.

Dvostruki život vođe Socijalističke stranke počeo je puno prije nego što je postao predsjednikom, još negdje početkom šezdesetih, kad je Anne Pingeot imala dvadesetak godina, a Mitterrand vodio svoju prvu predsjedničku kampanju. Zanimljivo je i da je Mitterrand upoznao Anne još kad je ona imala 13 godina i potražio ju je kad se iz rodnog Auvergnea preselila u Pariz. Mazarine je rođena 1974. godine, a otac ju je priznao već kad je bio predsjednik, 1981. godine, što je bilo čuvano kao najveća državna tajna. Tajna je bila tako dobro čuvana da je predsjednik sa svojom kćeri mogao povremeno i objedovati u restoranu i šetati kraj Seine. Kći s majkom živjela je u državnom stanu, pod zaštitom vladine službe sigurnosti. Stan je u 7. arondismanu u Parizu, samo pet kilometara od Elizejske palače.

Kako objasniti baki

Kad je kći rođena, njezina je mati svojoj jako konzervativnoj majci morala objasniti otkud joj dijete, pa je našla izliku – rekla joj je da je to dijete koje čuva kako bi sastavila kraj s krajem.

Kad je vođa socijalista ušao u Elizejsku palaču, nije želio mijenjati svoje svakodnevne običaje, gotovo je svake večeri dolazio \"kući\", pjevao kćeri uspavanke. Na ljetovanju u Francuskoj uzeo bi je za ruku i vodio da ljube stabla lipa kraj kuće u kojoj su odsjeli. Mazarine je pisala pjesme i puno čitala, Flauberta, Balzaca i Zolu, jer, kaže, literatura ide zajedno s usamljenošću. O svemu tome pisala je u svojim knjigama \"Zapečaćene usne\" i sad u novoj, \"Dobri mali vojnik\".

>>Japanski ministar financija objesio se zbog priče o izvanbračnoj aferi?

Komentara 5

OB
-obrisani-
16:55 07.12.2012.

zao mi je djevojke, nije lako zivjeti sa takvom sudbinom, gdje ne smjes reci ili ne zele da kazes (ovo je moj otac)

UK
UKUSA
17:59 07.12.2012.

Pa to je "demokracija".

OB
-obrisani-
16:54 07.12.2012.

kakav je to predsjednik koji ne samo drzavi, nego i obitelji krije istinu do onoga momenta kada istina izlazi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije