Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon uhićenja župana

Mito ili donacija? Zbog Posavca neki su spremni i na prosvjede

PIXSELL
13.09.2021.
u 23:15

Grupa podrške Matiji Posavcu na Facebooku već broji 7200 članova, no USKOK je ustrajan: Bez obzira na sumu, riječ je o mitu

Mito ili donacija? To je pitanje o kojem se raspravlja nakon uhićenja međimurskog župana Matije Posavca. Konačni sud dat će pravosuđe.

Obrana poduzetnika Josipa Kobala, kojeg se sumnjiči da je Posavcu dao 10.000 kuna mita za mjesto u Upravnom vijeću Županijske uprave za ceste (ŽUC), temeljit će se, po svemu sudeći, na tome da nije bila riječ o mitu, nego o donaciji za Posavčevu stranku koja je u svibnju prvi put izašla na izbore.Kobalu je u srpnju istjecao mandat člana Upravnog vijeća u ŽUC-u.

– S Posavcem sam se sastao u kampanji kako bih mu dao donaciju. Tom prigodom donirao sam stranci “Matija Posavec – nezavisna lista” 10.000 kuna. No, taj novac nije imao veze s mojoj funkcijom u Županijskoj upravi jer sam član Upravnog vijeća bio i u dva prethodna mandata i savjesno sam obavljao taj posao – rekao je Kobal na ispitivanju.

Članovi Vijeća dobiju naknade

U USKOK-u navode da je za vrijeme predizborne kampanje, 6. svibnja, Kobal od Posavca zatražio da mu, u slučaju da bude ponovo izabran za župana, osigura novo imenovanje za člana Upravnog vijeća ŽUC-a te da mu je kao nagradu za poduzimanje tih radnji Kobal dao 10.000 kuna. Točka o imenovanju novog sastava Upravnog vijeća ŽUC-a uvrštena je na dnevni red druge sjednice Županijske skupštine.

Za predsjednika Upravnog vijeća predložen je Franjo Makovec, a za članove Ivica Baksa, Mladen Čonka, Saša Horvat, Josip Kobal, Ivica Kočiš i Dražen Žvorc. Odluka je 8. srpnja i izglasana. Članovi Vijeća nisu zaposleni u ŽUC-u, već dobivaju naknade. Upravna vijeća donose programe rada i razvoja, nadziru njihovo izvršavanje, odlučuju o financijskom planu i godišnjem obračunu...

USKOK: Prihvatio traženje

U takva vijeća obično se biraju ljudi od povjerenja vladajućih i prema dogovoru stranaka.

– Od svih dobrih i loših strana, Posavec ima jednu koja je neupitno dobra, a ta je da nije koruptivan – rekao je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić u ponedjeljak na N1.

Posavec bi, smatra Čačić, morao “biti debilan da prizna mito”. Novac je primio u kampanji i nije njime kupio nekog vijećnika, ali ako se radilo o donaciji za kampanju, tada je to u računima trebalo tako prikazati, rekao je. Javili su se i političari koji ističu da je korupcija nezakonita, bez obzira na to radi li se o tisuću ili milijun kuna. U USKOK-u kažu – to je mito!

– Novac je Posavec primio i prihvatio navedeno traženje – navode u USKOK-u i tvrde da je nakon pobjede na izborima, koristeći okolnost da je u lipnju održana konstituirajuća sjednica Skupštine u kojoj apsolutnu većinu imaju vijećnici s njegove kandidacijske liste, a koji čine i većinu članova Odbora za izbor i imenovanja, Posavec ishodio da se na dnevni red uvrsti prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Upravnog vijeća ŽUC-a, među kojima je i Kobal, član HNS-a.

Više od 7200 članova skupila je u tri dana FB grupa “Podrška županu – Matija Posavec”. Traže da se Posavec kandidira na prijevremenim izborima, a predlažu se i prosvjedi.

VIDEO Otac Matije Posavca nakon uhićenja: 'On je predobar i pošten'

Komentara 52

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
23:42 13.09.2021.

Kad kradu naš onda je ok a kad kradu vaši onda je to lopovluk . Izreka “mi ili oni” ovako izgleda u praksi .

RE
RedTree
00:19 14.09.2021.

Neka živi milijun općina, gradova i županija, od kojih većina nema smisla i u gubitku i druga najgora javna uprava na svijetu. Reforme ni čuti.

Avatar smradmin
smradmin
23:53 13.09.2021.

Hrvatskom društvu od početka postojanja današnje Hrvatske doslovno je ugurano u sve šupljine "činjenica" da jedino oni iz HDZ-a mogu biti lopovi. Svaki onaj koji napravi nekakav lopovluk (političar ili druga javna osoba) a nije iz HDZ-a odmah se odd lopovluka abolira. Za mene osobno kao čovjeka koji poštuje postulate pravne države postoji samo jedna jedina kategorija koja je u sukobu sa zakonom - lopovluk. Bez obzira o kojoj vrsti i kojem omjeru se tu radilo. Dokle god se ne shvati, ili se namjerno sprijećava shvatiti, da je lopovluk lopovluk i da se u tom nesmije gledati stranački nego s općim društvenim prijezirom.Dotle će se vidjeti specifićan "cro paradox" - pravna država da i bezuvjetno je podupiremo - sve do trenutka kada proganja "njihove" a ne naše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije